MACSKAGYÖKÉR-TEA
2015. szeptember 13. írta: TothTimcsi

MACSKAGYÖKÉR-TEA


Valeriana officinalis

A macskagyökér ellenálló és rendkívül tetszetős növény, amely a mi földrajzi szélességünkön gyakorlatilag mindenütt előfordul. Síkságon és hgyvidéken egyaránt a nap felé fordítja fehér, rózsaszín vagy lila virágait. A növény jelentős mértékű jótékony hatásáról árulkodik maga a tudományos elnevezés is: a valeriana, mely a latin valere, azaz egészségesnek lenni igéből ered. Manapság köztudott, hogy a macskagyökér illóolaja segítséget nyújt idegi problémák és nyugtalanság esetén. A fitoterápiában a növény gyökerét és gyöktörzsét használják fel forrázat készítéséhez. A macskagyökér teája enyhíti a görcsös hasi fájdalmat, az idegi eredetű erős szívdobogást, a fejfájást, az álmatlanságot, oldja az alhasi görcsöket és az idegfelszültséget. A macskagyökér kiválóan alkalmazható vizsgák előtt, hiszen nyugtató hatása ellenére nem kábít el, és nem csökkenti a koncentrációs képességet.

TEAKÉSZÍTÉS

Szárított macskagyökérből kétféleképpen készíthetünk teát: forró vagy hideg vízzel. Öntsünk fel 2 kávéskanál macskagyökeret 2,5 dl hideg vízzel, és hagyjuk állni néhány óráig, vagy 1 kávéskanál felaprított macskagyökeret forrázzunk le 2,5 dl lobogva forró vízzel, majd fedő alatt hagyjuk állni 10-15 percig. A nyugtató hatás elérése érdekében naponta legalább 3 nagy csésze teát javasolt elfogyasztani.




Gyógyító hatás: Nyugtató és görcsoldó tulajdonságát a macskagyökér egy hatóanyagcsoportnak, az úgynevezett valepotriátoknak köszönheti, melyek a növény legfontosabb összetevői. A gyökértörzs és a gyökér illóolajat is tartalmaz, amely a növény jellegzetes illatát adja, valamint szabad monoterpéneket, terpénalkaloidokat, természetes savakat, gyantát, cukrokat és ásványi vegyületeket. A felsorolt összetevők együttesen fejtik ki jótékony hatásukat.

Nyugtatószerként

A macskagyökér gyógyító erejét azért értékelik nagyra, mert miközben egyensúlyba hozza az idegrendszert, nem fejt ki kábító hatást.

FELHASZNÁLÁS

Pajzsmirigytúltengésre
A macskagyökér harmonizáló és nyugtató hatást gyakorol mindazokra, akik pajzsmirigyítúltengés következtében gyakran érzik magukat idegesnek. Használatával elmúlik a zavaró szívdobogás, az ingerültség, megszűnnek az alvásporblémák. Igyunk meg naponta 2-3 csésze macskagyökérteát. A tea semm esetre sem helyettesíti a pjzsmirigygyógyszereket, de erősíti a hatásukat.

Álmatlanság elleni fürdő

Öntsünk fel 100 g macskagyökeret 2 liter vízzel, forraljuk fel, főzzük rövid ideig, majd 10 percig hagyjuk állni. A növénydarabokat szűrjük le, a főzetet pedig öntsük a kb 37°C hőmérsékletű kádvízbe. Macskagyökéroldatot gyógyszertárban is vehetünk. A fürdővízbe adjunk kb. 20 csepp oldatot. Egy 20 perces fürdő után teljesen ellazulunk, ami lehetővé teszi a nyugodt elalvást.

Görcsoldásra

A macskagyökér görcsoldó hatással van minden izomra. Éppen ezért a gyógynövényből készült tea segít menstruációs panaszok, görcsös gyomor- és bélfájdalom, tenziós (vagy feszülő) fejfájás, valamint az epevezeték görcse esetén. A tünetek jelentkezésekor igyunk meg 2-3 csésze forrázatot vagy 30 csepp macskagyökéroldatot. A macskagyökérteát nehéz túladagolni, így naponta több csészével is fogyaszthatunk belőle.


GYÓGYTEAKEVERÉKEK

Gyomortájéki fájdalomra

  • 40 g macskagyökér
  • 20 g citromfűlevél
  • 20 g kamillavirág

Nyugtatólag hat a hasüregre és az epehólyagra, valamint fokozza az emésztőnedvek kiválasztódását.
Szükség esetén egy kávéskanál teakeveréket forrázzunk le egy csésze lobogva forró vízzel, és igyuk meg.

Idegesség és görcsök ellen

  • 70 g macskagyökér
  • 30 g citromfűlevél

A macskagyökér és a citromfű kiválóan kiegészíti egymás görcsoldó hatását; a testet és a lelket egyaránt nyugtatják. ez a teakeverék mindenféle idegi eredetű pnaszt és feszültséget enyhít.
Megelőző jelleggel alkalmazva a stressz könnyebben leküzdhetővé válik.

Alvászavarokra
  • 50 g macskagyökér
  • 50 g komlótoboz

Az enyhén altató hatású komló nagyszerűen kiegészíti a macskagyökér harmonizáló tulajdonságát - a
két összetevőből hatékony altatótea készül. Alvás előtt fél órával igyunk meg egy csésze frissen elkészített teát.

ÉRDEMES TUDNI

A macskagyökér enyhíti a dohányzásról való leszokással járó elvonási tüneteket. fogyasszunk naponta legfeljebb 5 csésze macskagyökérteát, rossz szokásunkat így könnyebben elhagyhatjuk.





A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2213767848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2018.02.03. 14:09:40

Aztán csak óvatosan,mert függőséget okozhat!!
süti beállítások módosítása