A hazai fűszernövények igen nagy szerepet játszanak a magyar konyhaművészetben, ezért érdemes fokozott figyelmet fordítani a kertben is a fűszernövények termesztésére.
A borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor egyben a kertnek is fűszere!
Ezek szerény növények, nem igényelnek se sok helyet, se bonyolult növényvédelmi eljárásokat és egész évben ellátják a családot friss és szárított fűszerekkel.

Melyiket kell magról vetni? - Úgyszólván mindenki ismeri a leggyakoribb, hazai fűszernövényeket, a fokhagymát, a fűszerpaprikát, a konyhaköményt, a tormát és a mákot, de érdemes más, speciális jellegű fűszernövényeket is termelni a kert egy napos, védett, meleg sarkában. Most kell elvetni - többek között - a borsfű, a majoranna, a bazsalikom, az izsóp, a kakukkfű és a kapor magját.
Az egynyári fűszernövények közé sorolják még (az ugyancsak most vetendő) sáfrányos szeklicét is, amely valójában színezőnövény, mert a szárított virágszirmai aranysárgára színezik a húsvéti, ünnepi húslevest, a főtt rizst, a tésztát, sőt lehet vele javítani a fehérbor színét is.
Sarjakról és dugványozással - Sarjakról és dugványozással szaporítjuk az évelő fűszernövények közül a tárkonyt, a borsosmentát, a citromfüvet, a lestyánt és az orvosi zsályát. Ide sorolható a dalmát rovarporvirág, amelyet az ökokertészek elszeretettel és sikeresen használnak a rovarkártevők elleni védekezésben.
A vérehulló fecskefű gyógyít
![]() |
vérehullo-fecskefű |
Forrás: balintgazda.hu