BORSMENTA - Mentha piperita
2015. február 22. írta: TothTimcsi

BORSMENTA - Mentha piperita

Mentha piperita


A menta az egyik legnépszerűbb és legtöbbre értékelt növény. A rómaiak mentával fűszerezték a borokat és a mártásokat, a szentélyekben és a házakban mentacsokrokat helyeztek el, és az asztalokat mentával súrolták le, különösen, ha fontos vendéget vártak. Európában már a kora középkorban termesztették. Magyarországon tíz fő faj és legalább kétszáz változat él, közülük sokat házi kertekben is termesztenek. Valamennyi közül a legnépszerűbb a borsmenta. Ennek a legmagasabb a mentoltartalma, a természetgyógyászatban is kiemelt fontosságú növény. A levelekből kivont mentacsepp vagy a belőlük készült tea enyhíti a gyomorpanaszokat, segít hasfájás, menstruációs fájdalom, émelygés, teltségérzet, epebántalmak, illetve változókori panaszok esetén. A mentát a kozmetikai ipar is gyakran alkalmazza. A konyhában sós és édes fogások ízesítésére egyaránt használják.

Mentaszirup

50 g felaprított borsmentalevelet öntsünk le kb. 1 dl vízzel, hogy ellepje, szórjunk rá kb. 15 dkg kristálycukrot, és folyamatosan kevergetve főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Lefedve kis lángon főzük tovább, amíg sűrűsödni nem kezd. Ha kihűlt, szűrjük le, és közben nyomkodjuk ki a leveleket. Töltsük befőttesüvegbe vagy palackba. emésztési panaszok kezelésére használjuk hígítva. Alkalmas tea édesítésére is.




Gyógyító hatás: A borsmenta elősegíti a gyomorsav kiválasztását, ennek köszönhetően kiváló hatást gyakorol az emésztésre. Gyulladáscsökkentő, nyugtatja a beleket, enyhíti a puffadást, segít hasmenés esetén. A kis kortyokban fogyasztott mentatea emellett elmulasztja a terhesség  alatti és az utazási hányingert, émelygést. Köhögés és megfázás esetén a forró borsmentatea és az illóolajos inhalálás menkönnyíti a légzést; fájdalomcsillapító és enyhe lázcsillapító hatású. A mentatea csökkenti a v érnyomást.

HATÓANYAGOK

A borsmenta nagy mennyiségben tartalmaz illóolajat, amelynek 60%-a mentol. Ez a hatóanyag csökkenti a gyomornyálkahártya érzékenységét, enyhíti az émelygést és ahányingert. Serkenti továbbá az epekiválasztást, görcsoldó és fertőtlenítő hatású. Segít epekő esetén, normalizálja az epe termelődését. Felső légúti megbetegedések ellen inhalálásra is használható. A mentalelvelekben aszkorbinsav, rutin, kiarotin és cseranyag található, ezek jó hatással vannak az irritált vagy gyulladt belekre.

Epebántalmakra

A bőséges étkezés után jelentkező hirtelen, görcsös fájdalmat gyógyteával enyhíthetjük: keverjünk össze 20 g száríott borsmenalevelet és kamillavirágzatot, valamint 10 g cickafarkat. 2 kávéskanál keveréket öntsünk le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Szükség esetén igyunk meg 1 csésze ízesítetlen meleg teát.

Figyelem!

A borsmenta sok mentolt tartalmaz. Kisgyermekeknek ne adjunk sem mentát, sem mentolt.

ÉRDEMES TUDNI

A menta- és a kamillatea segít az emésztőrendszeri panaszokon. Szórjunk egy bögrébe 1 púpozott evőkanál mentalevelet és kamillavirágzatot, öntsük le forrásban lévő vízzel, 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. emésztési panaszok kezelésére igyunk meg naponta 2-3 csésze ízesítés nélküli forrázatot.

KONYHAI TIPPEK
  • Az észak-afrikai országokban, például Marokkóban vagy Tunéziában, frissítőként fogyasztják az erősen édesített bormentateát.
  • Ha hosszú ideig tároljuk, a mentalevél elveszíti az aromáját, ezért legfeljebb egy évig tartható el. 
  • Fűszerként a fiatal, virágzás előtt begyűjtött hajtásokat és a friss vagy szárított leveleket használják. Figyeljünk arra, hogy a szárított levelek is zöldek legyenek.
  • A borsmenta alkalmas a bárány- és szárnyas ételek, a zöldséges fogások, a túró és a joghurt ízesítésére. Édességeket, fagylaltokat és gyümölcssalátákat díszíthetünk a friss, ehető mentalevéllel.
  • A pikáns ételekhez adjunk egy csipetnyi cukrot, ez hangsúlyozza a menta aromáját.
  • A főzés elején adjunk az ételhez egy kevés mentát, de a fűszer angy részét csak tálaláskor tegyük hozzá. Ennek köszönhetően a menta több aromát és hatóanyagot tud megőrizni.
  • A menta borsos íze nem illik más fűszerekhez, ezért a menta mellé általában csak borsot használunk, azt is mértékkel, nehogy a bors íze elnyomja a többi ízt.
Angol mentamártás
  • 1-2 csokor menta
  • 0,5 dl frissen főzött fekete tea vagy víz
  • 2 kanál barna cukor
  • 0,5 dl fehérborecet
  1. A mentát megmossuk, óvatosan megszárítjuk. A leveleket letépkedjük és felaprítjuk.
  2. A teát vagy a vizet a cukorral kis serpenyőben felmelegítjük, amíg a cukor fel nem oldódik.
  3. A mentát belekeverjük, felforraljuk.
  4. A tűzről levesszük, az ecetet hozzáadjuk, megsózzuk. Befőttesüvegbe töltve a hűtőszekrényben tároljuk.
A mentamártás az angol báránysült klasszikus kiegészítője.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3513767956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Névtelen 2015.06.01. 21:06:26

Nagyon jól összeszedted :)
Ha kíváncsiak vagytok a frissítő MENTÁS LIMONÁDÉ receptjére
katt ide>> http://kreativblogsa.blogspot.hu/2015/05/frissito-mentas-limonade.html
süti beállítások módosítása