SZAMÓCA, erdei - Fragaria vesca
2013. május 28. írta: TothTimcsi

SZAMÓCA, erdei - Fragaria vesca

Emésztési panaszokra és a nyálkahártya megbetegedéseire.


A szamóca a népi gyógyászatban értékes növénynek számított, jelentősége azonban egy időre feledésbe merült. A XIX. században Kneipp atya fedezte fel ismét a szamóca gyógyító hatását. A botanikus Linné a köszvény súlyosabb eseteit a gyümölcs levével gyógyította.

Jellemzők: A szamóca a rózsafélék családjába tartozik, kb. 20 cm magasra nő. Júniustól késő őszig szüretelhető, ízletes, az eperhez hasonlít. A növénytan szerint termése nem valódi gyümölcs, mert igazi gyümölcs: a növény kemény magjai a termés külső héjában találhatók.

Előfordulás - A szamóca vadon terem Európa és Észak-Ázsia ritkás erdeiben, erdőszéleken, lejtőkön és irtásokon.

Gyógynövény-alapanyag - Gyógyászati célokra levelét, termését és gyökerét használják. A növény szárított levelét száraz helyen kell tárolni.

Gyógyhatású összetevők - Levele és gyökere csersavakat, például tannint tartalmaz. Levelében triterpén-alkohol, flavonoid, citrál (a citromra emlékeztető illatú anyag) található, és nyomokban illóolaj. Bogyói sok C-vitamint tartalmaznak (100 g termésben 60 mg-ot), és gyümölcssavak, valamint ásványi anyagok is találhatók bennük, pl. kálium, magnézium, cink, mangán, kalcium és vas.

Javallatok - Főzetként felhasznált levele csersavtartalma révén segít a száj nyálkahártyájának gyulladása, fogínysorvadás, hasmenés és aranyér esetén. gyógyítja a máj, a lép és az epehólyag működési zavarait, segít vérszegénység, fáradékonyság és menstruációs panaszok esetén. Elősegíti a lábadozást.

ÉRDEMES TUDNI - Szárított terméséből hatásos szert készíthetünk fagyási sérülésekre: törjünk össze 50 g szamócát, és keverjük el 5 dl meleg víz és 1,25 dl 70%-os alkohol keverékében. A folyadékot vigyük fel a megfelelő helyre.

ALKALMAZÁS


Friss gyökér-kivonat - 3 g gyökeret öntsünk le 3 dl hideg vízzel, forraljuk fel, és hagyjuk ázni fél óráig. Hasmenés esetén naponta két csészével igyunk étkezés előtt.

Kivonat szájöblögetéshez - 5 g aprított levelet öntsünk le 1 dl hideg vízzel, forraljuk fel, és hagyjuk állni 30 percig. A szájüreg nyálkahártyájának gyulladása és fogínysorvadás esetén öblögessünk naponta többször.

Főzet - 4 g aprított levelet öntsünk le 1 dl hideg vízzel. Hagyjuk állni 15 percig, majd forraljuk fel. Naponta igyunk 3-4 csészével - a főzet tisztítja a vért.

Nyugtató fürdő - Egy maréknyi friss, vagy 3 evőkanál szárított levelet szórjunk bele egy kád meleg vízbe. Szárított szamócalevél gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban is kapható.

Pakolás - 100 g friss szamócát mixerrel aprítsunk fel, a pépet kenjük az arcunkra. 10-20 perc elteltével mossuk le meleg vízzel. A gyümölcspakolás segít aknés bőr esetén, továbbá napozás utáni enyhe égésre is használhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3813768156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása