GYÓGYAGYAG
2015. február 22. írta: TothTimcsi

GYÓGYAGYAG

Hatásos az ízületek és izmok reumatikus megbetegedései, gyomorégés, emésztési panaszok, megfázás, torokgyulladás és bőrproblémák esetén.


A gyógyagyag kedvező hatását már az antikvitás korában jól ismerték. A modern orvostudomány a 19. században fedezte fel ismét. Köszönhetően a benne lévő értékes ásványi anyagoknak és nyomelemeknek, mint amilyen a szilícium, az alumínium, a vasoxid, a magnézium vagy a kalcium, a gyógyagyag erősíti a szervezetet, tisztítja a vért, felszívja a kórokozó baktériumokat, szabályozza az emséztőrendszer munkáját, elősegíti a bőrbetegségek gyógyulását. Elsősorban lassan gyógyuló sebek, reumatikus fájdalom és téelmérgezés kezelésére szolgál. A gyógyagyag hatásait Emanuel Felke (1856-1926) természetgyógyász írta össze. Rájött arra, hogy terápiás célokra legalkalmasabb a jégkorszaki üledékből származó törmelékes, meszes üledékes kőzet. Gyógyagyagot úgy készítenek belőle, hogy finom porrá őrlik, majd átszitálják - minél apróbb szemű ugyanis a por, sejtjeink annál hatékonyabban képesek felszívni belőle a kovasavat és a vasat. A gyógyagyag külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható.

 A RENDKÍVÜL FINOMTÓL A DURVA SZEMŰIG

A gyógyagyag változatos formákban kapható: finom vagy durvább por alakjában, illetve kapszulás készítményként. Borogatások készítéséhez finom, liszt állagú gyógyagyag javasolt. Belsőleges használatra finomra őrölt port vagy kapszulát ajánlanak. A kissé durvább szemű változatot elsősorban fürdőadalékként alkalmazzák.





Gyógyító hatás: A gyógyagyag fertőtlenítő és baktériumölő hatású. Elősegíti a mérgek kiürülését a szervezetből, szárítja a sebeket. Ásványianyag- és nyomelemforrás, továbbá kíméletes módon élénkíti a szervek vérellátását. alkalmazásának hatására a szervezet felfrissül, megtisztul, a gyógyulási folyamatok felgyorsulnak. Máig nem ismert olyan eset, amikor a gyógagyag allergiás reakciót váltot volna ki.

HATÓANYAGÓK

A vegyszerek felhasználása nélkül gyógyagyaggá alakított tiszta őrlemény bővelkedik ásványi anyagokban és nyomelemekben: szilíciumot, kalciumot, káliumot, nátriumot, magnéziumot, valamint vasat, fluort, rezet, mangánt és cinket tartalmaz.

Ne alkalmazzuk gyógyszerekkel együtt - A gyógyagyag szedése előtt vagy alkalmazása után legalább 1-2 órával ne vegyünk be gyógyszert (fogamzásgátló tablettát sem) vagy orvos által javasolt más gyógyhatású készítményt. Az agyag ugyanis megkötheti vagy felszívhat (ezáltal semlegesíthet) más hatóanyagokat, és ezzel gyengítheti a gyógyszerek hatását.

A száj és a torok gyulladására - Torokgyulladás, fogfájás és nyálkahártya-gyulladás esetén 1 csésze meleg kamillateához adjunk 2 kávéskanál gyógyagyagot. Ezzel öblögessünk napjában többször. Az agyag mikroszkopikus méretű részecskéi felszívják a kórokozókat, a kamillatea pedig csillapítja a gyulladást.

Bőrproblémákra - Aknés, tisztátalan vagy fáradt bőr kezelésére kiválóan alkalmas a gyógyagyagos arcpakolás, amely tisztító és frissítő hatású: Fél csésze gyógyagyagba annyi frissen facsart narancslevet keverünk, hogy krémes masszát kapjunk. Felvisszük a bőrre, és várunk, amíg megszárad. Körülbelül 10 perc után lagyos vízzel gondosan lemossuk. A pakolást hetente 1-2 alkalommal alkalmazzuk. az eljárást hatékonyabbá tehetjük, ha előtte bőrpuhító gőzölést alkalmazunk, vagy meleg borogatással felmelegítjük az arcbőrt.

ÉRDEMES TUDNI

Korpásodás esetén 1 liter vízben elkeverünk 3 evőkanál gyógyagyagot, és a fejbőrbe masszírozzuk. A műveletet egy héten át mindennap elvégezzük. Az agyag zsírtalanítja a fejbőrt és a hajat, megelőzi a gyulladások kialakulását, és vérbőséget okoz.

**********

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr713767928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása