MÁLYVARÓZSA - Alcea rosea
2014. július 15. írta: TothTimcsi

MÁLYVARÓZSA - Alcea rosea

Ezt a növényt kerti mályvának vagy festőmályvának is hívják, a kertbe csak mutatós virágai miatt ültették. Később fedezték fel, hogy bíbor színű virága nem csak a szemet gyönyörködteti, hanem gyógyhatású is - enyhíti a légúti megbetegedésekkel járó panaszokat.

Hatásos hörghurut és torokirritáció esetén.

Jellemzők: A két- vagy háromnyári mályvarózsa a mályvafélék családjába tartozik. Kora nyáron hirtelen megnő, és elérheti a 2-3 méteres magasságot. A rózsaszíntől a bíborig terjedő árnyalatokban pompázik nagy, dekoratív virága, mely a levélhónaljban nő egyenként vagy laza virágfüzérekben. Átmérője 10 cm is lehet. Virágszirma nyálkás, kissé kesernyés ízű.

Előfordulás
Hazája valószínűleg a Balkán-félsziget és a Földközi-tenger medencéjének keleti része. A növény természetes környezetben ma már ritkán látható, csaknem mindenhol kerti dísznövényként ültetik. A könnyen gondozható, hálás mályvarózsa szereti a napfényt, különösebb talajigénye nincsen.



Gyógyászati alapanyag
Gyógyászati célokra teljes, bíbor árnyalatú virágát, néha levelét és gyöktörzsét is felhasználják.

HATÓANYAGOK
A mályvarózsa gyógyhatása a magas nyálkatartalom miatt jelentős. A természetgyógyászat szempontjából fontos a csersav és a keserűanyagok, valamint az ásványi anyagok:
a kálium és a kalcium.
A mályvarózsa virágában lévő vörös festékanyag (antocián) antioxidáns hatású. Régebben a bor színezésére is felhasználták.

FELHASZNÁLÁS
Nyálkatartalmának köszönhetően a mályvarózsa a gyulladás csökkentő, köptető és meghűlés esetén nyugtató hatású szerek közé tartozik. A népi gyógyászat általában más köhögésre, hörghurutra és asztmára alkalmazott gyógynövényekkel együtt használja fel. A mályvarózsa forrázatból készített szájöblítő oldat csillapítja a szájüregi és a torokgyulladást, továbbá nedvesíti a dohányosok száraz, érdes torkát. Külsőleg alkalmazva a forrázat nyugtat minden bőrirritációt, például az akne által kiváltott bőrgyulladást is.


Forrázat - Szórjunk egy bögrébe 2 kávéskanál szárított, felaprított virágot, öntsünk rá langyos vizet, és melegítsük fel. Ezután 10 percig hagyjuk állni. Igyunk naponta 3 csészével. Hatásos megfázás, köhögés és hörghurut esetén. Mézzel édesíthetjük. A forrázat elkészítéséhez víz helyett használhatunk tejet is.

Gyógynövénykeverék - A gyomor- és a bélnyálkahártya gyengesége, valamint hasmenés esetén segít a mályvarózsa és a kamilla virágának és a vérontó pimpó gyöktörzsének keveréke. A forrázatot ne édesítsük.

Szájöblítő oldat - Szájüregi és torokgyulladás esetén készítsünk erős teát 2 evőkanál mályvarózsából és egy pohár vízből. Az öblögetéshez hígítatlanul használjuk a forrázatot.

Fürdővíz adalék - Ha a fürdővízhez mályvarózsa virágot adunk (egy maréknyit szórjunk a forró fürdővízbe), vagy a szárított virágból készült forrázatot, az nyugtatja és hidratálja a bőrt.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4713767992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása