CSILIPAPRIKA - Fűszernövény
2013. november 08. írta: TothTimcsi

CSILIPAPRIKA - Fűszernövény

-Fűszernövény-

Capsicum frutescens

A csili a többi paprikához hasonlóan a burgonyafélék családjába tartozik, és az összes paprikafaj közül a legcsípősebb. 


Csak Mexikóban több mint 150 különböző erősségű változata létezik. a legcsípősebb mind közül a kasmíri csili, melynek termése hosszú, tapintása bőrszerű. Nagy becsben tartják friss és rendkívül erős zamata, valamint gyönyörű színe miatt. Kolumbusz Kristóf a 15. század végén magával hozott néhány paprikatermést Európában, ahol azután a csili dísz- és fűszernövényként egyaránt gyorsan elterjedt.  

Gyógyító hatására az Óvilágban csak a későbbiekben derült fény. A csilipaprika fogyasztását az orvosok jórészt tiltották, és elsősorban külsőleg alkalmazták a bőr vérellátásnak javítására, reumatikus fájdalmak csillapítására vagy isiász ellen. A természetgyógyászatban manapság emésztésserkentő, étvágyjavító és keringésélénkítő hatásáért kedvelt.



Láz esetén segítség - A közép- és dél-amerikai indiánok még ma is csiliforrázattal kezelik a lázat és a meghűlést. Egy csésze - kamillából vagy édesgyökérből - előre elkészített gyógyteához morzsoljunk egy csipet csilit (vagy csiliport), esetleg néhány csepp tabasco szószt, és alaposan keverjük el benne. A teát fogyasszuk el minél forróbban, majd feküdjünk ágyba. Melegítő és izzasztó hatásánál fogva a csilipaprika tovább emeli a test hőmérsékletét, és ezzel segít legyőzni a káros mikroorganizmusokat és a méreganyagokat.

Gyógyító hatás: A csili javítja a vérkeringést, serkenti az emésztőszervek munkáját. A termésben található csípős vegyületek fokozzák a fontos emésztőenzimek kiválasztódását, élénkíti a gyomor és a belek működését. A nyáltermelést is jelentős mértékben serkenti. A cayenne-i bors, melynek egyik alkotórésze a csili, melegítő hatású fűszer. fokozza a meghűléskor vagy keringési zavar esetén alkalmazott más gyógyhatású szerek hatékonyságát. Őshazájában, Mexikóban a csilitermést nagy mennyiségben fogyasztják, izzasztó tulajdonságának köszönhetően ugyanis megelőzi a szervezet túlhevülését.

HATÓANYAGOK - A csili C-vitaminban és béta-karotinban gazdag, ez utóbbi a szervezetbe kerülve A-vitaminná alakul; fontos szerepe van a látásban. Gyógyászati szempontból elsősorban a nagy mennyiségben jelen lévő, a csípős ízért felelős alkaloida: a kapszicin lényeges. A csili ezenfelül étvágygerjesztő  hatású aromaanyagokat tartalmaz, továbbá illóolajokat, melyek a bőrre kerülve irritációt okoznak.


ÉRDEMES TUDNI - Ízületi gyulladás esetén enyhülést adhat a csilis borogatás - azzal a feltétellel, hogy az ízületek reagálnak a hőre: 9 rész angolszil-kérget keverjünk össze 1 rész csiliporral. A keverékből 75 g-ot egy kevés vízzel keverjünk krémes állagúvá, kenjük egy tiszta konyharuhára, majd helyezzük a fájó testrészre. Hagyjuk rajta minél tovább.

Chili con carne recept

Hozzávalók 4 főre:
  • 5-6 friss piros csilipaprika
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 600 g darált marhahús
  • 5 dl marhahúsleves
  • 3 vörösbab konzerv (egyenként 225 g)
  • 1 nagy paradicsom konzerv (800 g)
  • 1 kávéskanál barna cukor
  • 1 kávéskanál szárított rozmaring
  • ízlés szerint só
  • 1 mokkáskanál őrölt római kömény
  • 2-3 babérlevél
  • 1 evőkanál Worcester-szósz
  • finomított kukoricaliszt (szükség esetén)
Elkészítés:

1. A csilipaprikát megmossuk, a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd az egészet felaprítjuk és összekeverjük
2. Az olajat egy fazékban felhevítjük, és a darált húst a csilis-hagymás keverékkel együtt megpirítjuk benne. A levessel felöntjük, majd a babot és a paradicsomot hozzáadjuk.
3. Szóval, cukorral, babérlevéllel, rozmaringgal, római köménnyel és Worcester-szósszal ízesítjük. Fedő alatt kis lángon egy óráig főzzük.
4. Az ételt szükség esetén egy evőkanál kukoricaliszttel sűrítjük. Még egyszer felforraljuk, ha kell, utánasózzuk és fűszerezzük.

KONYHAI TIPPEK
  • A csilipaprika jól illik húsos mártásokhoz, halhoz, kagylóhoz, továbbá zöldséges levesekhez és egytálételekhez.
  • A csilitermés annál csípősebb, minél kisebb, és minél tovább főzzük. A csípős íz elsősorban az apró fehér magokban és a termés belsejében található, fehér színű erekben összpontosul. Ha valóban jó erős étel elkészítése a cél, használjuk a csili egész termését. Enyhébb ízt úgy kapunk, ha eltávolítjuk a csumáját, magjait és ereit.
  • A paprika tisztítása közben vigyázzunk, nehogy a szemünkhöz nyúljunk, mert rendkívül erős égető érzést okozhat. Az előkészítéshez használjunk háztartási kesztyűt.
  • Ha az étel túl csípősre sikerül, kókusztej hozzáadásával enyhíthetjük az ízét. A csípősséget kismértékben szinté mérsékli a sózatlan rizs, tészta vagy burgonya.
  • A csili fogyasztását követően a szánkban jelentkező égető érzés többféleképpen csillapítható. A párolt rizs, a kókuszdió, egy kis só vagy forró tea egyaránt enyhíti az irritációt. Nem segítenek azonban a hideg italok, pl. az ásványvíz vagy a gyümölcslé.
  • Ördögborsnak nevezik az őrölt, rendkívül erős csilit. A csilikeverék más fűszereket és adalékanyagokat is tartalmaz. A nagyon csípős tabasco mártás csilipaprikából, ecetből és sóból készül.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7513768090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása