HAGYMA - Allium cepa
2015. január 17. írta: TothTimcsi

HAGYMA - Allium cepa


Hatékony gyógyír légúti megbetegedések, megfázás, vitaminhiány, láz, érelmeszesedés, cukorbetegség ellen; enyhülést nyújt rovarcsípések esetén, csillapítja a leégés tüneteit.

A hagyma az amariliszfélék családjába tartozik. Őshazája Nyugat- és Közép-Ázsia, napjainkban azomban az egész világon ismert és kedvelt. Emberemlékezet óta termesztett kultúrnövény. az 1200-as években már település (Hagymás) őrizte a nevét. Nálunk különösen kedvelt a sárgásvörös, bronzos színű vöröshagyma (Allium cepa).

A hagyma manapság a legnagyobb mennyiségben fogyasztott zöldségnövények sorában tartozik. Nemcsak a konyhában nélkülözhetetlen, de egészségünk szempontjából is fontos: sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (100 grammja akár 10 mg C-vitamint, a metélőhagyma 30 mg-ot), továbbá illóolajokat, amelyek az orrfacsaróan csípős illatért felelnek, valamint baktériumölő hatású kénvegyületeket.

A hagyma nyers és főtt állapotában egyaránt fertőtlenítő, epe- és vizelethajtó, hurutoldó hatású, ezért gyakran alkalmazzák torokfájás ellen, külsőleg pedig sebek és fekélyek kezelésére. A hagyma leve értágító tulajdonságokat mutat, élénkíti a szívműködést, csökkenti a vércukorszintet.

A CSÍPŐSTŐL AZ ÉDESIG

Számos fajtájú, különféle színű és alakú hagyma kapható. A legelterjedtebbek a sokáig elálló, aranybarna vagy piros héjú változatok. A fehér hagyma ezeknél nagyobb, zamata enyhébb. Az édesebb hagymáknak elsősorban a gasztronómiában van szerepük. Gyógyászati célokra főként a csípősebb fajtákat használják.



Gyógyító hatás: A hagyma serkenti az étvágyat, támogatja az emésztést, vizelethajtó és vérhígító hatású, továbbá csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Erős baktériumölő tulajdonságának köszönheti a "növényi antibiotikum" jelzőt. Mindenféle fertőzés, különösképpen a légúti fertőzések kiváló ellenszere. Vizsgálatok támasztják alá hatékonyságát az asztma kezelésében.

HATÓANYAGOK

100 g friss hagyma kb. 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, kb. 5 g szénhidrátot, továbbá ásványi anyagokat: nátriumot, káliumot, vasat, kalciumot, foszfort és jelentős mennyiségű magnéziumot, valamint A-, E-, B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, pantoténsavat, biotint, folsavat és C-vitamint (akár 10 mg-ot) tartalmaz. A benne található alliinek szintén nagyon fontosak, mivel a hagyma felvágása után jótékony hatású kénvegyületekké alakulnak. Glükokinin nevű hatóanyaga a cukorbetegség megelőzésében játszik szerepet.

Gyógyítja az égési sérüléseket

Enyhe égési sérülések és leégés esetén a friss hagymából készült borogatás hűsít, enyhíti a duzzanatot, továbbá csillapítja a fájdalmat. Hatóanyagai meggátolják továbbá, hogy kórokozók jussanak a szervezetbe. Vigyázat: Nagy kiterjedésű égési seb esetén azonnal forduljunk orvoshoz!

Rovarcsípésre

A rovarcsípések helyét frissen felvágott hagymával óvatosan töröljük át. A hagymában lévő illóolajok megakadályozzák a bőr esetleges gyulladását és duzzanatát. Amennyiben fullánk is maradt a bőrben, azt először el kell távolítani.

Érelmeszesedés ellen

A hagyma javítja a keringést, és ezzel megelőzi a lerakódások kialakulását az érfalon. Megelőző jelleggel javasolható naponta mintegy 50 g friss hagyma fogyasztása.

FELHASZNÁLÁS

Közögéscsillapító hagymaszirup

- 2 hagyma
- egy pohár cukor vagy méz

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk. Egy befőttesüvegbe két evőkanál cukrot szórunk, majd hozzáadjuk a hagyma egy részét. Egymásra rétegezzük a cukrot (vagy mézet) és ahagymát, közben az egészet erősen lenyomkodjuk. A befőttesüveget lezárjuk, és éjszakára állni hagyjuk. A keletkezett szirupot másnap palackba töltjük, lezárjuk. Sötét, hűvös helyen legfeljebb 10 napig tartható el. A szirupból naponta 3-5 alkalommal fogyaszthatunk 1 evőkanállal (gyermekek 1 kávéskanállal). Enyhíti a légúti panaszokat, különösen a száraz és kínzó köhögést.

Hagymás borogatás

- 300-500 g hagyma

A hagymát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk, majd egy lábosban kb. 50°C-osra hevítjük (nem sütjük!). A hagymát ezután rögtön az előkészített vászontasakba töltjük, összekötjük, és a fájó testrészre tesszük (nyakra vagy mellkasra). Törölközővel letakarjuk, és az egészet kötéssel vagy gyapjósállal rögzítjük, hogy a borogatás ne mozduljon el. A hagymás borogatás alkalmazása köhögés, hörghurut (ilyenkor a mellkasra helyezzük), homloküreg-gyulladás, reuma, ficam és hólyaggyulladás kezelésére javasolt.

ÉRDEMES TUDNI

A friss hagyma kissé puffasztó hatású, egyesek számára nehezen emészthető is lehet.
Elég mintegy 15 percig párolni ahhoz, hogy könnyebben emészthetővé váljon. Vese- és májbnetegségben szenvedők számára a hagyma túlzott fogyasztása kifejezetten káros lehet.






A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5613767962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása