NYÚLSZAPUKA - Anthyllis vulneraria
2013. december 24. írta: TothTimcsi

NYÚLSZAPUKA - Anthyllis vulneraria

Seb és fekély kezelésére; az anyagcsere serkentésére


A nyúlszapuka (vagy réti nyúlhere) vöröslő virágcsúcsai apró vércseppek képét idézik. Éppen ezért hitték úgy korábban a növényről, hogy sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatású. A nyúlszapukát manapság csupán a népi gyógyászat tartja számon és alkalmazza gyógynövényként.

JELLEMZŐK: A nyúlszapuka rendszertanilag a pillangósvirágúak családjában tartozik. Legfeljebb 60 cm magas szárán gömbölyű fejekbe rendeződő sárga virágok ülnek. Az öregebb virágok csúcsa gyakran vörösesre színeződik. Az apró pihékkel borított növény íze enyhén keserű.

ELŐFORDULÁS: A nyúlszapuka számos változata elterjedt Európában. Utak szélén, parlagon hagyott szántóföldeken vagy mezőkön találkozhatunk vele, gyakran fordul elő lóhere szomszédságában. A száraz, meszes talajt kedveli, továbbá a köves, sziklás terülteket, egészen a hóhatárig.



GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG - Gyógyászati célokra a növényt teljes egészségben felhasználják. Virágait sötét helyen, a gyűjtés után a legrövidebb időn belül meg kell szárítani.

HATÓANYAGOK - A növény virága, levele és szára mintegy 0,5%-ban csersavakat és szaponinokat tartalmaz. A levelek legfontosabb hatóanyagai a különböző flavonoidok, ezen belül is a kvercetin, a kemferol és az izoramnetin.

ALKALMAZÁS - A nyúlszapuka kivonata külsőleg és belsőleg egyaránt felhasználható. Gyulladás csökkentő hatású; horzsolás, fekély, kisebb sebek vagy fagyási sérülések esetén hozzájárul a bőr mielőbbi gyógyulásához. Tudományos vizsgálatok azonban ezt nem támasztják alá. Belsőleg alkalmazva élénkíti az anyagcserét. Időnként tavaszi vagy őszi tisztítókúrához ajánlott gyógyteákba is keverik. Enyhén hashajtó hatású, csillapítja a hányingert és a súlyos hányást.

FELHASZNÁLÁS

Tea - Egy bögrébe 1 kávéskanál friss szapukavirágot vagy 1-2 kávéskanál szárított növényt szórunk, forrásban lévő vízzel felöntjük, majd 10-15 perc elteltével leszűrjük. Enyhe emésztő rendszeri zavarok esetén igyunk meg naponta 1-2 csészével. Felületi sebek kezelésére szolgáló borogatáshoz vagy lemosáshoz a forrázatot hígítás nélkül alkalmazzuk.

Borogatás, lemosás - Külsőleges alkalmazáshoz, horzsolás, seb, ficam vagy fagyási sérülés esetén erős főzetet készítünk 5 g szárított nyúlszapukavirágból és - levélből. Felöntjük 1 dl vízzel, gyorsan felforraljuk, majd 15 perc elteltével leszűrjük. A főzetet lemosáshoz vagy borogatás készítéséhez használhatjuk.

Gyógynövény-keverékek - Köhögés csillapítására vagy sebkezeléshez 30 g szapuka-virágot összekeverünk 20 g lándzsásútifű-levéllel. Egy csésze mennyiséghez 1 kávéskanál keveréket felöntünk 2 dl lobogva forró vízzel, majd leszűrjük.

Kenőcsök - Egykor széles körben használatos volt a sertés zsírból és nyúlszapukából készült kenőcs. Az esetlegesen kialakuló allergiás reakciók miatt azonban ma már nem alkalmazzák.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr413768050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása