GYÖMBÉRGYÖKÉR-TEA
2013. november 22. írta: TothTimcsi

GYÖMBÉRGYÖKÉR-TEA

A közönséges vagy erdei gyömbérgyökér (Geum urbanum) Európa egész területén előforduló, rendkívül ellenálló gyógynövény. Jellegzetesen szívós és kemény gyökértörzse (rizómája) kellemesen illatozik.
Christoph Wilhelm Hufeland, a makrobiotika kifejezés megalkotója, aki többek között Goethe és Schiller kezelőorvosa is volt, nagyra tartotta a gyömbérgyökérteát annak nyugtató, erősítő és egyúttal sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt. Teát rendszerint a növény felaprított és szárított gyökértörzséből készítenek, az egész növény tartalmaz hatóanyagokat. Magas csersavtartalmának köszönhetően főként az emésztőrendszer működési zavarai esetén használják, például émelygés, hányás és hasmenés ellen. Ezenfelül felgyorsítja a gyulladásban lévő szájüreg és a torok gyógyulását, külsőleg alkalmazva pedig enyhülést nyújt fagyás, bőrbetegségek, kiütések és aranyér esetén. az erdei gyömbérgyökeret mindemellett gyakran keverik légúti fertőzések kezelésére szolgáló gyógyteákba.

FORRÁZAT

Egy púpozott kávéskanál felaprított gyömbérgyökeret öntsünk fel 2,5 dl forrásban lévő vízzel, fedjük le, és hagyjuk állni 10-15 percig. Ezután szűrjük le, és lassan kortyolgatva fogyasszuk el. A forrázatból ajánlott naponta 2-3 csészével meginni. Gyömbérgyökértea a gyógyszertárakban és bioboltokban is kapható, gyakran árulják tudományos neve alatt: Gei urbani radix.



Gyógyító hatás: Az erdei gyömbérgyökér különösen nagy mennyiségben tartalmaz csersavat, amelynek összehúzó, hasmenést megszüntető és sebgyógyulást elősegítő hatása ismert. Ezen kívül illóolajban is bővelkedik, amely nagyrészt eugenolból tevődik össze: a gyömbérgyökér gyökértörzse ennek köszönhetően sajátos szegfűszeges illatot áraszt. Gyulladásgátló és élénkítő hatást fejt ki. Az édesgyökérben jelen lévő keserű anyagok erősítik az emésztőrendszert, szabályozzák a működését.

Helyreállítja az emésztést
A gyömbérgyökér a hasmenésen kívül csillapítja az elfogyasztott étel bomlása és erjedése következtében kialakuló emésztési zavarokat is, amelyek teltségérzet, émelygés, felfúvódás és gyomortáji görcsös fájdalom formájában nyilvánulnak meg. A gyömbérgyökér összehúzó, serkentő és erősítő tulajdonságokat egyesít magában, vagyis összehangolja az emésztőrendszer működését.

A fogak és a fogíny egészségéért - A gyömbérgyökér forrázatával történő rendszeres öblögetés és átmosás erősíti a fogínyt, enyhülést nyújt a szájüreg és a torok gyulladt nyálkahártyája számára. A növényben lévő illóolaj baktériumölő hatású, megnyugtatja a gyulladt fogidegeket. Összehúzó hatása gátolja az ínysorvadás kialakulását.

FELHASZNÁLÁS

Pattanásokra - Kiváló csersavforrásként a gyömbérgyökér sikeresen alkalmazható gennyes pattanások (akne) kezelésére. Ebben az esetben a forrázatnál hatékonyabbnak bizonyulhat a főzet: 2 kávéskanál gyömbérgyökeret főzzünk 5 dl vízben, 10 percig fedő alatt, majd szűrjük le. A főzetbe mártott gézdarabbal naponta többször borogassuk az érintett bőrfelületet.

Erősítőszerként - A gyömbérgyökér a benne lévő illóolajnak és keserű anyagoknak köszönhetően alkalmas a szervezet általános erősítésére. fogyasztása különösen emésztési problémák esetén javasolt: naponta igyunk meg 3 csésze forrázatot. Enyhe nyugtató hatásánál fogva az esténként fogyasztott gyömbérgyökértea segíti az elalvást.

Légúti betegségekre - Összehúzó és nyugtató hatása folytán a gyömbérgyökeret gyakran keverik légúti megbetegedések gyógyítására szolgáló gyógyteákba. A köptetőszerként alkalmazott teát szükség esetén legfeljebb egy kevés mézzel édesítsük. Naponta igyunk belőle 3 csészével.

Hasmenésre -A gyömbérgyökér gyökértörzsében található csersavak összehúzó hatást fejtenek ki a bélnyálkahártyára, továbbá csillapítják a gyulladást.

GYÓGYTEAKEVERÉKEK

Hasmenésre

  • 70 g gyömbérgyökér-rizóma
  • 30 g zsályalevél

A gyömbérgyökér ebben az összetételben a lehető legjobb hatást fejti ki hasmenés és bélgyulladás esetén. Naponta fogyasszunk el kb. 3 csésze teát.

Vérképző tea

  • 25 g gyömbérgyökér-rizóma
  • 25 g csalánlevél
  • 25 g görögszénalevél
  • 25 g orvosikálmos-gyökér

A tea fogyasztása serkenti az új vörösvértestek képződését, továbbá javítja a vér minőségét, fokozza az életerőt.

Tüdőbántalmakra

  • 40 g gyömbérgyökér-rizóma
  • 20 g zsályalevél
  • 20 g hársfavirág
  • 20 g zsurlólevél

Ősi recept alapján készült keverék, amellyel egykor különféle tüdő- és hörgőpanaszokat kezeltek.

ÉRDEMES TUDNI

Magas illóolaj-tartalmának köszönhetően a gyömbérgyökér-forrázat száj- és toroköblögetőként alkalmazva gyorsan és hatékonyan szünteti meg a kellemetlen szájszagot.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr6913768064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kavics 2013.11.22. 18:17:13

Erről a növényről még nem hallottam. Egy pillanatig azt hittem, hogy a gyömbérről van szó (Zingiber officinale), de már látom, hogy ez más.
Köszönöm az infot!!!
süti beállítások módosítása