A XXI. SZÁZAD GYÓGYÍTÓI: A GOMBÁK
2015. szeptember 17. írta: TothTimcsi

A XXI. SZÁZAD GYÓGYÍTÓI: A GOMBÁK

Az ősi kultúrák embere már évszázadokkal (ill. évezredekkel) ezelőtt tudott arról, hogy egyes gombáknak nemcsak tonizáló hatásuk van az ember szervezetére, hanem jól meghatározott gyógyhatással is bírnak, azonban e tényeket a modern kor kutatói csupán az utóbbi évtizedekben erősítették meg. A kutatások során kiderült, hogy a legtöbb gyógyszertől eltérően, ezek az élő szervezetek egyáltalán nem, vagy csak rendkívül kis mértékben mérgezőek, még abban az esetben is, ha nagy mennyiségben kerülnek elfogyasztásra.

Mivel a gombák és az állatok közös ősei a sokkal korábbi múltba keresendők, mint a magasabb rendű növényeké, protozoáké és baktériumoké, a gyógyító gombák hatékony anyagok lehetnek az embereket sújtó betegségekkel szemben. A természetben előforduló jelenségek között különösnek tartható az, hogy sok esetben mi is éppen azoktól a kórokozóktól szenvedünk, amelyek a gombákat is megbetegítik, de nem vagyunk érzékenyek azokra a kórokozókra, amelyek a növényeket betegítik meg.

Egyes tudósok véleménye szerint ez azért lehetséges, mert a fejlődéstörténetben 460 millió évre visszamenve van egy, a gombákkal közös ősünk (egy kezdetleges szervezet) és ennek köszönhetően közös védekezési mechanizmusunk alakult ki a kórokozó mikróbákkal szemben.

Ez az érdekes tudományos elképzelés adhat segítséget és részleges magyarázatot az orvosoknak, természetgyógyászoknak, gyógyfüveseknek és a gyógyításban nem jártas embereknek ahhoz, hogy megérthessék, hogy a napjaink legkomolyabb egészségügyi problémáival szemben miért lehetnek az ún. gyógyító vagy gyógyhatású gombák nagy segítségünkre.





Ötzi-AJégember
A gombák gyógyhatásainak ősi ismeretére meggyőző bizonyítékul szolgálhat egy közel másfél évtizede tett érdekes felfedezés. 

Az 1991-ben az osztrák és az olasz határ közelében megtalált, majd Ötzi-nek elnevezet, 5300 éves mumifikált "jégember"-nél talált gombák egyike a nyírfatapló (Piptoporus betulinus) volt, mely gombáról tudjuk, hogy hatóanyagai mérgezőek az élősködő többsejtű állatkákra (metazoákra), és emellett baktériumellenes és hashajtó hatása is van.


Nyírfatapló-Piptoporus betulinus
A kutatók Ötzi végbelének vizsgálatakor olyan bélélösködőknek találták meg a szaporítóképleteit, amelyek alhasi fájdalmat és időszakos vérszegénységet idéznek elő. A kutatók véleménye szerint Ötzi arra használta a nyírfatapló gombát, hogy megvédje magát, illetve emésztőrendszerét a metazoák és a mikrobaktériumok káros hatásaitól.
Ötzi jobb oldalához kötve volt egy másik taplógomba is, mégpedig egy bükkfatapló (Fomes fomentarius), ami megszárítva tűzgyújtásra, valamint a parázs életben tartására és nagytávolságra történő szállítására alkalmas. Valószínűleg mindkét gomba fontos szerepet töltött be a "jégember" életében, illetve az Alpokban tett útjain a mindennapok okozta nehézségek túlélésében.

Bükkfatapló-Fomes fomentarius
A különböző földrészek őslakosai felfedezték azt, hogy a likacsosgombák különösen jótékony hatásúak
a fertőzések elleni védelemben és a fertőzések okozta betegségek kezelésében. A nyírfatapló és a jégkori ember gombája, a bükkfatapló külsőleg és belsőleg alkalmazva egyaránt erős antibakteriális hatással rendelkezik. Habár a taplógombák kemények és általában túlságosan szívósak arra, hogy meg lehessen őket enni, a régi korok emberei felfedezték azt, hogy abban az esetben, ha megfőzik őket, akkor egészséget megerősítő és antimikróbiális hatású tea készíthető belőlük. Azt nem lehet tudni, hogy őseink gondoltak-e arra, hogy egyes betegségeket mikróbák okozzák-e vagy sem, de egy biztos:
a gombák sámánok által történő spirituális használata hasonlóságot mutat a mai antimikróbiális kezelések felé, hiszen ebben az esetben szintén láthatatlanok a betegségek okozói.
A taplógombákat ezenkívül évszázadok óta használják különféle sebekre tehető pakolások készítésére.

A gombák gyógyhatásainak megítélése napjainkig többnyire csak néprajzi, kultúr- és orvostörténeti érdekesség volt, és jelenleg még csak a kezdetén vagyunk annak, hogy megérthessük azt a sokféle, egészségre kifejtett jótékony hatást, ami a gombákban rejlik.

Forrás: Dr. Babulka Péter - a XXI. század gyógyítói: a gombák című könyve!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6113767846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása