
Jellemzők: A zellerfélék (ernyősvirágzatúak) családjába tartozó kétéves növény az első ében a talajon szétterülő tőlevélrózsát alkot, amelyből a következő évben 1 m magas szögletes (hosszában bordázott) szár hajt ki. A fehér vagy rózsaszínű virágzatból szürkésbarna, sarló alakú magok fejlődnek ki. A köménymag erős illatú, fűszeres ízű.
Előfordulás: A kömény nedves réteken és legelőkön vadon terem Közép- és Észak-Európában, Észak-Ázsiában és Észak-Afrikában. Számos országban, különösen Hollandiában, Törökországban és Egyiptomban óriási ültetvényeken termesztik.
A növény hasznos részei - Gyógyászati célokra a kömény érett termést és a vízgőzös desztilláció útján előállított köményolajat használják.
Aktív összetevők - A köményolaj fő összetevője a puffadásgátló, görcsoldó, antibakteriális és parazitairtó karvon (65%). Ezenkívül a kömény termése olajos összetevőket, fehérjét és szénhidrátokat is tartalmaz.
Javallatok - A kömény serkenti a gyomornedv kiválasztását, és étvágygerjesztő hatású. Segít puffadás és teltségérzet esetén, enyhíti a gyomor-bélrendszer görcsös panaszait, valamint az idegi alapú gyomorbántalmakat. A fenti panaszokra a kömény főzetét csecsemőknek is adhatjuk. A külsőleg alkalmazott olaj javítja a szövetek helyi vérellátását. Segít izomfájdalom, reumás panaszok, puffadás és irritábilis bélszindróma (IBS) esetén. A természetgyógyászatban a köményt használják köhögés ellen, továbbá szoptató anyák tejtermelésének elősegítésére. Fűszerként alkalmazva segít a nehéz ételek megemésztésében.
ÉRDEMES TUDNI - A kömény szárított termése kb. másfél évig őrzi meg aromáját, de fontos, hogy sötét helyen tartsuk. A legjobb jól zárható, sötét üvegben tárolni.
ALKALMAZÁS

Gyermekeknek: egy púpozott kávéskanál köménymagot forraljunk fel 1 liter tejben.
Köményolaj - emésztési zavarok esetén fogyasszunk 1-2 csepp olajat kockacukorra vagy péksüteményre cseppentve.
Bor - 30 g összezúzott köménymagot tegyünk 1 liter fehérborba, és hagyjuk állni öt napig, időnként megrázva az üveget. Öt nap elteltével a folyadékot szűrjük át vászon konyharuhán. Emésztési zavarok esetén étkezés után egy pohárral fogyasszunk belőle.