Articsóka - Cynara scelymus
2012. december 30. írta: TothTimcsi

Articsóka - Cynara scelymus

Egyéb elnevezései: kerti articsóka
Asteraceae/Fésezkvirágzatóak családja

A mediterrán tájakon őshonos, évelő, lágy szárú növény 1,5 m magasra is megnőhet. Szinte egész Nyugat-Európában zöldségként termesztik. Egyenes, húsos, barázdált szárán erősen tagolt, nagy, hamu zöld színű leveleket találunk, amelyeknek fonákja fehéres és pelyhes. a virágzatok fészekpikkelyeinek húsos tövét fogyasztják.

Az articsóka liláskék, összetett virágai nagy bogáncsra emlékeztetnek.


Felhasznált részei

A levelét hasznosítják, amely keserű aromás anyagot, cinarint tartalmaz, valamint több enzimet és A-provitamint. Igen keserű íze miatt elsősorban különféle gyógykészítmények formájában (folyékony vagy száraz kivonat, tinktúra stb.) alkalmazzák.

HATÓANYAGA

Az articsóka levele szerves-savakban (almasav, tejsav, citromsav) és fenolvegyületekben, köztük cinarinban gazdag. Tartalmaz még szekszkviterpén-laktonokat (cinaropikrin), flavonoidokat és káliumsókat.

Érdekes módon ez a kontinentális Európában már a XV. század óta élelmiszerként ismert növény csak a XX. században került a gyógynövények közé. Ekkor ismerték el az emésztőrendszerre, a májra és az epevezetékekre gyakorolt hatását, még mielőtt nemrégiben tudományosan is igazolták volna azt. Az articsóka levele e tekintetben a máriatövis (Silybum marianum) magvainak "testvére"; ezek szintén májvédő anyagot tartalmaznak és többféle májbetegség kezelésében alkalmazott gyógykészítmény összetételében szerepelnek.

GYÓGYHATÁSA

A cinarin hatásának köszönhetően az articsóka levele elősegíti az epekiválasztást, valamint védi és regenerálja a májsejteket.
Ezenkívül kimutatták, hogy a cinarin jelentősen csökkenti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét (a vérben lévő zsírsavak szintjét). Végül magas sav-, káliumsó- és flavonoidtartalma miatt az articsóka levele vízhajtó tulajdonsággal rendelkezik.

FELHASZNÁLÁSA

Az articsókát a máj- és a vese működésére gyakorolt jótékony hatása miatt gyakran javasolják máj- és vesebetegségek esetén. A magas koleszterinszint és az emésztési zavarok (felfúvódás, émelygés, lassú emésztés) kiegészítő kezelésére is alkalmas.

FIGYELMEZTETÉS!

Az articsókának jelenleg semmilyen mérgező hatása nem ismert, mindamellett veseköves betegek és szoptató nők számára nem ajánlott, ez utóbbiaknál csökkenti a tejelválasztást.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg

Máj- és vesebetegségek, magas koleszterinszint, emésztési zavarok


Főzet: 
30-40 g szárított levelet tegyen 1 liter forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni.
Napi adag: 3 csésze, étkezés előtt 15-20 perccel.
Vizes-alkoholos kivonat:
0,1-1,5 g étkezés előtt vagy tabletta formájában (naponta 3-5), hogy a keserű ízt ne érezze.
Kapszula:
(50-100 mg száraz kivonatból): 1-2 kapszula, naponta 2-3 alkalommal.
Tinktúra:
500 g szárított levelet tegyen 1 liter alkoholba, és két hétig hagyja ázni.
1 kávéskanálnyit-2 evőkanálnyit keverjen el 1 pohár vízben; naponta 3 alkalommal.

Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!

Forrás anyag: A természet füvészkertje (Reader`s Digest)
Képek forrása: 
gyogynovenyek.blog.hu
mindmegette.hu
kolibrikerteszet.hu


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2513768196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása