KAMILLA - Növény termesztés
2014. augusztus 10. írta: TothTimcsi

KAMILLA - Növény termesztés

Matricaria chamomilla

Hatékony görcsoldó, fertőtlenítő- és nyugtatószer.

Az őszirózsafélék családjába tartozó kamilla vagy orvosi székfű őshazája Dél- és Kelet-Európa. A természetben előfordul Ázsia egyes területein, Észak-Amerikában és Ausztráliában is. Mezei gyomnövényként hazánkban is igen elterjedt, gyakorta találkozhatunk vele réteken, legelőkön, parlagföldeken.
Gyógyászati célokra napjainkban elsősorban a termesztet kamillát hasznosítják, de háztáji kertekben dísznövényként is előszeretettel tartják.
A kamillát a fitoterápiában és a hagyományos orvoslásban egyaránt alkalmazzák, belsőleg és külsőleg. Hatóanyagai görcsoldó, gyulladásgátló és nyugtató hatásúak. Gyógyászati nyersanyagként a kamillavirágzatot dolgozzák fel. Az ebből készült főzet fogyasztása ajánlott gyomor- és bélpanaszok, valamint menstruációs fájdalom ellen. Külsőleg elsősorban borogatás formájában alkalmazzák bőrgyulladás, sebek, égési sérülések, szájüregi és torokgyulladás, kötőhártya- és mandulagyulladás kezelésére.



TALAJ / TERMESZTÉS

A napos, meleg helyeket kedveli. Árnyékban kevesebb virágot hoz.
Mindenfajta talajt jól tűr.
A termesztett kamilla akár 80 cm  magasra nőhet.

V, VI, VII, VIII

A kamillavirág begyűjtése május és augusztus között általános, legjobb, ha 3-5 nappal a bimbók kinyílását követően szedjük.

A kamillát már az ókori görögök is főként női panaszok enyhítésére használták. A középkorban úgy tartották, elűzi a gonosz, ártó erőket.

Jellemzők: A kamilla évelő növény. Rövid, szerteágazó talpgyökér és ágas-bogas szár jellemzi. A száron két- vagy háromszorosan szárnyalt, keskeny levelek fejlődnek. A hajtásvégeken májustól augusztusig jelennek meg az apró margarétákra emlékeztető nyelves fehér, valamint sárga csöves virágok. Az értékes gyógynövényként számon tartott kamilla különleges ismertetőjegye, hogy a virágzati vacok kúp alakú, belül üreges.

Gondozás

A kamilla igénytelen növény, de meleg, napsütötte helyeken fejlődik a legjobban. Aszályos időszakban öntözni kell, hogy virágzása beinduljon. az elvirágzást követően érdemes komposztálni: a kamilla kedvezően hat a növényi részek lebontását végző mikroorganizmusokra.

Begyűjtés és feldolgozás

A természetgyógyászat a kamilla virágát hasznosítja, mivel ez tartalmazza a legnagyobb mennyiségű hatóanyagot. Begyűjtését röviddel a bimbók kinyílását követően végzik - egyszerűen lecsippentik a virágfejeket. Ha később szedik le őket, szárítás közben könnyen széteshetnek. Meleg, széljárta helyen szétterítve szárítják. A megszárított virágfejeket textilzsákba, kartondobozba vagy zárható üvegedénybe töltik, és száraz, sötét helyen tárolják.

Felhasználás

gyógyászati célokra rendszerint szárított kamillavirágot használnak. Forrázata főként emésztési zavarok, hólyaggyulladás, menstruációs fájdalmak és nyugtalanság kezelésére alkalmas. Megfázás ellen hatékony gyógyír a kamillás gőzfürdő vagy inhalálás. A gyulladt szájüreget és torkot erősre főzött forrázattal öblögethetjük. Külsőleges alkalmazás esetén a kamillából borogatás vagy fürdővíz készül bőrbetegségek, sebek és kiütések, valamint kötőhártya-gyulladás gyógyítására. Számtalan kenőcs és kozmetikum tartalmaz kamillakivonatot; ezeket gyári készítményként (pl. azulénes kenőcs) a gyógyszertárak is forgalmazzák.

Hogyan termesszük?

A kamilla kertben művelhető egynyári növény. szépen mutat gyógynövényes kertekben vagy vadvirágok között, de zöldségek, nyári virágok vagy évelő növények közé is ültethetjük. Magjait közvetlenül a termőföldbe is vethetjük. A kamilla elsősorban a szántóföldek napsütötte szélén, a mezsgyén fordul elő a természetben, és jól érzi magát a kertben is, az ágyások peremén. Napfényes erkélyre állítva, cserépben nevelve szintén szépen fejlődik.

Közvetlen vetés

1. Márciusban vagy áprilisban előkészítjük az ágyást. A talajra egy réteg komposztot terítünk, kissé szétgereblyézzük, majd elegyengetjük a tetejét.

2. A magokat lazán vagy kisebb sorokban, 30-40 cm távolságot hagyva elvetjük. Mivel a kamilla csak napsütésnek kitetten fejlődik, a magokat nem takarjuk be földdel, csak enyhén belenyomkodjuk a talajba.

3. Ha száraz a talaj, alaposan megöntözzük, majd rendszeresen pótoljuk a nedvességet.

4. A csírázást követően gyakran gyomláljuk, hogy a növények környékét megtisztítsuk a gaztól. Laza vetés esetén a kikelt növényeket megritkítjuk, hogy a tövek közötti távolság 20-30 cm legyen.

5. Amint az első bimbók kinyílnak, elkezdhetjük a begyűjtést. A virágfejek eltávolításával serkentjük az újabb bimbók kialakulását, és ennek köszönhetően a termés is jelentősebb mennyiségű lesz.

Szaporítás

A kamillamagok maguktól is elszóródnak, ha néhány virágot hagyunk teljesen kinyílni. Ha a magok tavasszal kicsíráznak, a fiatal növényeket úgy ritkítjuk, hogy egymástól egyenlő, 20-30 cm távolságra legyenek. Júliustól magunk is elkezdhetjük gyűjteni az apró, könnyű magokat, amelyeket egész télen tárolhatunk száraz, hűvös helyen. A kamillát évekig termeszthetjük ugyanott.

ÉRDEMES TUDNI

A kamilla kiválóan alkalmas zöldségágyáson belüli vegyes termesztésre. Érdemes elsősorban burgonyával és gyökérzöldségekkel együtt termeszteni, mivel távol tartja a fonálférgeket.

A Kamillavirág leírásáról>>>

A Kamillateáról>>>



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4613767990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péli Brigitta 2017.05.28. 13:41:00

Köszönöm szépen. Nagyon hasznos volt. Indulhat a kamilla szárítás.:-)
süti beállítások módosítása