FŰSTIKE, ORVOSI - Fumaria officinalis
2014. március 29. írta: TothTimcsi

FŰSTIKE, ORVOSI - Fumaria officinalis

Hatásos az epe- és bőrbetegségek kezelésében.

Az orvosi füstike az ókor óta ismert gyógynövény. Májbetegségekre, a belek és a húgyvezeték görcsére, valamint bőrbetegségek enyhítésére alkalmazták. A füstike epehajtó hatását tudományos kutatások igazolták.

Jellemzők: A szétterülő szárú, kékeszöld, kétszeresen szárnyalt és nyeles levelű növény a mákfélék családjába tartozik. Sötét csúcsú lila virága füzéres virágzatot alkot. A növény a 40 cm-es magasságot is elérheti. A füstikének csípős, kesernyés-sós íze van.

Előfordulás - A füstike egész Európában, Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. Leginkább agyagos, lúgos talajon nő. Makacs gyomnövényként fordul elő parlagföldeken, elhanyagolt területeken, útszéleken és réteken, valamint parkokban és kertekben.



Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra a növény föld feletti részét használják fel. Virágzáskor szokták gyűjteni.

HATÓANYAGOK -  A füstike számos alkaloidot tartalmaz, amelyek közül a legfontosabb az epehajtó protpin (furmarin). Tartalmaz flavonoidokat, növényi nyálkát, keserűanyagot és különféle növényi savakat (pl. fumársav vegyületeket), amelyeket pikkelysömörre szoktak használni.

Felhasználási javaslat - A füstikét görcsökkel járó krónikus és akut epebetegség esetén alkalmazzák. Görcsoldó hatása mellett szabályozza a túl erős és a túl gyenge epekiválasztást. Segít az epebetegség által kiváltott migrén, zsírézékenység, émelygés és székrekedés esetén is. A népi gyógyászatban a gyógynövényt vértisztítóként használják. Lemosás, borogatás formájában külsőleg alkalmazva bőrkiütés esetén használják. Ez utóbbival kapcsolatos hatását a növény valószínűleg a fumársavnak köszönheti.


ÉRDEMES TUDNI - A füstikéből készült készítményekkel történő kezelést csak orvosi felügyelet mellett szabad végezni, mivel hatóanyagai nagy mennyiségben mérgező hatásúak. Az előírt mennyiséget tilos túllépni, elelnkező esetben görcsös hasfájást, hasmenést, sőt szívműködési zavarokat is okozhat.

FELHASZNÁLÁS 

Forrázat - Szórjunk egy bögrébe 1-2 kávéskanál füstikét, és öntsünk rá gyöngyöző, forrásban lévő vizet. 10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. A frissen elkészített forrázatot fél órával a főétkezés előtt fogyasszuk (legfeljebb 10 napig) az epekiválasztás serkentésére és étvágyjavításra, illetve használjuk a pattanásos bőr lemosására.

Tinktúra - A friss, feldarabolt növényt azonos tömegű tiszta (70%-os) szesszel öntsük le. 10 nap múlva szűrjük le. A tinktúrából 1 kávéskanállal fogyasszunk fél órával az étkezés előtt.

Tavaszi kúra - Más gyógynövényekkel, gyermekláncfável, árvácskával, citromfűvel és nyírfával együtt a füstike kiváló összetevője az anyagcserét serkentő, méregtelenítő és vizelethajtó tavaszi kúrának. Az azonos arányban összekevert gyógnyövényekből készült forrázatot legfeljebb 14 napig fogyaszthatjuk.

Készítmények - A növényből készült száraz kivonat gyógyszertári epehajtó készítményekben található meg. Ezeket orvos felügyelete mellett fogyasszuk, főétkezések előtt.



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9713768004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása