MÁLNALEVÉLTEA
2013. szeptember 12. írta: TothTimcsi

MÁLNALEVÉLTEA

Ha a málnáról beszélünk, elsőként a gyümölcs íze, illata jut eszünkbe. A gyógynövénygyűjtők közül sokan tudják, hogy a málna leveléből készített forrázat hatékony lehet számos betegségre.
A málnalevéltea jótékony hatását már évszázadokkal ezelőtt ismerték.
Az ősi tibeti orvoslás többek között málnalevél alkalmazását javasolta idegbetegségek, valamint súlyos és makacs fertőzések gyógyítására. A málnalevélteát elsősorban emésztőrendszeri panaszok, különösen hasmenés és gyomorfájás ellen fogyasztják. Csersavtartalmának köszönhetően a málnalevél összehúzó, gyulladás csökkentő és baktériumölő hatású.
Csillapítja az érfalak, a belek és a méh simaizmaiban keletkező fájdalmas görcsöket.
Gyulladásgátló és összehúzó tulajdonságai folytán a tea hatásos például a szájüreg, a torok és a bőr gyulladásai, az influenza és a menstruációs panaszok ellen. A málnalevél fonákját borító apró molyhok elősegítik a forrázatban lévő jótékony hatású vegyületek egyenletes eloszlását.

ELKÉSZÍTÉS - A málnalevél gyógyító hatását úgy használhatjuk ki a legjobban, ha 1 kávéskanál felaprított málnalevelet felöntünk egy csésze hideg vízzel, és néhány órán át állni hagyjuk. Ezután 5-10 percig főzzük, majd leszűrjük. Ebből naponta akár 3 nagy csészével is megihatunk.

Gyógyító hatás: A málnalevélből készült forrázat csersavban gazdag, érösszehúzó, vérzéscsillapító és gyulladáscsökkentő tulajdonságú. A levél emellett tartalmaz A- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat, ezen belül káliumot, foszfort és kalciumot.

Csersavakkal a hasmenés ellen - A málnalevélben található nagy mennyiségű csersav összehúzó hatást gyakorol a bélfalakra, és hasmenés esetén csökkenti a bélnyálkahártya irritációját. Amennyiben elsősorban málnalevelet kívánunk alkalmazni hasonló jellegű panaszok enyhítésére, legalább 10 percig főzzük a leveleket, ugyanis csak így kerül elegendő mennyiségű csersav a főzetbe.

Alkalmazás a népi gyógyászatban - A málnalevél sebgyógyításra, vértisztításra és az epetermelés serkentésére használt hagyományos népi orvosság. A málnalevélből készített főzet ugyancsak hatékonyan alkalmazható a fogíny erősítésére, valamint megfázás és mandulagyulladás esetén.

FELHASZNÁLÁS

Bőrpanaszokra - A málnalevélfőzettel történő lemosás bizonyítottan hatásos házi módszer a gyulladásban lévő, nehezen gyógyuló sebek gyógyítására. A csersav megállítja a sebváladékozást és a vérzést, valamint elősegíti a hámképződést. ezenkívül enyhén fertőtlenítő hatású, ezzel megelőzi a seb elfertőződését. 1 liter vízbe szórjunk 3 evőkanálnyi málnalevelet, és kis lángon főzzük 10-15 percig. Az agy elkészült főzettel naponta többször mossuk le a beteg bőrfelületet.

Öblögetéshez torokgyulladás esetén - Torokgyulladás kezelésére 1 kávéskanál málnalevelet rövid ideig forraljunk 2,5 dl vízben, majd hagyjuk állni 10 percig. A főzettel naponta többször öblögessünk. Hatékonyságát fokozhatjuk, ha körömvirág-virágzatot és zsályalevelet adunk hozzá.

Étrend kiegészítésként - A málnalevél, az orvosi füstike, a gyermekláncfű és a kis ezerjófű egyenlő arányú keveréke méregtelenít, és tisztítja a vért. 1 kávéskanál málnalevelet forrázzunk le 2, 5 dl lobogva forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Fogyasszunk belőle naponta 3 csészével.

Ülőfürdő fehérfolyásra - A málnalevél kiválóan alkalmazható ülőfürdőhöz is. Fehérfolyás esetén készítsünk főzetet egyenlő rész málnalevélből és fehér árvacsalánból.

GYÓGYÍTÓ TEAKEVERÉKEK

Hasmenéssel kísért görcsös gyomorfájdalom esetén
60 g málnalevél
20 g fehér üröm levél
20 g kis ezerjófű
40 g orvosi kálmosgyökér
(egy éjszakán át áztassuk)
Rendkívül hatásos keverék stressz okozta gyomorfájás esetén.

Erős menstruációs vérzés esetén
20 g málnalevél
20 g tölgyfakéreg
20 g libapimpó
20 g cickafark
20 g szamócalevél
A teaként fogyasztott vagy ülőfürdőhöz használható keverék kíméletes és természetes módon normalizálja a menstruációs vérzést.

Éjszakai bevizelés ellen
20 g málnalevél
20 g bodzavirág
20 g orbáncfű
20 g kamillavirágzat
20 g hársfavirág
Ez a keverék erősíti a húgyhólyag izomzatát, valamint nyugtató hatással van az idegrendszerre. Gyermekeknek este 1-2 csészével adjunk.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6413768136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Márta 2016.06.20. 06:26:44

Érdeklődöm kedves Tímea, hogy mikor ideális a levél szedése?

Tóth Tímea 2016.06.20. 13:20:29

Szia Kedves Márta! A málna levelét áprilisban és májusban lehet szedni :D A gyümölcsét pedig június-július :) Köszönöm!

Nòra Marosvàri 2016.09.20. 20:58:18

A kertben termő, nem vegyszereket málna levele is jó, vagy csak a vadon termőé?
süti beállítások módosítása