TÚRÓ
2015. február 22. írta: TothTimcsi

TÚRÓ

Hatásos szer napégésre, száraz bőrre, lázra, köszvényre, reumás panaszokra, torok- és érgyulladásra, mozgásszervi panaszokra.


A túró a tejnek a tejsavbaktériumok által okozott savanyodása folytán jön létre. Leginkább tehéntejből készítik, ritkábban juh- vagy kecsketejből. Háromféle minőségben készül: sovány, félzsíros és zsíros. A túró könnyen emészthető, a benne lévő számos értékes fehérjének köszönhetően kivételes helye van a máj- vagy epepanaszok esetén alkalmazott diétákban. A benne található tejsav jótékonyan hat az anyagcserére. Ezenkívül a túró számos vitamin, ásvány és nyomelem, pl. a kálium gazdag forrása is. Külsőleg alkalmazva, pakolás formájában javítja a vérellátást. Mivel a túró az ásványokon kívül zsírokat is juttat a bőrbe, a természetes kozmetikában az arcpakolások egyik legfontosabb hidratáló eleme.

A TÚRÓ MINT FOGYASZTÓSZER - Ha pár napig csak túrót eszünk, megszabadulhatunk néhány felesleges kilótól. Erre a célra a legjobb a sovány túró, mert több fehérjét és sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a zsíros. A túrót naponta háromszor kell fogyasztani különféle formában - egy adaghoz kb. 15 dkg elegendő. A napi súlyvesztés mintegy 0,5 kg, ha ez idő alatt mást nem fogyasztunk. Fontos azonban, hogy a diéta alatt sokat igyunk.



GYÓGYÍTÓ HATÁS: A túró enyhíti a duzzanatokat, a gyulladást és a fájdalmat. Elősegíti a gyógyulási folyamatot zúzódás, ficam és rándulás esetén. fizikai hűsítő tulajdonságainak köszönhetően természetes úton csillapítja a lázat. A benne található tejsav és fehérje enyhíti a gyulladást és serkenti a vékeringést. Belsőleg alkalmazva jótékonyan hat a bélflórára.

ÖSSZETEVŐK - Tejsav, értékes fehérjék (a sovány túróban akár 17%), nagy mennyiségű kalcium, kálium, vas, A-vitamin és B-vitaminok, valamint niacin (B3-vitamin).

LÁZ ELLENI BOROGATÁS - A túróval készült borogatások bűsítő hatásuknak köszönhetően segítenek csillapítani a magas lázat. Kenjük be a lábunkat túróval a bokánktól a térdünkig, és tekerjük be nedves törölközővel. Amikor a túró felmelegszik, vegyük le a vorogatást.

Segítség napégés esetén - A nap által irritált bőr esetén a túrót közvetlenül az érintett területre vigyük fel. Egy bizonyos idő uán a massza felmelegszik, ilyenkor nedves törölközővel távolítsuk el, és felvihetjük a következő réteg friss túrót. A kezelést igény szerint megismételhetjük. A túróborogatás csak elsőfokú (enyhe) égési sérülés esetén segít.

Reumára és köszvényre - Hideg túróborogatást használhatunk reumás panaszokra és köszvényre, valamint gyulladáscsökkentésre. A friss túrót kenjük egy textilzsebkendőre, majd a túrós felével helyezzük a fájdalmas ízületre, és tartsuk ott addig, amíg a túró meg nem szárad. A kezelést naponta egyszer-kétszer végezhetjük. A túró eltávolítja a szövetekből az anyagcsere káros termékeit, ezért minden borogatást csak egyszer használhatunk fel.

ÉRDEMES TUDNI - A mellkasra helyezett borogatás segíthet a dohányosoknak a t üdőben lerakódott kátrány eltávolításában - a túró a vízzel együtt eltávolítja a szövetekből az anyagcsere mérgező termékeit.

FELHASZNÁLÁS

Szemárpa esetén

  • 3 evőkanál túró
  • 1 evőkanál tej
  • 1 citrom leve

A túrót a citromlével és a tejjel elkeverjük, majd a masszát meleg törölközőre kenjük, és 20 percre a csukott szemünkre tesszük. A kezelést naponta kétszer végezzük el.

Túrós-mézes arcpakolás 

  • 1 evőkanál friss sovány túró
  • 2 evőkanál friss sovány túró
  • 2 evőkanál tiszta méz
  • tejszín (szükség szerint)

A túrót a tejszínnel krémes masszává keverjük. A mézet meleg vízfürdőn meglangyosítjuk, majd a túróhoz adjuk. A krémet egyenletesen felvisszük az arcra, a nyakra és a dekoltázsra, és 20-30 percig rajtahagyjuk. Utána meleg vízzel lemossuk. A túrós pakolás kiválóan hidratálja, simítja és regenerálja a bőrt. Használható száraz és zsíros bőrre.

Orrmelléküreg-gyulladásra

  • 10 dkg túró
  • 1 evőkanál frissen resszelt torma

A túró enyhíti a gyulladást. Keverjük el a tormával, tegyük gézlapokra, majd helyezzük a borogatást 10-15 percre a gyulladás által érintett területekre. Két óra elteltével ismételjük meg a kezelést.

*********

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5613767944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása