ZSÁLYATEA
2013. szeptember 25. írta: TothTimcsi

ZSÁLYATEA

Napsütéses időben a zsálya erős, kissé kámforra emlékeztető illatával hívja fel magára a figyelmet. A napsütötte területre ültetett zsálya négyszer annyi illóolajat termelhet, mint rendesen. Teakészítéshez az orvosi zsályát használják, amely a Földközi-tenger medencéjéből származik, de manapság már a mi éghajlatunkon is megterem. A növény tudományos elnevezése, a Salvia officinalis a latin "salvus" szóból ered, ami annyit jelent, hogy egészséges, és a zsálya gyógyító tulajdonságaira utal. Ismert illóolaj-, csersav- és keserű anyag tartalmának tulajdonítható baktériumölő és székletfogó hatása, ezért gyomor- és bélproblémák esetén is kiválóan alkalmazható. Főzete, melyet friss vagy szárított zsályalevélből készíthetünk, jó a túlzott izzadás ellen, használható torok- és mandulagyulladás továbbá asztmás megbetegedések kezelésére is. Szabályozza és enyhíti a menstruációt.

A FŐZET ELKÉSZÍTÉSE - 2 kávéskanál friss vagy egy kávéskanál szárított zsályalevelet forrázzunk le egy nagy csésze forró vízzel, takarjuk le, hagyjuk állni 10 percig, amíg leülepszik, majd szűrjük le. Amikor ráöntjük a vizet, annak már nem szabad lobognia, máskülönben elszáll a zsályában található illóolajok egy része. Igyunk meg naponta 2-3 csészével, de a még meleg főzetet száj- és toroköblögetésre is használhatjuk. Édesítsük juharsziruppal vagy mézzel.

GYÓGYÍTÓ HATÁS: A zsálya igen nagy mennyiségű tujon, cineol és kámfor illóolajat tartalmaz. Ezeknek köszönheti baktériumölő hatását, jól használható a szájüreg és a torok öblögetésére, beteg bőrfelületet borogathatunk vele, valamint alkalmas hüvelyi irrigálásra. A csersav, a keserű anyagok, a flavonok és a flavon-glikozidok enyhítik a tartós fájdalmat és általánosan erősítő hatásúak. Az étvágyat is javítják. Az ösztrogénhez hasonló vegyületei segítenek menstruációs problémák esetén.

ÍNYVÉRZÉSRE ÉS TOROKGYULLADÁSRA - A fertőtlenítő hatású illóolajoknak és az összehúzó tulajdonságú csersavnak köszönhetően a zsályatea tökéletes eszköz az öblögetésre és a fertőtlenítésre a szájüreg és a torok gyulladásos megbetegedései esetén. Segít a vérző, gyulladt ínyen, az irritált gégén és hangszálakon, valamint a torokfájáson. Ha gyakran öblögetünk zsályateával, jó eredménnyel gyógyítja a gennyes mandulagyulladást.

NŐI BAJOKRA - A főzetnek az ösztrogénhez hasonló összetevői és összehúzó tulajdonsága szabályozzák a menstruációt és enyhítik a panaszokat. Fehérfolyás esetén naponta vegyünk zsályafőzetes ülőfürdőt.

ÉRDEMES TUDNI - Ha a hajunkat rendszeresen öblítjük erős zsályafőzettel, gyorsabban nő, egészséges és csillogó lesz.

ALKALMAZÁS

Túlzott izzadás ellen - A zsályatea csökkenti a verejték kiválasztását, fékezi a verejtékmirigyek aktivitását. Ez különösen az éjszakai és a menopauzából fakadó megnövekedett verejtékezés kezelésében jelent nagy segítséget. Igyunk meg naponta 3 csésze főzetet, lehetőleg a főétkezések után.

A tejelválasztás csökkentésére - A zsálya ugyanúgy képes fékezni a tejmirigyek aktivitását, mint az izzadság mirigyekét. Túlzott tejelválasztás vagy a gyermek elválasztása esetén érdemes naponta meginni 2-3 csésze zsályateát. Nem kell attól tartani, hogy káros hatással lesz a csecsemőre.

Fürdő bőrbetegségek kezelésére - Viszkető, nedvedző, nehezen gyógyuló sebek esetén segít a zsályás fürdő: 5 kanál(friss vagy szárított) zsályalevelet főzzünk 10 percig 1 liter vízben, majd öntsük a fürdővízhez. A fürdőt heti 2-3 alkalommal ismételjük.

A jobb étvágyért - Csersav tartalmának köszönhetően a zsályatea kiváló étvágygerjesztő, és javítja az anyagcserét. Gyermekeknek adjunk napi 2 csésze főzetet. A legtöbb gyerek szereti a zsályateát, főleg egy kis mézzel édesítve.

GYÓGYHATÁSÚ NÖVÉNYKEVERÉKEK

Túlzott izzadásra
70 g zsályalevél
20 g mezei zsurló
10 g macskagyökér
A keveréket öntsük le 2,5 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 15 percig, hogy leülepedjen. Segít az idegi alapú izzadáson. Elalvás előtt fogyasztva megelőzi a túlzott éjszakai izzadást.

Megfázásra és a szájüreg öblögetésére
30 g zsályalevél
20 g apróbojtorján (Agrimonia)
20 g tölgykéreg
20 g édesköménymag
A keverék kiváló öblögetésre influenzás megbetegedések és torokfájás esetén, vagy meg is ihatjuk a szájüreg vagy a torok bármiféle gyulladásának kezelésére.

Az étvágy javítására
25 g zsályalevél
25 g bormentalevél
25 g citromfű
15 g keserű narancshéj
Ez a tea javítja az étvágyat, erősít és energiát ad. Édesítés nélkül is ízletes.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr8913768124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása