BORSMENTA - Növény termesztés
2013. november 22. írta: TothTimcsi

BORSMENTA - Növény termesztés

Mentha X piperita

A mentatea hőségben a legjobb!

Az árvacsalánfélék családjához tartozó borsmenta a vízi menta és a fodormenta keresztezésével jött létre. Kizárólag termesztett formában ismert. Nedves, ingoványos vagy agyagos talajon érzi jól magát. Az egészségre gyakorolt  kedvező hatása mindenek előtt annak köszönhető, hogy a növény nagy mennyiségben tartalmaz mentaolajat, amely bővelkedik mentolban és mentonban, de található benne pinén, kamfén, csersav, valamint nikotin- és más sav is. A borsmentából kivont illóolaj erősen fertőtlenítő és irritáló hatású. Gyakran javasolják epe panaszok, emésztőrendszeri betegségek ellen, étvágyserkentésre és az emésztés javítására. Támogatja a máj és az epehólyag működését. Külsőleg a mentaolajat bedörzsölésre használják: javítja a bőr vérellátását, reumás panaszok, idegfájdalom és fejfájás esetén hűsít, csillapítja a fájdalmat. Fertőtlenítő hatása folytán légúti megbetegedések ellen, toroköblögetéshez és inhaláláshoz is ajánlott. A mentaolajat ezenkívül cukrászipari termékek és kozmetikumok gyártásához is felhasználják.



TALAJ / TERMESZTÉS
  • A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli.
  • Szépen fejlődik vízáteresztő, laza, nedves talajon.
  • A módfelett szapora növény 50-90 cm-es magasságot érhet el.
A növény begyűjtését július elején, röviddel a virágzási időszak beköszönte előtt végzik. Leveleit egyenként is szedhetjük egész nyáron.

Emberemlékezet óta nagy becsben tartják a menta különféle változatait. A bibliai farizeusok adószedéskor elfogadták fizető eszközként is. Az elnevezésben szereplő "bors" kifejezés a növény erőteljes ízére utal.

Jellemzők: A borsmenta a föld felett és alatt is rendkívül szerteágazó növény. Négyélű, gyakran vöröses színezetű szárán párosan keresztben álló élénkzöld levelek ülnek. Alig 2 mm nagyságú, apró virágai füzérvirágzatba rendeződnek.

GONDOZÁS

A borsmenta sok nedvességet igényel, ezért ajánlatos gyakran öntözni. Termőföldjére trágyát vagy komposztot is felvihetünk. Mivel nem teljesen fagyálló, olyan helyeken, ahol kemény télre lehet számítani, a hideg idő beálltával fenyőtűvel le kell takarni. Csapadékos nyár során, vagy ha a növények túl szorosan nőnek egymás mellett, megtámadhatja a mentarozsda nevű betegség. Ilyenkor, nem sokkal virágzás előtt, jellegzetes vöröses-rózsaszínes "Pattanások" jelennek meg rajta. Ilyen esetben a növényeket a földfelszínig vissza kell metszeni. A menta gyorsan regenerálódik. Vigyázat: A fertőzött növényeket tilos gyógyászati célokra felhasználni, és komposztba sem szabad szórni!

BEGYŰJTÉS-FELDOLGOZÁS

A begyűjtés ideális esetben július elején történik, nem sokkal virágzás előtt, amikor a növény illóolaj-tartalma a legmagasabb. A növényeket a talaj felett metszik le, majd sötét helyen, felfüggesztve szárítják. Meleg éghajlatú területeken és hosszúra nyúló nyár végén rendszerint sor kerül második betakarításra is.

FELHASZNÁLÁS

A friss borsmentalevélnek üdítő zamata van, mentoltartalmának köszönhetően pedig hűsítő hatású, ezért jól illik italokhoz, levesekhez, salátákhoz, édes és zöldséges fogásokhoz egyaránt. Illóolaját likőrök és édességek előállításánál is felhasználják (a menta kiemeli a csokoládé ízét). Angliában pikáns mentaszószt kínálnak a húsételek mellé.

Gyógyászati célokra a szárított mentalevélből készült tea alkalmazható, mely különösen emésztési zavarok és émelygés esetén jelenthet nélkülőzhetetlen segítséget. A mentaolajos bedörzsölés hűsíti a bőrt, enyhíti a reumatikus panaszokat. Inhaláláshoz használva gyorssegély lehet megfázás esetén: fertőtleníti a légutakat, enyhíti a makacs, kínzó náthát.

HOGYAN TERMESSZÜK?

A borsmenta különböző menta fajok keresztezéséből jött létre, így nem lehet magról szaporítani, mivel a magokból nem mindig borsmenta fejlődik ki (hanem rendszerint valamelyik kiindulási faj). Ehelyett tavasszal érdemes előnevelt növényeket beszerezni a kertészeti szaküzletben. Az ültetés helyének megválasztásakor ajánlatos figyelembe venni, hogy a borsmenta könnyen elburjánzik. Nagyon szépen fejlődik például a kerti tavacska partján.

SZABADFÖLDI TERMESZTÉS

1. Az előnevelt növények gyökérzetét néhány órával a tervezett  ültetés előtt vízbe állítjuk.
2. Ezután az előkészített, alaposan megöntözött kerti földbe ültetjük a töveket.
3. A fiatal növények az első hetekben lassan fejlődnek. Ez idő alatt célszerű a talajt gyakran fellazítani, továbbá rendszeresen gyomlálni.

SZAPORÍTÁS

Gyökeres törzshajtások osztása - Az egészséges borsmenta vízszintes törzshajtásait tavasszal lemetsszük, majd feldaraboljuk úgy, hogy minden darabon maradjon gyökérzet és hajtás. A hajtás darabokat áprilisban vagy májusban 5 cm mély barázdákba tesszük, földet hordunk rájuk, lenyomkodjuk. Amíg ki nem sarjadnak, folyamatosan pótoljuk a nedvességet.

Dugványozás 

A levél elágazás fölött lemetszünk 5-7 cm hosszú leveles hajtásdugványt, amelyet laza földdel töltött cserépbe dugunk. Amikor a földje száradni kezdene, meglocsoljuk. Fagyosszentek után kiültetjük a kertbe. A dugványok vizes edényben is gyökeret eresztenek.

ÉRDEMES TUDNI

A borsmenta rendkívül szapora, egy-kettőre elburjánzik a kertben. Annak érdekében, hogy ezt megelőzzük, ültessük műanyag vödörbe, és azzal együtt ássuk be a földbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7013768060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása