TŐZEGÁFONYA - Oxycoccus
2013. április 19. írta: TothTimcsi

TŐZEGÁFONYA - Oxycoccus

Hasmenés és hólyaghurut esetén pótolhatatlan.


Savanykás bogyói nemcsak a konyhában népszerűek, hanem a természetgyógyászatban is felhasználhatjuk őket húgyúti fertőzések és hasmenés gyógyítására. Nemrég felfedezték, hogy a növény levele is gyógyhatású, a húgyhólyag betegségeinek gyógyításában rendkívül hatékony anyagot: arbutint tartalmaz.

Jellemzők: A hangafélék családjába tartozó, 15-30 cm-es magasságot elérő törpecserjének apró, bőrszerű felületű, elipszis alakú, 1-3 cm hosszú örökzöld levelei vannak. A fehéres rózsaszínű enyhén illatozó virágokból előbb zöld, éretten skarlátvörös, édes és kissé fanyar gyümölcsök fejlődnek ki. A leveleknek nincs illatuk, ízük kesernyés.


Előfordulás A tőzegáfonya vadon terem Észak- és Közép-Európában, valamint Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában. Leggyakrabban tőzeglápon, fenyéres területeken és száraz erdőkben található.


Gyógynövény-alapanyag Gyógyászati célokra elsősorban a leveleit használják, ritkábban a gyümölcsét is.


Gyógyító összetevők A tőzegáfonya levele, ahogy más mezei gyógynövényeké is, arbutint tartalmaz. Hatóanyagának mennyisége kb. fele a medveszőlő-levél arbutintartalmának. A szervezetben az arbutin hidrokinonná alakul, amely a lúgos vízeletben antiszeptikus hatású. A levelekben értékes csersavak, katekinek is találhatók. Érett bogyói gyümölcssavakban, pektinben és flavonoidokban gazdagok.


Felhasználási javaslat A tőzegáfonya levelei antibakteriális, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásúak. A belőlük készült főzetet hólyaghurut esetén érdemes alkalmazni. A tőzegáfonyával kiválóan lehet helyettesíteni a jobbára magas hegységekben honos medveszőlő levelét. Levele és gyümölcse is segít hasmenés esetén. A gyümölcséből készült hab étvágygerjesztő - különösen gyermekeknél. Teaként a sájüreg és a torok gyulladásos megbetegedései esetén öblögetésre is használható. Figyelem: A hidrokinont tartalmazó tableták maximum egy hétig szedhetők, legfeljebb ötször egy évben. Terhesség esetén ellenjavallt.


Érdemes tudni Csak az érett, vörös bogyók hasznosak. A zöld, éretlen gyümölcsök gyógyászati szempontból értéktelenek, tárolás alatt sem érnek be.


ALKALMAZÁS


Tea A tőzegáfonya apróra vágott vagy összetört száraz leveleiből egy kávéskanálnyit forraljunk néhány percig 1,5 dl vízben. Miután leülepedett, szűrjük le a főzetet. hólyaghurut esetén igyunk naponta 1-2 csészével.


Hideg áztatás Egy kávéskanálnyi levelet öntsünk le hideg vízzel, és hagyjuk állni 6-12 órán át. Szűrjük le, majd melegítsük fel és igyuk meg. A nyálkahártyát irritáló csersav így nem kerül bele az italba, és a tea kíméletesebb lesz a gyomorhoz. Együnk sok salátát és más zöldséget, hogy a vizelet kémhatása enyhén lúgos legyen.


Gyümölcsök Makacs hasmenés és étvágytalanság esetén naponta többször is rágjunk el egy-egy kanálnyi szárított tőzegáfonyabogyót.


Tinktúra 20 g bogyóra öntsünk 100 ml alkoholt (80%). Zárjuk le az üveget, hagyjuk állni két hétig, időnként rázzuk fel. Két hét elteltével szárjük le. EGy pohár vízhez adjunk 20-40 cseppet, hasznájuk a szájüreg és a torok öblögetésére.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr7013768168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása