Mentha piperita
Mentaszirup
50 g felaprított borsmentalevelet öntsünk le kb. 1 dl vízzel, hogy ellepje, szórjunk rá kb. 15 dkg kristálycukrot, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Lefedve kis lángon főzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha kihűlt, szűrjük le, és közben nyomkodjuk ki a leveleket. Töltsük befőttesüvegbe vagy palackba. emésztési panaszok kezelésére használjuk hígítva. Alkalmas tea édesítésére is.
Gyógyító hatás: A borsmenta elősegíti a gyomorsav kiválasztását, ennek köszönhetően kiváló hatást gyakorol az emésztésre. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja a beleket, enyhíti a puffadást, segít hasmenés esetén. A kis kortyokban fogyasztott mentatea emellett elmulasztja a terhesség alatti és az utazási hányingert, émelygést. Köhögés és megfázás esetén a forró borsmentatea és az illóolajos inhalálás menkönnyíti a légzést; fájdalomcsillapító és enyhe lázcsillapító hatású. A mentatea csökkenti a v érnyomást.
HATÓANYAGOK
A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz illóolajat, amelynek 60%-a mentol. Ez a hatóanyag csökkenti a gyomornyálkahártya érzékenységét, enyhíti az émelygést és ahányingert. Serkenti továbbá az epekiválasztást, görcsoldó és fertőtlenítő hatású. Segít epekő esetén, normalizálja az epe termelődését. Felső légúti megbetegedések ellen inhalálásra is használható. A mentalelvelekben aszkorbinsav, rutin, kiarotin és cseranyag található, ezek jó hatással vannak az irritált vagy gyulladt belekre.
Epebántalmakra
A bőséges étkezés után jelentkező hirtelen, görcsös fájdalmat gyógyteával enyhíthetjük: keverjünk össze 20 g száríott borsmenalevelet és kamillavirágzatot, valamint 10 g cickafarkat. 2 kávéskanál keveréket öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Szükség esetén igyunk meg 1 csésze ízesítetlen meleg teát.
Figyelem!
A borsmenta sok mentolt tartalmaz. Kisgyermekeknek ne adjunk sem mentát, sem mentolt.
ÉRDEMES TUDNI
A menta- és a kamillatea segít az emésztőrendszeri panaszokon. Szórjunk egy bögrébe 1 púpozott evőkanál mentalevelet és kamillavirágzatot, öntsük le forrásban lévő vízzel, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. emésztési panaszok kezelésére igyunk meg naponta 2-3 csésze ízesítés nélküli forrázatot.
KONYHAI TIPPEK
- Az észak-afrikai országokban, például Marokkóban vagy Tunéziában, frissítőként fogyasztják az erősen édesített bormentateát.
- Ha hosszú ideig tároljuk, a mentalevél elveszíti az aromáját, ezért legfeljebb egy évig tartható el.
- Fűszerként a fiatal, virágzás előtt begyűjtött hajtásokat és a friss vagy szárított leveleket használják. Figyeljünk arra, hogy a szárított levelek is zöldek legyenek.
- A borsmenta alkalmas a bárány- és szárnyas ételek, a zöldséges fogások, a túró és a joghurt ízesítésére. Édességeket, fagylaltokat és gyümölcssalátákat díszíthetünk a friss, ehető mentalevéllel.
- A pikáns ételekhez adjunk egy csipetnyi cukrot, ez hangsúlyozza a menta aromáját.
- A főzés elején adjunk az ételhez egy kevés mentát, de a fűszer angy részét csak tálaláskor tegyük hozzá. Ennek köszönhetően a menta több aromát és hatóanyagot tud megőrizni.
- A menta borsos íze nem illik más fűszerekhez, ezért a menta mellé általában csak borsot használunk, azt is mértékkel, nehogy a bors íze elnyomja a többi ízt.
Angol mentamártás
- 1-2 csokor menta
- 0,5 dl frissen főzött fekete tea vagy víz
- 2 kanál barna cukor
- 0,5 dl fehérborecet
- A mentát megmossuk, óvatosan megszárítjuk. A leveleket letépkedjük és felaprítjuk.
- A teát vagy a vizet a cukorral kis serpenyőben felmelegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
- A mentát belekeverjük, felforraljuk.
- A tűzről levesszük, az ecetet hozzáadjuk, megsózzuk. Befőttesüvegbe töltve a hűtőszekrényben tároljuk.
A mentamártás az angol báránysült klasszikus kiegészítője.