ALOE VERA- Növény termesztés
2015. január 09. írta: TothTimcsi

ALOE VERA- Növény termesztés

"Barátaim gyűljenek össze sötét éjen, s égessék el áloe kelyhében a szívem."
 _Julius Slowacki_

Aloe vera

Az aloe vera évelő pozsgás növény, amely minden valószínűség szerint Kis-Ázsiából és Afrikából származik.
Gyógynövényként való hagyományos alkalmazása hosszú múltra tekint vissza. Már az ókori egyiptomiak is a halhatatlanság növényének tekintették. Sebek és fekélyek gyógyulását elősegítő, valamint hashajtó és emésztési panaszokat enyhítő szerként alkalmazzák a mai napig. A levélhúsból sokoldalúan felhasználható zselé nyerhető, mely számos kozmetikum nyersanyagául szolgál. az aloe vera összetört levelével vagy magával a zselével égési és más sérüléseket kezelnek. A levélhús bőrápolásra is használható. az aloe vera táplálja és hidratálja az arcbőrt, elősegíti a sejtmegújulási folyamatot.
Természetes szalicilsav-tartalmánál fogva fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Kleopátra állítólag fürdéshez és testápoláshoz is használt aloe verát.



TALAJ / TERMESZTÉS
  • A mi éghajlatunkon kizárólag cserépben nevelhető.
  • Könnyű talajra van szüksége, melyhez homokot és agyagot keverünk.
  • Világos helyet igényel, nyáron kitehetjük az erkélyre.
A legalább hároméves növények levelei egész évben szedhetők.

Az aloe verának a Közel-keleten a mai napig vallási és szimbolikus jelentősége van. Izraelben a rossz szellemek ellen védekeznek vele, míg Egyiptomban a bejárati ajtóra függesztik, hogy a jólét és a boldogság ne szálljon el a házból.

Jellemzők: Az akár 1 méteres magasságot is elérő, évelő aloe vera csapadékban szegény térségekből származik. Azért van lapos, erősen szerteágazó és sekélyen fejlődő gyökere, hogy akár a harmatból és a ködből is képes legyen nedvességet felvenni. A húsos levelek szélét apró tüskék szegélyezik. Csőszerű virágai piros, sárga vagy élénk narancs színűek lehetnek. Cserépben nevelt változata ritkán virágzik.

GONDOZÁS
 Növekedési időszakában az aloe verát nagyjából hetente kell öntözni tavasszal és nyáron. Télen ültessük nagyobb cserépbe, a nyári időszakban pedig tápláljuk kaktuszok és pozsgások számára megfelelő trágyával.


BEGYŰJTÉS ÉS FELDOLGOZÁS
Gyógyászati célokra csak a legalább hároméves növény alkalmazható. Felhasználásra az alsó leveleket vágjuk le, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb zselét. Frissességüket néhány napig megőrzik a hűtőben tárolva. A leveleket tartsuk vágott felükkel lefelé, hogy a sárgás nedv el tudjon távozni belőlük. Ezután távolítsuk el a levél peremének tüskéit, a levelet hosszában vágjuk ketté, majd a zselét kávéskanállal kapargassuk ki.

ALKALMAZÁS
A zselét robotgépben apríthatjuk fel. Étvágytalanság vagy székrekedés esetén ételekbe is keverhetjük. Az aloe verát külsőleg gyakran olaj formájában is alkalmazzák, amely enyhülést nyújt bőrsérülések, égési sebek esetén, továbbá segít gyógyítani a bőrbetegségeket. Ricinusolajjal kombinálva hatékonyan veszi fel a harcot a korpa ellen. Az aloe vera gél gyógyhatású és hidratáló kozmetikumok alapanyagát is alkotja.
Vigyázat: A friss aloe vera irritálhatja az érzékeny bőrt, gyerekeknél ezért csakis hígított formában alkalmazható. Fogyasztása terhesség idején kerülendő, mivel vetélést okozhat.

HOGYAN TERMESSZÜK?
Az aloe vera meglehetősen igénytelen szobanövény. Öntözés nélkül akár több hónapot kibír. Vegyünk fiatal növényt a virágüzletben. Az aloe verát otthon is szaporíthatjuk: vagy magról, vagy egy idősebb növény szétültetésével.
  • Termesztés magról
  1. Töltsünk meg egy virágcserepet tőzeg és homok keverékével.
  2. Az aloe vera magjának csírázási képessége gyorsan csökken, ezért használjunk több vetőmagot. A csíráztatás ideális hőmérséklete 25°C, a levegő nedvességtartalma lehetőség szerint legyen magas.
  3. Amikor a növények elérik a 3-5 cm-es magasságot, szét kell ültetni őket. Néhány növényt hagyjunk a cserépben, hogy ne kelljen évente egynél többször átültetni. Eleinte rendszeres öntözést igényelnek, később elég hetente egyszer pótolni a vizet.
Szaporítás
  • Magról
A beporzáshoz nélkülözhetetlen a faj egy másik, idegen példánya is. Érdemesebb ezért vetőmagot beszerezni, vagy a fiatal oldalhajtásokat leválasztva szétültetni az idősebb növényeket.
Hajtásokról
Amikor kifejlődnek a gyökérkék, az önálló hajtást éles késsel lemetsszük az anyanövényről. A vágás helyét 2 napig (közvetlen naptól védve) szárítjuk, majd az új növénykét 1 rész homokból és 2 rész komposztból álló keverékbe ültetjük, és az első néhány hétben gyakran öntözzük.

ÉRDEMES TUDNI
Az  aloe vera nem fagytűrő növény. Napos helyen tartva a kertben, teraszon vagy erkélyen egész nyáron kint maradhat. Állítsuk esőtől védett helyre, és ha a levegő hőmérséklete 5 °C-ig csökken, vigyük be a növényt a lakásba.














A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr713767964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kavics 2015.01.09. 17:24:59

Nekem is van cserépben és olyan gyorsan hajt ifjú hajtásokat, hogy nem győzöm elajándékozni. Igen szapora!
süti beállítások módosítása