Népies neve: kerti retek, réparetek, cigányretek, bokszosretek
A fekete retek a Keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár és egyéb retkek. A fekete retket a Közel-Keleten ősidők óta termesztik, az ókori egyiptomiak nagy becsben tartották. Ázsiai őshazájából a római hadsereg hozhatta be Európába az Alpokon keresztül. A különféle retkekből Kínában mai napig 30 kg körül van az egy főre eső évi adag, mifelénk nem éri el a 200 dkg-ot. Alkata lehet hosszúkás, vagy kerekded. Íze kesernyés, csípős.
A retket ősidők óta ismeri az emberiség, Kínában, Indiában és Egyiptomban már 4000 évvel ezelőtt termesztették. Pilnius római történetíró külön megemlékezik a germánok termesztette retekről. Szerinte az óriási germán retkek némelyike akkora, mint egy kisgyermek feje. Csípős íze és illata a hagymával rokon illóolajtól származik. Számos fajtáit ismerjük: hónapos-, fekete-, jégcsapretek, stb.
Kétéves, lágy szárú zöldségnövény. Répateste (gumó) kialakításában a szár és gyökér együttesen vesz részt. Gyökérzete főgyökér, az alsó csúcsi részen gyönge elágazásokkal. Levélzete: szeldelten tagolt tőlevelek, levéllemeze serteszőrös, levélnyele húsos. Szára (maghozó) 100-130 cm magas, elágazó. Virágzata levéltelen fürt, a káposztafélékhez hasonló szerkezetű. Fehér vagy rózsaszín, többségében idegenmegporzó. Termése 3-5 cm hosszú, zárt becő. Magja világos sárgásbarna, tojás alakú.
Hatóanyagai:
- C-vitamin,
- mustárolaj, glukozid
- B1, B2 vitamin,
- vas,
- kalcium,
- magnézium,
- foszfor,
- niacin,
- mustárolaj,
- raphanol és raphanin nevű illóolajok,
- antioxidáns hatású vegyületeket (aszkorbinsav, tokoferol, kartenoid),
- fehérje,
- szénhidrát és növényi savakat is tartalmaz.
- gumó
- mag
- élelmiszerként (leves, saláta, pesto, csíra)
- tinktúra
- retek frissen préselt leve
Belsőleg: naponta az esti étkezés után 1x21 csepp
A fekete retek csíráztatása |
- Emésztőrendszer:
Közvetlenül is erősíti az epe utak simaizomzatát.
A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását.
- Felső légutak:
- Máj- és epebántalmak:
A fekete retek serkenti a májműködést, csökkenti az epe- és vesekő képződés esélyét és a már meglévő kövek feloldását.
- Köszvény, allergia:
A fekete retek, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
- feketekömény (Nigella sativa)
- gyermekláncfű (Taraxacum officinalis)
- kálmos (Acorus calamus)
- torma (Armoracia rusticana)
- petrezselyem (Petroselium hortense)
A retek csírából nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet. Végigtakarítja a szervezetet mintegy "bulldózer". Egy régi mondás a retek fogyasztását így ajánlja: „reggel méreg, délben étek, este orvosság". Ezt a népi megfigyelést, ami a gyógyhatását illeti a mai alkalmazások is alátámasztják. Feketét - feketében (este) alkalmazva intenzíven fejti ki jótékony hatását.
A fekete retek gumója
A fekete retek gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!
Forrás: http://balintcseppek.hu