KÁLMOS, ORVOSI - Acorus calamus
2012. március 21. írta: TothTimcsi

KÁLMOS, ORVOSI - Acorus calamus

Étvágytalanság ellen és emésztési panaszok kezelésére.

A kálmos Ázsiából származó mocsári növény, amelyet fűszer- és gyógynövényként évszázadok óta nagyra becsülnek. Régebben egyes országokban csemegének számított a kandírozott kálmosgyökér. Cseppek és gyomorkeserűk összetevőjeként manapság leginkább bél- és gyomorpanaszok kezelésére használják.

Jellemzők: A kálmos felépítése a sásra emlékeztet. Levelei közvetlenül a gyökértörzsből (rizóma) nőnek ki, és elérhetik az 1 méteres magasságot. Júniusban jelennek meg a szár oldalán a 6-8 cm hosszú torzsavirágzatok. Az itteni éghajlaton nem élnek olyan rovarok, amelyek beporozhatnák, agy termést nem hoz, csak vegetatívan szaporodik. A gyökértörzs és az alsó levelek jellegzetes illatúak, ízük kesernyés.

Előfordulás - A kálmos eredetileg Indiából és Dél-Kínából származik, ahol patakok, tavak partján, árkokban, a tengerparton, illetve nedves réteken nő. Közép- és Nyugat-Európában is előfordul, tavak és mocsarak környékén található meg.

Gyógyászati alapanyag - A rizómát megtisztítják a rajta lévő számos gyökérszáltól, és alaposan megmossák. Belsőleges alkalmazás előtt meg is kell hámozni, és ki kell szárítani.

HATÓANYAGOK -  A rizómában nagy mennyiségű fenilpropán, mono- és szeszkviterpén tartalmú illóolaj található. Az egyik fenilpropánról (azaron) úgy vélik, hogy rákkeltő hatású. A növény azarontartalma a származási helytől függ - az indiai kálmos illóolaja akár 80 %-ot is tartalmazhat, míg az amerikai és az európai változatok szinte mentesek az anyagtól. Az európai gyógyszerészeti kódexek maximálisan 0,5% azaront engedélyeznek. A növény további hatóanyagai a keserűanyagok: az akorin és az akoretin, illetve a cserzőanyagok.

Javallatok - Keserűanyag-tartalmának köszönhetően a kálmos élénkíti az emésztést, javítja a vérkeringést. Gyomor- és bélpanaszok kezelésére, valamint étvágytalanság ellen használják. Az idegi eredetű emésztési zavarok is jól kezelhetők vele.

ÉRDEMES TUDNI - Bár a kereskedelmi forgalomban kapható kálmos csak elvétve tartalmaz rákkeltő anyagot, nem szabad hosszú ideig használni.


ALKALMAZÁS

Hideg kivonat - Szórjunk egy bögrébe 1 kávéskanál szárított, felaprított kálmosgyökeret, öntsük le hideg vízzel, majd 8-10 óra múlva szűrjük le. Emésztési zavarok esetén egész nap kanalazzunk belőle.

Por - Törjük porrá a szárított kálmos-gyökeret. Puffadás és gyomorrontás esetén naponta háromszor vegyünk be csipetnyi port sok vízzel, étkezés előtt.

Öblögető - A szájüreg öblögetéséhez és átmosásához öntsünk egy pohárba langyos vizet és 30 csepp kálmos-tinktúrát, amely úgy készül, hogy 100 g összeaprított gumót leöntünk 3 dl (40%-os) alkohollal, és 14 napig állni hagyjuk.

Gyomorkeserű - 50-50 g kálmosgyökeret és szétnyomkodott borókabogyót öntsünk le 1 l (40%-os) szesszel. 10 nap elteltével szűrjük le. Szükség esetén igyunk belőle egy kis pohárral (2 cl). Reumatikus panaszok ellen bedörzsölhetjük vele a fájdalmas terüeltet.

Fürdőszer - 100 g hámozatlan kálmosgyökeret áztassunk 10 percig 1 l vízben, majd további 10 percig főzzük. Kimerültség esetén adjunk egy kád meleg vízhez, és fürödjünk benne kb. 10 percig.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7013768284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása