A görögök és a rómaiak úgy tartották, hogy a dió az istenek csemegéje, a diófát pedig vallásos tisztelet övezte. Gyógyászati célokra elsősorban a levele alkalmas - magas csersavtartalma révén hatásos a bőr és a nyálkahártya gyulladásos betegségeinek kezelésében.
Jellemzők: A közönséges dió a diófélék családjába tartozik. A fa akár a 30 méteres magasságot is elérheti. Ha levelét megtépdessük, finom illatot áraszt, íze azonban keserű, kaparja a torkunkat.
Előfordulás: A dió eredetileg a Közel-Keleten és Ázsiában volt honos, jelenleg Európa teljes területén, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is előfordul.
A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban. Az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában, parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).
Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják.
A levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva.
Gyűjtési ideje: június-augusztus.
A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.
Gyógyító összetevők - A dió levele sok tannint (összehúzó hatású csersavat) tartalmaz. A keserű ízű anyag, a juglon csak a friss levelekben található meg. Viszonlag magas C-vitamin -tartalma, valamint flavonoidokat, fenolsavat és illóolajokat tartalmaz. A juglon és az illóolaj elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. A dióból előállított termékek intenzív hatásúak, ezért a kezelést szakembernek kell felügyelnie.
Javallatok - A diólevél gyógyászati felhasználsa elsősorban a csersavon alapszik: összehúzza a bőrt és a nyálkahártyát, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású. A leveleket külsőleg, tehát kiütések, ekcéma, fekélyek vagy pattanások kezelésére alkalmazzuk. a természetgyógyászat szerint ezen panaszok gyógyítását segíthetjük a diólevél belsőleges alkalmazásával is. A szájüreg nyálkahártyájának gyulladása, gyomor- és bélhurut, emésztési zavarok vagy étvágytalanság esetén öblítőoldatot készíthetünk. Ha fürdőhöz adjuk, a diólevelek segítenek az aranyér, a fagyási sebek és a túlzott izzadás kezelésében. A zölddió elpusztítja a tápcsatorna élősködőit. A diókopácsból készült főzet enyhén béltisztító hatású. Termésének fogyasztása a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően érszűkületi diéta esetén ajánlott.
ÉRDEMES TUDNI
A diólevél intenzív illata elriasztja a szúnyogokat, tetveket és poloskákat, valamint a legyek sem szeretik.
Tea:
2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle. Hígabb főzete (250 ml vízhez 1 teáskanál diólevél forrázva) emésztést serkentő, vértisztító és méregtelenítő hatású. Féreghajtásra: 20 gr diólevelet főzzünk meg 1/2 l vízben és a szüredéket reggel, kávé helyett üresen, vagy mézzel fogyasszuk. Az erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot. Csak kúraszerűen fogyasztható!
Élvezeti tea:
mivel a diólevélnek finom íze van, teakeverékekben élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet, egy kis darab fahéjat és 4-5 szem szegfűszeget 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, és utána fogyasztjuk. Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.
Dióhéjtea:
cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. Egyébként, ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.
Ha a dióhéjat összefőzzük az elválasztható dióhártyával, az ősz haj visszanyeri eredeti színét.
Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják. Pattanásos bőrre is kiváló tonizáló és borogató szer.
Fürdő:
Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott (görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás, gombás fertőzések esetén is kiváló!). 5 liter vízben forraljunk fel 100 gr diólevelet és öntsük a kád vízhez.
Lemosás a zöld dió levelével: tejkiütés, fejkoszmó, rüh, pattanás, gennyes kiütés, lábizzadás, fehér folyás, fejtetvesség, hajhullás, korpás fejbőr.
Öblögetés: szájpenész, fogínygyulladás torokgyulladás, a gége megbetegedése esetén enyhíti a tüneteket.
Dióolaj:
Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére. Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi) étkezés előtt
Dióesszencia:
Szent Iván előtt - tehát június közepén - szedett zöld diónak nem csontos a héja, ebből esszencia készíthető: elősegíti a máj, a gyomor és belek normális működését. Csökkenti a trombózisképződést kb. 20 db négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy befőttes üveget, leöntjük, 1 liter minőségi házi pálinkával úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Az üveget jól lezárva meleg helyen tartjuk 2-4 hétig. Szükség szerint egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle. Kiváló emésztést serkentő, féregűző és méregtelenítő.
Konyhai felhasználás:
A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle.
Diólikör: készítéskor a dióesszenciába (lásd az elkészítést fent) 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vanília rudat, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához juharszirupot, nádszirupot, mézet vagy sztíviát adunk ízlés szerinti mennyiségben, amit 1/4 liter vízben felfőztünk majd lehűtöttünk.
Kozmetikai felhasználás:
Hajfestésre, vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére. A dió tanninban, glucidokban, ásványi sókban és növényi nyákban gazdag, amelyek kiválóan tonizálják a tónusát, feszességét vesztett bőrt. A zölddió-burok főzete hajöblítőként fénylő, rugalmas hajszálakat eredményez.
Önbarnító biokészítményekben is megtalálható, mert a diólevél és zölddió-burok kivonata juglonban gazdagok, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre.
Előfordulás: A dió eredetileg a Közel-Keleten és Ázsiában volt honos, jelenleg Európa teljes területén, Észak-Afrikában és Észak-Amerikában is előfordul.
A Kárpát-medencében két fajukkal találkozhatunk gyakrabban. Az egyik az ehető diót termő közönséges dió (J. regia), a másik az Észak-Amerikából származó, Európában, parkokban díszfaként ültetett, illetve néhol erdőgazdasági jelentőségű fekete dió (J. nigra).
Gyógyászati célra a növény levelét, termésének külső húsos burkát (diókopács), és a népi gyógyászatban a csonthéjon belül a terméseket elválasztó, éretlenül nagyon keserű hártyát hasznosítják.
A levelet csak a fáról szedjük, és a szép egészséges levelet kell gyűjteni a száráról lefosztva.
Gyűjtési ideje: június-augusztus.
A diókopácsot diószüretkor, szeptember táján kell gyűjteni. Ehhez érdemes kesztyűt húzni, mert lemoshatatlanul sötétbarnára színezi a kéz bőrét. A gyűjtött kopácsot jól szellőző helyen szétterítve alaposan meg kell szárítani, de a már megromlott, penészes részeket előtte és közben el kell távolítani.
Gyógyító összetevők - A dió levele sok tannint (összehúzó hatású csersavat) tartalmaz. A keserű ízű anyag, a juglon csak a friss levelekben található meg. Viszonlag magas C-vitamin -tartalma, valamint flavonoidokat, fenolsavat és illóolajokat tartalmaz. A juglon és az illóolaj elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. A dióból előállított termékek intenzív hatásúak, ezért a kezelést szakembernek kell felügyelnie.
Javallatok - A diólevél gyógyászati felhasználsa elsősorban a csersavon alapszik: összehúzza a bőrt és a nyálkahártyát, gyulladáscsökkentő és antiszeptikus hatású. A leveleket külsőleg, tehát kiütések, ekcéma, fekélyek vagy pattanások kezelésére alkalmazzuk. a természetgyógyászat szerint ezen panaszok gyógyítását segíthetjük a diólevél belsőleges alkalmazásával is. A szájüreg nyálkahártyájának gyulladása, gyomor- és bélhurut, emésztési zavarok vagy étvágytalanság esetén öblítőoldatot készíthetünk. Ha fürdőhöz adjuk, a diólevelek segítenek az aranyér, a fagyási sebek és a túlzott izzadás kezelésében. A zölddió elpusztítja a tápcsatorna élősködőit. A diókopácsból készült főzet enyhén béltisztító hatású. Termésének fogyasztása a benne található telítetlen zsírsavaknak köszönhetően érszűkületi diéta esetén ajánlott.
ÉRDEMES TUDNI
A diólevél intenzív illata elriasztja a szúnyogokat, tetveket és poloskákat, valamint a legyek sem szeretik.
Tea:
2 teáskanálnyi levelet 100 ml vízzel leöntünk, amit felfőzünk, és negyed óra állást követően leszűrjük. Használata gyomor- és bélhurut ellen javallott. Eredményesen alkalmazhatjuk cukorbetegség és sárgaság ellen is. Étkezések előtt kell kortyolgatni belőle. Hígabb főzete (250 ml vízhez 1 teáskanál diólevél forrázva) emésztést serkentő, vértisztító és méregtelenítő hatású. Féreghajtásra: 20 gr diólevelet főzzünk meg 1/2 l vízben és a szüredéket reggel, kávé helyett üresen, vagy mézzel fogyasszuk. Az erősebb diólevél főzet gyógyítja a fagydaganatot. Csak kúraszerűen fogyasztható!
Élvezeti tea:
mivel a diólevélnek finom íze van, teakeverékekben élvezeti teaként is fogyaszthatjuk. Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet, egy kis darab fahéjat és 4-5 szem szegfűszeget 1/4 liter forró vízzel leöntünk, rövid ideig állni hagyjuk, és utána fogyasztjuk. Mézzel, sztíviával vagy juharsziruppal ízesíthetjük.
Dióhéjtea:
cukorbajra fogyasztják, naponta legalább 3-4 csészével, hat héten keresztül. Egyébként, ha eltekintünk a dióhéjtea gyógyhatásától, közönséges tea helyett is iható, íze kellemes.
Ha a dióhéjat összefőzzük az elválasztható dióhártyával, az ősz haj visszanyeri eredeti színét.
Borogatás: A borogatást leginkább a bőr enyhe gyulladásai esetén javasolják. Pattanásos bőrre is kiváló tonizáló és borogató szer.
Fürdő:
Bőrkiütések, bőrbetegségek esetén ajánlott (görvélykór, angolkór, csontszú, csontritkulás, gennyes körömgyulladás, gombás fertőzések esetén is kiváló!). 5 liter vízben forraljunk fel 100 gr diólevelet és öntsük a kád vízhez.
Lemosás a zöld dió levelével: tejkiütés, fejkoszmó, rüh, pattanás, gennyes kiütés, lábizzadás, fehér folyás, fejtetvesség, hajhullás, korpás fejbőr.
Öblögetés: szájpenész, fogínygyulladás torokgyulladás, a gége megbetegedése esetén enyhíti a tüneteket.
Dióolaj:
Jellegzetes aromája van, mely kiválóan alkalmas saláták vagy más ételek ízesítésére. Belsőleg: naponta 2 ml (1 mokkáskanálnyi) étkezés előtt
Dióesszencia:
Szent Iván előtt - tehát június közepén - szedett zöld diónak nem csontos a héja, ebből esszencia készíthető: elősegíti a máj, a gyomor és belek normális működését. Csökkenti a trombózisképződést kb. 20 db négyfelé vágott zöld dióval megtöltünk egy befőttes üveget, leöntjük, 1 liter minőségi házi pálinkával úgy, hogy 2-3 ujjnyira ellepje. Az üveget jól lezárva meleg helyen tartjuk 2-4 hétig. Szükség szerint egy-egy teáskanállal fogyasztunk belőle. Kiváló emésztést serkentő, féregűző és méregtelenítő.
Konyhai felhasználás:
A dió termését (dióbél) sokféleképpen használják a háziasszonyok: sütemények, kalácsok, tészták elkészítésénél. Zölddió befőtt és likőr is készíthető belőle.
Diólikör: készítéskor a dióesszenciába (lásd az elkészítést fent) 2-3 szegfűszeget, 1 fahéjat, egy kis darab vanília rudat, egy fél narancs héját keverünk. A leszűrt eszenciához juharszirupot, nádszirupot, mézet vagy sztíviát adunk ízlés szerinti mennyiségben, amit 1/4 liter vízben felfőztünk majd lehűtöttünk.
Kozmetikai felhasználás:
Hajfestésre, vagy növényi hajfestékek színárnyalatának mélyítésére. A dió tanninban, glucidokban, ásványi sókban és növényi nyákban gazdag, amelyek kiválóan tonizálják a tónusát, feszességét vesztett bőrt. A zölddió-burok főzete hajöblítőként fénylő, rugalmas hajszálakat eredményez.
Önbarnító biokészítményekben is megtalálható, mert a diólevél és zölddió-burok kivonata juglonban gazdagok, amely a bőr felső rétegében a bőr pigmentjéhez, a melaninhoz hasonló színpigmenteket hoz létre.
A dió élettani és gyógyhatásai:
- Szív- és érrendszer:
Maga a termés telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Növényi omega 3 zsírsavtartalma igen gazdag.
- Emésztés:
A dió húspótló étel is lehet. Amikor a diót kenyérfélével egészítjük ki, az étrendünk egészséges arányában fogja tartalmazni az összes esszenciális aminosavakat. A dió, mint E-vitamin forrás is jelentős.
A diólevél főzete segíti az emésztést, vízhajtó, vérképző és vértisztító hatású.
- Egyéb alkalmazás:
A diókopácsot olívaolajban megfőzve jó hajkenőt ad.
Erős illata elriasztja a bogarakat, így sokat a kutyaházat bélelik ki vele a bolhák távoltartása céljából.
A méhek atkafertőzése ellen is kiválóan alkalmazható.
Értékes tápanyagai és magas tápértéke miatt érdemes naponta egy-két szem diót elfogyasztanunk.
Bőrbetegségekben, pattanások, kelések, fekélyek, ekcéma esetén lemosásra, borogatására alkalmazzák, aranyér ellen pedig a növényből készített ülőfürdő javallott.
A vegetáriánusok számára is igen hasznos, mert megfelelő fehérje és ásványi-anyag forrás. Átlagosan 75 dkg dióból lesz 30 dkg dióbél. A dióbél magas tápértékű, ízletes. 186 g fehérjét, 570 zsírt, 117 g szénhidrátot, 17 g szerves sót, 28 g rostot tartalmaz kilogrammonként. A dióolaj gazdag telítetlen zsírsavakban és 72 % linolsavat, Omega 3-6 zsírsav), valamint 20 % fehérjét és többféle vitamint is tartalmaz.
Hatásos az ízületek állapotának a javítására, és a csontritkulás folyamatait is lassítja.
A dió mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
- héjnélküli tökmag (Cucurbita pepo)
- mák (Papaverum somniferum)
- szőlőmag (Vitis vinifera semen)
- kukoricacsíra (Zea mays germ)
- mandula ( Prunus amygdalus var. dulcis)
A dió és a diófa bőséges termésével a termékenység szimbóluma, gömb formájú koronája a világ. Szerte a világon számos nép a lakodalmakon diót szór szét, hogy a párnak sok gyermeke szülessen.
Ha egy gyermek házasságon kívül jön a világra, a németek azt mondják, hogy a diófáról pottyant.
A spanyoloknál az a szokás, hogy a menyasszony annyi diót rak a mellényébe, ahány évet még el szeretne tölteni gyermektelenül a házassága elején.
A franciáknál a lánykérő számára felszolgált dió visszautasítást jelent.
A németek hite szerint a diófa összekapcsolja az eget a földdel, ezért árnyékában az ember képes megálmodni az igazságot, éberen pedig felerősödnek az emlékei, lecsillapodik és megnő az akarata, így teljesítheti az életfeladatát.
A diós édességek a magyar konyha remekei!
Eszterházy torta |
Forrás: balintcseppek.hu