KÖKÉNY - Prunus spinosa
2013. szeptember 10. írta: TothTimcsi

KÖKÉNY - Prunus spinosa

Étvágygerjesztő, kiváló gyulladásra és vizelethajtóként.

A hazánkban minden erdős, ligetes vidéken megtalálható kökényt már az újkőkorban is gyógynövénynek tartották. A középkorban a tüskés bokor megvédte a földműveseket a boszorkányoktól. Sövénynek ültették, hogy távol tartsa a szerencsétlenséget. A népi gyógyászatban meghűléses betegségek esetén szokták használni.

Jellemzők: Az 1-3 méteres magasságot elérő tüskés ágú kökény a rózsafélék családjába tartozik. Röviddel a levelek előtt jelennek meg fehér virágai, melyek illata és íze a keserűmanduláéra emlékeztet. C-vitamint tartalmazó, nagy magvú bogyói ehetők, de erősen fanyar ízét csak a fagy szünteti meg.

Előfordulás

A kökény meszes, köves talajon, ritkás cserjésekben és sövényekben, valamint erdőszéleken és napos domboldalakon nő. Vadon növő példányaival egész Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában és Amerikában találkozhatunk.

Gyógyászati alapanyag

Gyógyászati célokra főleg virágát használják fel, de nagyra becsülik a levelét és bogyóját tartalmazó készítményeket is.




HATÓANYAGOK

Virága flavonoidot, fitoszterolt és kumarint tartalmaz, illetve illóolaj és nyomokban amigdalin - egy hidrogéncianid - is található benne. Levelének magas a csersav- és keserűanyag-tartalma.

FELHASZNÁLÁS

A kökényt ma elsősorban a népi gyógyászat alkalmazza. Erősen gyulladáscsökkentő és görcsoldó hatású. Meghűlés és légúti betegségek esetén szokás használni. Virágzata segít székrekedés, gyomorgörcs és puffadás esetén, a gyümölcsből készült lekvár ezzel szemben székletfogó. Úgy tartják, hogy csillapítja a reumás panaszokat. Megszünteti a kimerültség általános tüneteit - elsősorban betegség után-, javítja az anyagcserét. Vizelethajtó, ezért duzzanat csökkentő és méregtelenítő hatású. A kökénybogyóból készült levet száj-, torok- és ínygyulladás esetén öblögetésre használják. A kökényvirág alapú homeopátiás készítményt (Prunus spinosa) menstruációs fájdalom, szívgyengeség, a fej környékén fellépő idegfájdalom, puffadás és hasgörcs ellen alkalmazzák.

Virágból készült forrázat - Szórjunk egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított kökényvirágot, forrázzuk le, néhány percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Székrekedés esetén és méregtelenítésre reggel és este igyunk egy csésze forrázatot.

Szirup - forraljunk fel 2-3 kávéskanál virágot mézzel vagy kandiscukorral, készítsünk belőle sűrű szirupot. Köhögés és rekedtség esetén fogyasszunk belőle naponta 4-5 evőkanállal.

Levélből készült forrázat - 1 evőkanál szárított levelet forrázzunk le egy bögrében, néhány percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Vese- és hólyagpanaszok esetén igyunk reggel és este 1-1 csésze forrázatot.

Ital - A friss kökénybogyóra öntsünk annyi forró vizet, hogy épen elfedje. Két nap múlva szűrjük le. Egy liter italhoz adjunk 500 g cukrot, és többször forraljuk fel. Töltsük steril üvegekbe. Étvágygerjesztőként és az anyagcsere javítására használhatjuk.

Lekvár - A bogyót tegyük éjszakára hideg vízbe. Reggel öntsük le róla a vizet. 1 kg gyümölcshöz 2,5 dl fehérbort és 1,5 dl vizet adjunk. folyamatos keverés mellett forraljuk fel, majd passzírozzuk át. A masszát 35 dkg cukorral főzzük lekvárrá. Ha reggelire eszünk 1 evőkanál kökénylekvárt, serkentjük a gyomornedvek termelését.

Gyümölcsének felhasználása

Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas. (Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított Patxaran).
Likőrt is készítenek belőle, de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.
A virágzata teaként hashajtó, terméséből készült lekvár viszont hasfogó.
A termés főzetét bélhurut ellen fogyasztják

ÉRDEMES TUDNI

Virágát kora tavasszal gyűjtik és szárítják. Gyümölcse ősszel, az első fagyok után a legfinomabb. bogyóit feldolgozhatjuk (lekvár,ital) vagy lefagyaszthatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7213768138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása