ARTICSÓKA - Cynara scolymus
2015. szeptember 06. írta: TothTimcsi

ARTICSÓKA - Cynara scolymus

Hatásos máj- és epehólyagpanaszok esetén.

Az articsóka a Földközi-tenger medencéjéből származik. Értékes növényként tartották számon már az ókori Rómában is, ahol csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak a fogyasztását. Az articsóka leve, illetve borban megfőzött vagy feldarabolt gyökere emésztési zavarok és kellemetlen testszag ellen használt régi házi gyógyszer.

Jellemzők: A 2 méteres magasságot is elérő articsóka az őszirózsafélék családjába tartozik. Erős gyöktörzsből nő ki. Nagy, a bogáncséira emlékeztető leveleinek fonákját fehér pihe borítja. Ököl nagyságú virága húsos vacokból és vastag, alul szintén húsos, pikkelyes levelekből áll. Belsejében csőszerű, lila és ibolyaszínű virágok találhatók. A növény minden részének keserű az utóíze.

ELŐFORDULÁS

A Földközi-tenger medencéjéből származó articsókát főleg Dél-Európában és az Egyesült Államokban termesztik.

Gyógyászati alapanyag

Zöld levelét, még zárt virágát, friss és szárított gyökerét is használják gyógyászati célokra.




Hatóanyagok

A máj és az epehólyag hatásos védelmét az articsóka minden részében előforduló keserűanyagok: a cinaropikrin és cinarin, valamint a csersav szolgálja. További hatóanyagai az inulin, polifenolok, flavonoidok és monoszacharidok.

FELHASZNÁLÁS

Keserűanyag-tartalma révén az articsókából készült termékek serkentik az emésztőnedvek, különösen a májban lévő epesav kiválasztását. Ennek köszönhetően könnyebben ürül az epehólyag, elmúlnak az epebántalmak, a teltségérzet, az émelygés és a puffadás. Mivel tonizálja a májat, az articsóka segíti az anyagcserét, hozzájárul a máj méregtelenítéséhez és regenerációjához. Csökken a vér lipid- és koleszterinszintje, az érszűkület kialakulásának kockázata. Figyelem: Epekő esetén az articsókából készült készítmények fogyasztása előtt feltétlenül konzultáljunk orvosunkkal!

Articsóka főzet - 2 g szárított articsókalevelet főzzünk fedő alatt kis lángon 10-20 percig, majd szűrjük le. A lipidanyagcsere zavara és emésztőrendszeri panaszok esetén naponta legfeljebb 3 csészével igyunk meg belőle.

Articsókás bor (levéllel) - 5 g szárított levelet tegyünk 1 dl jó minőségű vörösborba, a palackot zárjuk le, és hagyjuk állni 5 napig, majd gézlapon keresztül szűrjük le. emésztési és epepanaszok esetén étkezés után igyunk naponta 1 kupicával.

Articsókás bor (gyökérrel) - 5 g szárított, apróra vágott articsókagyökeret tegyünk 1 dl vörösborba. Hagyjuk állni 10 napig, majd szűrjük le. Étvágytalanság ellen, és a szervezetben felhalmozódott víz eltávolítására főétkezések előtt igyunk 1 kupicával.

Késztermékek - Articsókakivonatot - általában tabletta formájában - gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban vehetünk máj- és epehólyag-, valamint gyomor- és bélpanaszokra ajánlott készítményként.


Érdemes tudni

az őszirózsafélékre való túlérzékenység esetén az articsóka vagy a belőle készült termékek fogyasztása allergiás reakciót válthat ki. Felhasználás előtt tegyünk próbát egy kisebb adaggal, és várjunk 24 órát az esetleges reakcióra.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr113767856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása