LÁNDÁZSÚTIFŰ TEA
2015. március 06. írta: TothTimcsi

LÁNDÁZSÚTIFŰ TEA


A lándzsás útifű szinte minden földrészen megtalálható, mivel sokféle környezeti feltételhez képes alkalmazkodni. Gyakorlatilag mindenütt előfordul: mezőn, tisztáson, erdőszélen, út mentén, a veteményeskertben pedig gyomnövényként. Sebek vérzésének csillapítására feltehetően már a kőkorszakban alkalmazták borogatás formájában. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és vértisztító, továbbá általános immunerősítő tulajdonságának köszönhetően a természetgyógyászatban használt egyik legfontosabb gyógynövény. Elsősorban légúti megbetegedések, többek között köhögés, hörghurut, szamárköhögés és más felső légúti panaszok kezelésére alkalmazzák. Hatóanyagai még a lázzal járó tüdőbetegségek tüneteit is enyhítik. A lándzsás útifüvet kisgyerekeknek is adhatjuk. A népi gyógyászat ezenfelül máj-, vese- és hólyagproblémák csillapítására, valamint tavaszi tisztítókúrákhoz ajánlja.

TAVASZI MEGTISZTULÁS
Egy bögrébe 2 kávéskanál szárított lándzsás útifűlevelet szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. Mintegy 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3 csészével igyunk belőle. Fertőtlenítő hatása különösen akkor érvényesül, ha a szárított leveleket éjszakára hideg vízbe áztatjuk, és reggel csak felmelegítjük.





GYÓGYÍTÓ HATÁS: A lándzsás útifű legfontosabb hatóanyaga egy baktériumölő hatású glikozid, az aukubin. A növényben lévő növényi nyálka és csersavak csillapítják a gyulladást, jótékony hatást gyakorolnak a nyálkahártyára. A klorogénsav erős antioxidáns, míg a szilíciumvegyületek a tüdőszövetet erősítik.


Baktériumölő aukubin - Az aukubin fertőtlenítő tulajdonságokat mutató, hatását tekintve a penicillinhez hasonló vegyület. Ahhoz, hogy a hatását ki tudja kifejteni, egy növényi enzimnek előbb le kell bontania. Ez az enzim azonban magas hőmérsékleten elbomlik. Lándzsás útifűből ezért úgy érdemes teát készíteni, hogy előbb a leveleket néhány órára hideg vízbe áztatjuk. Ugyancsak hatásos a lándzsás útifű friss leve. Az aukubin mindezek mellett májvédő hatású, fogyasztása mérgezés esetén is ajánlott.

Gyulladáscsökkentés - A lándzsás útifűből készült tea tökéletes kombinációban tartalamzza atüdő és a légutak kezelésére szolgáló értékes hatóanyagokat. A benne található csersavak összehúzó és gyulladásgátló hatásőak, a kovasav erősíti a tüdőhólyagocskák sejtfalát, a szaponinok pedig felszaggatják a váladékot, valamint növelik az aukubin baktériumölő hatását.

FELHASZNÁLÁS

  • Sérülésekre - A lándzsás útifüves borogatás enyhülést nyújt rovarcsípés, zúzódás, viszketés, duzzanat, lassan gyógyuló sebek és pattanás esetén. Borogatáshoz lándzsás útifű és kamilla egyenlő arányú keverékéből is készíthetünk forrázatot. Aranyér vagy hüvelygyulladás kezelésére 37°C hőmérsékletű fürdővízhez öntsünk 1 l forrázatot vagy főzetet.
  • A szem és a szemhéj gyulladása esetén - Ha kimerültség hatására, a szél, a víz vagy a napsütés által okozott irritációtól kötőháryánk vagy szemhéjunk begyullad, öblítésre használhatunk lándzsás útifüvet. E célból érdemes gyógyszertárban kapható szemöblítő poharat alkalmazni. Figyelem: Fertőzés esetén legelőször kérjük ki orvosunk véleményét. 
  • Lázzal járó fertőzés ellen - A lázas hörghurut és a szamárköhögés gyógyulását elősegíthetjük, ha naponta megiszunk 3-5 césze lándzsás útifűből készített teát. A lándzsás útifű leve ugyancsak eredményesen alkalmazható: a friss levelek nedvét kisajtoljuk, felmelegítjük, majd mézzel édesítjük. Kétóránként fogyasszunk belőle 1 evőkanállal.
  • Tavaszi tisztítókúra - A lándzsás útifű leve vagy a növényből készült tea vértisztító hatású, támogatja a májműködést, serkenti a vese- és a húgyhólyag funkcióit, javítja az emésztést. Tavaszi tisztítókúránk eredményességét fokozhatjuk, ha al ándzsás útifű forrázatát vagy levét fogyasztjuk naponta 2-3 csészével.

GYÓGYNÖVÉNYKEVERÉKEK

A légzés könnyítésére

  • 40 g lándzsás útifű
  • 20 g orvosi ziliz gyökér
  • 20 g kakukkfű
  • 20 g bodzavirág

A fenti keverék enyhíti a hörghurut és más, lázzal járó felső légúti megbetegedések tüneteit. Felszaggatja a letapadt váladékot, hurutoldó hatású. Egy bögrébe 2 kávéskanál keveréket szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, majd rövid ideig állni hagyjuk. Napi 2-4 alkalommal fogyasztjuk.

A szervezet tisztítására

  • 40 g lándzsás útifű
  • 20 g szagos müge
  • 20 g csalánvirág
  • 20 g édesgyökerű páfrány

Ez a gyógyfű-kombináció méregteleníti a szervezetet, élénkíti a belső szervek működését. 2 kávéskanál keverékből egy pohár forró víz hozzáadásával forrázatot készítünk. Fogyasszuk naponta 2-3-szor. Napközben igyunk sok szénsavmentes ásványvizet is.

A szájüreg és a torok gyulladásaira

  • 40 g lándzsás útifű
  • 30 g zsályalevél
  • 30 g körömvirág

Ez agyógytea összehúzó, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatáső. Kiválóan alkalmas a gyulladásban lévő szájüreg és torok öblögetésére. Egy bögrébe 1 evőkanál keveréket szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, lefedve állni hagyjuk. Naponta 3-4-szer alkalmazzuk.

ÉRDEMES TUDNI
A régi füveskönyvekben al ándzsás útifüvet a tüdő erősítésére javasolják köhögős gyerekek számára. A lándzsás útifű forrázatát vagy levét alkalmazva minden évben egyszer tartsunk négyhetes kúrát.









A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4513767904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása