KERTI KAKUKKFŰ - Thymus vulgaris
2011. november 28. írta: TothTimcsi

KERTI KAKUKKFŰ - Thymus vulgaris

Thymepic2.jpg 

Népies neve: balzsamfű, démutka, kakucskafű, thimián, tömjénfű, vadkakukkfű, vadcsombor, mezei kakukkfű
A kerti kakukkfű alul fásodó szárú, aromás illatú növény, a földön kúszó, vagy felálló hajtással. Levelei kicsik, nyelesek, tojásdadok, lent pillásan szőrözöttek. A virágos szárak élei pillásak, rajtuk hosszúkás fejecskeszerű virágzatok. A párta ibolyás-rózsaszín, 3-6 mm-es.
A kakukkfű őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás lejtői és örökzöld cserjései, ahol már közel 4000 éve használatos gyógy-és fűszernövény. Időszámításunk előtt 2000-ből származó ékírásos szövegekből tudunk arról, hogy a suméroknál a mai Irak területén a kapor és koriander ültetvények mellett kakukkfüvet is termesztettek. Európában a XI. században Benedek-rendi szerzetesek terjesztették el.
Az ajakosok családjába tartozó kerti kakukkfű félcserje, a mediterrán területeken őshonos. Az ókorban parfümként használták. A rómaiak csatába menet kakukkfüves vízben fürödtek. De fűszerként is használták (Apicius szakácskönyve). Neve füstöt illetve parfümöt jelent. Más elképzelések szerint az óegyiptomi tham szóból ered a név, amely eredetileg egy teljesen más növényt jelölt. Ezt a múmiák balzsamozására használták. A középkorban a bátorság jelképe volt. A keresztes lovagok ruhájukba rejtve hordták magukkal.  Őshazája a Földközi-tenger térségének sziklás legelői. A legenda szerint a kakukkfű más illatos füvekkel együtt Szűz Mária ágyául szolgált. Valószínűleg ezért nevezik az „anyaság virágának". Az ősi gyógynövénytan szerint a kakukkfű a trójai Heléné könnyéből született.
Fajtái: citromillatú (halványlila virág/aranysárga levél), fénylő kakukkfű, kerti kakukkfű (lila virág), keskenylevelű kakukkfű, törpe kakukkfű, vadkakukkfű.
HATÓANYAGAI

- timol- és karvakrol tartalmú illóolaj
- cseranyagok (5-7 %)
- triterpének
- flavonoidok
- sók
- illóolaj (0,2-0,5 %)
- borneol
- aszkorbinsav
- B1 vitamin
- B2 vitamin
- béta-karotin
FELHASZNÁLHATÓ RÉSZE

