Lamiaceae / Ajakosok családja
Egyéb elnevezései: szagos rozmaring, illatos rozmaring, rosmarin, anyósfű
A rozmaring évelő, örökzöld illatos cserje, amely 1 m magasra is megnőhet. Szára dúsan elágazik. Zöldesszürke levelei bőrneműek, széles tű alakúak. Virágai a levelek hónaljában képződnek, kétajkúak. Pártája halványkék, liláskék vagy fehér; áprilistól júniusig virágzik. Termése makkocska.
FELHASZNÁLT RÉSZEI
A virágzó hajtást és a leveleket hasznosítják, amelyeket a virágzás kezdetén gyűjtenek be, majd megszárítják. A levelek örökzöldek, ezért minden évszakban begyűjthetők. A rozmaringot forrázatként, vagy a belőle lepárlással, nyert illóolajként használják.
HATÓANYAGA
A rozmaring bioaktív alapanyagokban gazdag. Flavonoidokat (apigenint, luteolint és ezek glikozidjait) rozmaringsavat (2-3%), diterpenoid keserűanyagot (karnozolsav), valamint fitoszterolokat tartalmaz. Illóolajában (1-2,5%) cineol, kámfor, kamfén, verbenol és alfa-pinén található.
A növény immunserketnő tulajdonsága a máj és az epe működésére, továbbá a központi idegrendszerre van hatással. A gyógyszerkönyvekben hivatalos gyógynövényként tartják számon (magyar: Ph. Hg. VII.; oszták: ÖAB; német: DAB9). A rozmaringlevél frissen vagy szárítva kitűnő fűszer levelek, húsételek, mártások ízesítéséhez. Hosszan tartó, kellemes ilalta miatt szárítva ilaltos potpurrik készítéséhez is széles körben használják.
GYÓGYHATÁSA
A rozmaring összetevői (illóolaj, rozmaringsav, flavonoidok stb.) serkentőleg hatnak, különösen az epehólyag működésére. Emellett a növény májvédő hatású, elősegíti a májból történő mérgező anyagok eltávolítását. Vízhajtó, köptető és gyulladáscsillapító tulajdonsága is van. Görcsoldó hatású, így csillapítja az emésztőrendszeri görcsöket. Több polifenol vegyületének köszönhetően jelentős antioxidáns hatást fejt ki.
FELHASZNÁLÁSA
A rozmaring olyan emésztőrendszeri problémákban ajánlott,amelyek az epeelválasztás zavarával vannak kapcsolatban: emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés. Alkalmazható az orr-fül-gége okozta panaszoknál (influenza, hörghurut). Nagyfokú kimerültség esetén is ajánlott. Külsőleg reumatikus fájdalmak csillapítására és gyulladásgátlóként alkalmazzák.
FIGYELMEZTETÉS!
A rozmaring illóolajának használata gyermekeknek és terhes anyáknak nem ajánlott használata vetélést okozhat.
Magas vérnyomás betegségben ne alkalmazzuk, emeli a vérnyomást.
ALKALMAZÁSA
Belsőleg
Emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés
Teaforrázat: 1 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni; naponta 3 alkalommal 1-1 csésze, étkezés után.
Hörghurut, orr-fül-gége okozta panaszok
Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni. Napi adag: 3 csésze.
KÜLSŐLEG
Reumatikus fájdalmak
Teaforrázat: 50 g-ot szárított tegyen 1 liter vízbe. Hagyja forrni 30 percig, majd tegye a fürdővízbe.
Dióolajban: 5%-os hígítással: a fájdalmas területeket dörzsölje be.
HA A TÜNETEK NEM MÚLNAK EL, FORDULJON ORVOSHOZ!
A rozmaring évelő, örökzöld illatos cserje, amely 1 m magasra is megnőhet. Szára dúsan elágazik. Zöldesszürke levelei bőrneműek, széles tű alakúak. Virágai a levelek hónaljában képződnek, kétajkúak. Pártája halványkék, liláskék vagy fehér; áprilistól júniusig virágzik. Termése makkocska.
FELHASZNÁLT RÉSZEI
A virágzó hajtást és a leveleket hasznosítják, amelyeket a virágzás kezdetén gyűjtenek be, majd megszárítják. A levelek örökzöldek, ezért minden évszakban begyűjthetők. A rozmaringot forrázatként, vagy a belőle lepárlással, nyert illóolajként használják.
HATÓANYAGA
A rozmaring bioaktív alapanyagokban gazdag. Flavonoidokat (apigenint, luteolint és ezek glikozidjait) rozmaringsavat (2-3%), diterpenoid keserűanyagot (karnozolsav), valamint fitoszterolokat tartalmaz. Illóolajában (1-2,5%) cineol, kámfor, kamfén, verbenol és alfa-pinén található.
A növény immunserketnő tulajdonsága a máj és az epe működésére, továbbá a központi idegrendszerre van hatással. A gyógyszerkönyvekben hivatalos gyógynövényként tartják számon (magyar: Ph. Hg. VII.; oszták: ÖAB; német: DAB9). A rozmaringlevél frissen vagy szárítva kitűnő fűszer levelek, húsételek, mártások ízesítéséhez. Hosszan tartó, kellemes ilalta miatt szárítva ilaltos potpurrik készítéséhez is széles körben használják.
GYÓGYHATÁSA
A rozmaring összetevői (illóolaj, rozmaringsav, flavonoidok stb.) serkentőleg hatnak, különösen az epehólyag működésére. Emellett a növény májvédő hatású, elősegíti a májból történő mérgező anyagok eltávolítását. Vízhajtó, köptető és gyulladáscsillapító tulajdonsága is van. Görcsoldó hatású, így csillapítja az emésztőrendszeri görcsöket. Több polifenol vegyületének köszönhetően jelentős antioxidáns hatást fejt ki.
FELHASZNÁLÁSA
A rozmaring olyan emésztőrendszeri problémákban ajánlott,amelyek az epeelválasztás zavarával vannak kapcsolatban: emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés. Alkalmazható az orr-fül-gége okozta panaszoknál (influenza, hörghurut). Nagyfokú kimerültség esetén is ajánlott. Külsőleg reumatikus fájdalmak csillapítására és gyulladásgátlóként alkalmazzák.
FIGYELMEZTETÉS!
A rozmaring illóolajának használata gyermekeknek és terhes anyáknak nem ajánlott használata vetélést okozhat.
Magas vérnyomás betegségben ne alkalmazzuk, emeli a vérnyomást.
ALKALMAZÁSA
Belsőleg
Emésztési zavar, görcs, felfúvódás, székrekedés
Teaforrázat: 1 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni; naponta 3 alkalommal 1-1 csésze, étkezés után.
Hörghurut, orr-fül-gége okozta panaszok
Teaforrázat: 2 kávéskanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe és 10 percig hagyja állni. Napi adag: 3 csésze.
KÜLSŐLEG
Reumatikus fájdalmak
Teaforrázat: 50 g-ot szárított tegyen 1 liter vízbe. Hagyja forrni 30 percig, majd tegye a fürdővízbe.
Dióolajban: 5%-os hígítással: a fájdalmas területeket dörzsölje be.
HA A TÜNETEK NEM MÚLNAK EL, FORDULJON ORVOSHOZ!