PEMETEFŰ, orvosi - Marrubium vulgare
2012. december 09. írta: TothTimcsi

PEMETEFŰ, orvosi - Marrubium vulgare

Egyéb elnevezései: Fehér pemete, peszérce, pöszerice, pesztercefű.
Német elnevezése: Weißer Andorn, Weißer Dorand, Gotteshilfe, Mutterkraut.

Az útszéleken gyakori, évelő, lágy szárú pemetefű a Földközi-tenger vidékén őshonos, de a hűvös éghajlathoz is alalmazkodott. 30-60 cm magas, négyszögletes, felálló szára kívül gyapjas-molyhos tapintású; keresztben átellenes leveleinek széle csipkésfűrészes. gömbös örvöt alkotó virágai a felső levelek hónaljában ülnek. Termése világosbarna színű, sima felületű makkocska.

FELHASZNÁLT RÉSZEI
A virágos hajtásvégeket hasznosítják, amelyeket a virágzás kezdetén (május-júniusban) gyűjtenek be, megszárítják és felaprítják. forrrázatként, főzetként tinktúra vagy kivonat formájában használják.

HATÓANYAGA
A virágos hajtásvégek keserű diterpéneket, köztük marrubiint, pre-marrubiint és marrubiinsavat tartalmaznak. a pemetefűben vannak ezenkívül flavonoidok, fenolsavak, egy kevés illóolaj, valamint köhögéscsillapító hatású nyálka.

A jövő gyógyszere? A legújabb állatkísérletek kimutatták a pemetefű-kivonatok és bioaktív vegyületeinek antioxidáns, vércukorszint-csökkentő, magas vérnyomás elleni és gyulladásgátló hatását. Ezek a tulajdonságok arra utalnak, hogy a pemetefű hatékony magas vérnyomás és elhízás elleni, valamint gyulladásgátló gyógykészítmény lehet. Gyógycukorka és keserű likőrök készítésére is használják.

GYÓGYHATÁSA
Keserűanyagainak, elsősorban a marrubiinnek köszönhetően az orvosi pemetefű segíti az emésztést, és általános étvágy-, illetve anyagcsere-fokozó. A növény virágos hajtásvégeinek köptető hatása van, valamint serketni a hörgőkben lévő váladék elfolyósítását. A légutakban gyulladáscsökkentő hatású, enyhíti a légcsőhurut tüneteit. A marrubiinsav az epekiválasztást is elősegíti.

FELHASZNÁLÁSA
az orvosi pemetefű keserű erősítőszer étvágytalanság vagy kisebb emésztési zavarok esetén. Makacs köhögés és légúti gyulladások kezelésében szintén alkalmazzák. A virágos hajtásvégeket epehajtóként javasolják az epekiválasztás zavarai esetén. Külsőleg a pmetefű a fekélyek, a gennyes vagy rosszul gyógyuló sebek kezelésére alkalmas.

FIGYELMEZTETÉS!
Mind ez ideig semmilyen mérgező hatása nem isemrt az előírt adagok betartaása esetén. Nagyobb adagban azonban a marrubiin szívritmuszavart okozhat.

ALKALMAZÁSA

Belsőleg
Kisebb emésztési zavarok, makacs köhögés, légúti gyulladások
Tinktúra: 10-20 cseppet keverjen el 1 pohár vízben, naponta 2-3 alkalommal, étkezés előtt.
Szirup: 3 g vizes-alkoholos kivonatot keverjen össze 200 g sima sziruppal. Napi adag:2-3 evőkanál, étkezések között.

Epekiválasztás zavarai
Teaforrázat: 1 evőkanál szárított növényt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 4-5 csésze.

Külsőleg
Fekélyek, gennyes sebek
Borogatás: 30-60 g szárított növényt tegyen 1 liter forró vízbe, 3 percig forralja, majd 10 percig hagyja ázni. A főzetbe mártson bele egy vászondarabot, és naponta 2-3 alkalommal borogasson vele!

Gyermekláncfű-gyökérrel egyenlő részben főzve a tea sárgaság, sápadtság, szamárköhögés, bélkatarrus, kevés hószám(menstruáció) ellen kitűnő eredménnyel használható. Ilyenkor a teát 2 percig főzzük, 20 percig állni hagyjuk és naponta 2-3 csészényit fogyasztunk el. A rendszertelen szív- és érverést is szabályozza.

Szörpöt is lehet a fűből készíteni, amikor erre - különösen a gyermekgyógyászatban - szükség van.
Bőrbetegségeknél fehér pemetefű lemosást adnak.
Zsírban főzve mirigycsomót, daganatot és gyulladást oszlat.
Az állatgyógyászatban, amikor feltűnő kevés nyálka elválasztásban nyilvánuló lázas betegség jelentkezik, fehér pemetefű teát (30 g 1 l vízre) adnak a beteg állatnak.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2213768206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása