VERBÉNATEA - Közönséges vasfű
2014. február 24. írta: TothTimcsi

VERBÉNATEA - Közönséges vasfű

A Verbénának (Verbena officinalis) vagy közönséges vasfűnek számos ókori kultúrában varázs- és gyógyító erőt tulajdonítottak. Úgy tartották, energiával tölt fel, megtisztítja a szervezetet. Szerelmi bájitalt főztek belőle, és jövendőléshez is használták. Sebastian Kneipp idejében a verbénateát a szülés kíméletes megindításához használták. A várandós asszonyokkal ezt itatták már néhány nappal a várható szülés előtt, a gyermekágyi időszakban pedig a tejkiválasztás fokozásának érdekében adták az anyáknak. Effajta felhasználásának hatékonyságát modern kutatásik is megerősítik. A verbénából hormonokhoz hasonló vegyületeket mutattak ki, melyek elősegíti a méhösszehúzódást és a tejtermelést. A népi orvoslás szintén széles körben alkalmazza. Elismert a verbénatea erősítő és serkentő, valamint gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása. A verbéna forrázatát emésztőrendszeri panaszok és étvágytalanság ellen is alkalmazzák, ezenkívül a reuma és a hörghurut, valamint lassan gyógyuló sebek kezelésére.



EMÉSZTÉSSEGÍTŐ NYUGTATÓ ÉS VIZELETHAJTÓ

Egy bögrébe 1 púpozott kávéskanál felaprított szárított verbénát szórunk, lobogó vízzel felöntjük. 5-10 percre félretesszük, majd leszűrjük. Fogyasszunk naponta 3-4x1 csésze teát. A forrázatból magas láz, továbbá zúzódások és horzsolások kezelésére szolgáló borogatást is készíthetünk.

Gyógyító hatás: A verbéna csersavat és keserű anyagokat tartalmaz, amelyek enyhülést nyújtanak gyomorpanaszok, hasmenés esetén, serkentik az étvágyat, elősegítik a sebgyógyulást. Lényeges hatóanyagai az iridoid-glikozidok, ezen belül a verbenalin, amely méhösszehúzódásokat okoz, így megkönnyíti a szülést. A verbéna vegyületei köhögéscsillapító hatásúak is.

A verbénához hasonló - Ugyancsak a vasfűfélék családjába tartozik a puncskórónak vagy illatos verbénának is nevezett citromverbéna. A növény levelét gyakran "verbéna" vagy verbénafű" néven árusítják. Citromos ízű frissítő tea készül belőle, mely mindenekelőtt vizelethajtó és erősítő hatású.

Hormonszerű hatóanyagok - A verbéna szüléskor fokozza a méhösszehúzódásokat - ez megegyezik a prosztaglandin E hormon hatásával. A méhfal megerősítése és a szülés megkönnyítése érdekében a szülés esedékessége előtt egy héttel már tanácsos elkezdeni a verbénatea fogyasztását. Vigyázat: A terhesség korábbi szakaszában tilos verbénateát inni, mert idő előtti fájásokat válthat ki.

ÉRDEMES TUDNI - A verbéna ecetes főzete enyhíti a reumatikus fájdalmakat. Maréknyi verbénát 5 dl almaecetben 10 percig főzünk, majd leszűrjük. A főzetbe kendőt merítünk, és a fájdalmas testrészre tesszük.

Vesehomok ellen - A verbénatea alkalmazását vesehomok esetén javasolják. Elősegíti a vesehomok kiürülését, megelőzi annak kialakulását, a vesekövektől azonban nem szabadít meg. A vesehomok-képződésre hajlamos egyének számára ajánlott, hogy rendszeresen fogyasszanak napi 3 nagy csésze verbénaforrázatot.

Emésztési zavarokra - A verbénateában lévő csersavak és keserű anyagok segítséget nyújtanak hasmenéssel járó gyomorpanaszok esetén. Ilyen esetekben lassan kortyolgatva igyunk meg 1-2 nagy csésze langyos verbénateát. Ne édesítsük a forrázatot, hogy a keserű anyagok a lehető leghatékonyabban fejthessék ki kedvező hatásukat.

Hörghurut ellen - A verbéna nyáktartalmának köszönhetően hozzájárul a hörgők nyálkahártyájának gyógyulásához. Megkönnyíti a váladék felköhögését is. Hurutoldó teába keverve fokozza a többi gyógynövény hatását. Naponta igyunk meg 3x1 csésze mézzel ízesített verbénateát.

GYÓGYTEAKEVERÉKEK

Hasmenéssel járó gyomorfájásra - 40 g verbéna, -20 g vérontófű, -20 g borsmentalevél, -10 g édesgyökér, -10 g édesköménymag
A tea nyugtatja az irritált gyomoridegeket és bélnyálkahártyát, aminek köszönhetően csillapodik a hasmenés és a hányinger.

Kiütések és szájpenész ellen -40 g verbéna, -20 g vadárvácska, 20 g orvosi füstike, -20 g ebszőlő csucsor hajtásvég, -10 g édesgyökér,
A gyógynövénykeverék tisztító és anyagcsere-serkentő hatású. Hosszan tartó kiütések és szájpenész esetén tanácsos rendszeresen fogyasztani.

Ideggyulladást kísérő fájdalom csillapítására -30 g verbéna, -20 g fűzfakéreg, -20 g bodzavirág, -20 g német foggyökér, -10 g citromfűlevél.
A gyógyfüvek keveréke enyhíti az arcidegzsába, a migrén és az ideggyulladás tüneteit. Fogyasszunk belőle naponta 3x1 csészével.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5213768014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása