Mi is jártunk ám Pannonhalmán! Egy családi kirándulásra kerekedtünk fel, a Bakonyba, egy kis faluba. Már jó előre kigondoltuk, milyen szuper lenne, ha összekötnénk a kellemest a hasznossal, és mi is élőben látnánk – sőt, még nektek is megmutatnánk – a Pannonhalmi Főapátság sokszor említett gyógynövényházát, -kertjét és levendula lepárlóját. Nagyon meleg volt. Nem is meleg, rekkenő hőség. Autóval mentünk, és megálltunk lent, az étteremhez közel, a parkolóban, majd felsétáltunk az Apátsághoz. Itt sajnos nem lehet jegyet venni, csak lent, a fogadóépületben, innen indulnak a csoportok tárlatvezetéssel az erdőn keresztül. Mivel kisgyerekekkel voltunk, már nem volt erőnk visszamenni jegyet venni, inkább lesétáltunk az arborétumba, majd kis, kiépített ösvényeken át legyalogoltunk a domb aljára, ahol már messziről látszott a Gyógynövényház, a gyógynövénykert, a levendula lepárló épülete és a teaház.
A teaházban isteni, jéghideg, hűsítő menta és levendulaszörpöt ittunk, és megkóstoltuk a híres bencés gyógynövényes likőrrel töltött csokit is. Közben körbe lehet sétálni a gyógynövénykertet, ahol a bencés hagyományok szerint kiépített kertecskékben a legfontosabb gyógynövényeket lehet megcsodálni: a levendulát, a borsmentát, a citromfüvet, az orvosi zsályát és a kakukkfüvet. 2010-ben kezdődött a kakukkfű, citromfű és zsálya újratelepítése és termesztése az apátsági kertészetben, majd az idén további 28 faj telepítésére is sor került (menta, rozmaring, kasvirág, orbáncfű, körömvirág, máriatövis, bazsalikom stb.)
A teázó melletti épületben kényelmes ülőalkalmatosságokból néztünk meg egy rövidfilmet a levendulaszüretről és a lepárlás folyamatáról – hogyan lesz a levendulából illóolaj. Itt már illatoztak a felakasztott, szárított gyógynövények. Közben kis állványokon mindenki próbára tehette a tudását: párosítani lehetett egyes gyógynövények nevét, képét és gyógyhatásait.
Majd átsétáltunk a szomszédos épületbe, ahol már az ajtón belépve megcsapott az a jellegzetes, finom levendulaillat. Itt párolják a levendulát, itt készül a híres pannonhalmi levendulaolaj, amelyet annak idején Magyarországon a szerzetesek honosítottak meg középkori monostorkertjeikben.
Ipari célú telepítése is a bencések közreműködésével történt az 1920-as években a tihanyi apátság birtokain. Bittera Gyula, a kor neves gyógynövényszakértője (az első magyar illóolajgyár igazgatója) hozta létre Franciaországból hozott szaporítóanyag segítségével az első magyar ültetvényt.
Ha jó az idő, akkor a legmelegebb időszakban, június-júliusban kell leszüretelni a levendulát, így az apátság körüli három hektárról egy évben akár 110 liter illóolaj is származhat. Az idei évben nem kedvezett az időjárás, sajnos két esős időszak között kellett leszüretelni a növényt, amit még hagyományosan, sarlóval végeznek. Fontos még megjegyezni, hogy vegyszeres kezelés nélkül termesztik itt ezt a sokoldalú gyógynövényt.
Az arborétum mai, angolkert formáját a 19. század elején Szeder Fábián bencés szerzetes alakította ki, aki megtervezte az útvonalakat és a jelentősebb növénykiültetéseket. Az egyik tervezett útvonal az Arborétum legidősebb fáihoz vezet, de megcsodálhatjuk Amerika, Ázsia, a Kárpát-medence vagy a Mediterráneum növényvilágát is, egy barokk pavilont, kerti tavat, vagy egy épített labirintust is!
Végül íme 3 hasznos recept a bencés szerzetesektől: Körömvirágolaj készítésekor 20 gramm apróra vágott körömvirágot jól záródó üvegedényben, annyi növényi olajban (mandula- napraforgó- vagy olívaolajban) áztatunk, amennyi ellepi. Jól lezárva 6 hétig napos helyen érleljük, és naponta felrázzuk, majd az olajat átszűrjük, és légmentesen záródó, sötét üvegbe töltjük. Száraz vagy gyulladt bőr kezelése céljából a bőrt gézlap segítségével naponta többször áttöröljük.
Levendulafürdő készítéséhez 100 gramm levendulavirágot 2 liter forró vízzel leöntünk. 5 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a 37-38 fokos fürdővízhez adagoljuk. A nyugtató hatás elérése érdekében legalább 20 percet a kádban töltünk.
Kakukkfüves méz: 20 gramm, virágzásának kezdetén, száraz időben gyűjtött kakukkfűhajtásra jól záródó üvegedényben annyi mézet öntünk, amennyi ellepi. Naponta felrázzuk, majd 6 hét múlva vízfürdőn felmelegítjük, a mézet leszűrjük, és jól záródó edényben tároljuk. Száraz, görcsös köhögés esetén egy kávéskanállal fogyasztunk belőle. Használata szoptató vagy várandós nők számára, illetve azoknak, akik pajzsmirigyproblémákkal küzdenek, nem ajánlott!
illoolaj.hu
Láttad már? Pannonhalmi gyógynövényekből, tradicionális receptek alapján készültek, katt ide >>> |
|
|
|