virágos, leveles, lágy hajtások, a fás részek nélkül
ALKALMAZÁSI MÓDJAI

- tea, - gargarizáló folyadék, - fürdő, - lábfürdő, - fűszer, - kakukkfüves olaj, - aromaterápia (illóolaj),
- gyógynövénypárna, - tinktúra, - méz.
Tea: élénkítő hatása miatt fogyasztható reggeli frissítő italként. Leggyakrabban légzőszervi panaszok esetén alkalmazzák: kitűnő köhögéscsillapító és köptető, oldja az asztmások hörgőgörcsét. Dohányosok reggeli köhögését könnyíti, leszokás után segít a köhögés megszüntetésében és a tüdő tisztításában. Csökkenti az étvágytalanságot, serkenti az emésztést, a népi gyógyászat gyomor és bélműködési zavarok esetén is alkalmazza. Vese- és hólyagfertőtlenítő hatása is van. Elkészítése: 1-2 teáskanálnyi szárított kakukkfüvet 2 dl forrásban lévő vízzel leöntünk, 15 percig  lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük és kortyonként fogyasztjuk.
Gargarizálás: A kakukkfű teája - gyulladás csökkentő hatása miatt - hatékony szájnyálkahártya gyulladás és torokfájás esetén. A gargarizálás után a kakukkfű teáját ne nyelje le, hanem köpje ki! Az ajánlott gargarizálási szám: 10-15.
Fürdő: Lázzal járó felső légúti hurutnál a tea fogyasztása mellett igen hatékony alkalmazási mód. Elkészítése: 100 gramm szárított kakukkfüvet 1 liter forrásban lévő vízhez adunk, 15 percig  lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük, és a fürdővízhez adjuk. 
Lábfürdő: Hosszantartó állva végzett munka vagy gyaloglás után frissíti, nyugtatja a fáradt, fájó izmokat, enyhíti az izomgörcsöt. Elkészítése: 30 gramm szárított kakukkfüvet 1 liter forrásban lévő vízhez adunk, 15 percig lefedve állni hagyjuk, majd leszűrjük és a lábfürdő vizébe öntjük. A lábakat 10-15 percig áztatjuk a gyógynövényes fürdőben.
Fűszer: A kakukkfűnek nemcsak csodálatos gyógyító ereje van, hanem a konyha számára is nélkülözhetetlen fűszer. A vadhúsokat el sem lehet kakukkfű nélkül készíteni, mert az adja meg az igazi aromáját az ételnek. Használhatjuk még különböző sültekhez, grillhúsokhoz. Minden nehezen emészthető ételt fűszerezhetünk vele.
Kakukkfű olaj: bénulás, szélütés, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma, tüdőgyulladás, a légzőszervek megbetegedéseinek gyógyítására. Déli napsütésben szedett virágzattal lazán megtöltünk egy üveget, és hidegen préselt olívaolajjal felöntjük, úgy hogy az olaj kétujjnyi vastagon ellepje. Két hétig napon vagy meleg kályha közelében állni hagyjuk. Utána leszűrjük, és fényvédő üvegbe töltjük, jól lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk. Külsőleg bedörzsöljük a fájdalmas izmokba. Belsőleg napi 2x1 mokkáskanálnyi fogyasztása javallt étkezések alatt.
Aromaterápia: A gyógyszertárakban illetve bioboltokban beszerezhető kakukkfű illóolajat otthon párologtathatjuk, meleg fürdővízhez csepegtetjük (5-7 csepp), azonban ha irritálja, a bőrét a használatát fel kell függeszteni, inhalálhatunk akár más illóolajokkal együtt is. Figyelem: magas vérnyomásban szenvedőknek kimondottan nem ajánlott, mivel a kakukkfű serkenti a vérkeringést és emeli a vérnyomást. Viszont az alacsony vérnyomásban szenvedőknek kimondottan ajánlott.
Gyógynövénypárna:  A szárított kakukkfüvet kisebb párnahuzatba töltjük. A növény nyugtató hatása miatt a gyógynövénypárnát éjszakára a fejünk mellé érdemes tenni, mint egy 20-30 cm-re. Segítség lehet depresszióban szenvedőknek és idegkimerültség esetén.
Kakukkfű-tinktúra: A növény alkoholos-vizes oldatát kúraszerűen alkalmazzuk. Egy kúra 3 hét, utána érdemes 1 hét szünetet tartani és szükség esetén a kúra megismételhető. Belsőleg használjuk naponta 2x1 kávéskanálnyi étkezés után. Külsőleg izomsorvadásra bedörzsölő szerként használjuk, úgy hogy utána finom krémmel az adott területet bekenjük, mivel az alkohol szárítja a bőrt. Izomsorvadás esetén mindaddig érdemes a bedörzsölést folytatni, amíg látható eredménye nem lesz a kezelésnek.
Kakukkfűméz: Sötétbarna, fűszeres illatú különleges fajtaméz, amely elősegíti az emésztést, megszünteti a puffadást, fertőtleníti a gyomor- és bélflórát és enyhíti a felső légúti betegségek (megfázás) tünetei.

Thymusvulgaris.jpg
 A kerti kakukkfű virága, mint a tavaszi orgona

A KAKUKKFŰ ÉLETTANI ÉS GYÓGYHATÁSAI:

Felső légúti betegségek:
- a növény magas illóolaj tartalma révén - timol és karvakolt - széles körben alkalmazott különböző felső légúti megbetegedések esetén. Így megfázásokra, köhögésekre, torokfájásokra.
baktérium- és vírusölő hatása miatt sikerrel alkalmazható a különböző vírusos, influenzás megbetegedések kiegészítő kezelésére. Régebben a kakukkfüvet, mint természetes antibiotikumot használták.
- a növénynek a fertőtlenítő tulajdonságán kívül nyálkaoldó és köptető hatása is van, így gyógyhatását pl. légcsőhurut esetében is elismeri a mai tudomány.
csillapítja a köhögést, görcsoldó hatású, így széles körben elfogadott növény a szamárköhögés kezelésében.
- a népi gyógyászatban asztma, dohányosok idült hörghurutja, időskori tüdőtágulás, hörgőtágulás kezelésére használták és használják a kakukkfüvet.
a növény illóolajai serkentik az immunrendszer működését, úgy hogy fokozzák a fehérvérsejtek termelődését.
- torok- és légcsőgyulladás esetén kiegészítő kezelésként is ajánlott a kakukkfű tea vagy tinktúra alkalmazása.
- szájüregi fertőzések és gyulladások esetén kakukkfű teával öblögessük szánkat.

Emésztőrendszer: 
- a kakukkfű kitűnő étvágygerjesztő, ezért a tervezett étkezések előtt fél órával kortyolgassunk el 1 csészényi teát, vagy csepegtessünk 1 mokkáskanálnyi tiktúrát tiszta vízbe, és igyuk meg.
- görcsoldó hatása miatt oldja a gyomor- illetve bélgörcsöket. Erősíti a gyomrot, serkenti az emésztést.
- gombaölő és féregűző hatása következtében kiválóan alkalmazható bélrendszerünk „karbantartására".
- vékony- és vastagbél gyulladás esetén - kiegészítő kezelésként - enyhíti a gyulladásos folyamatokat és az ezzel esetlegesen együtt járó fájdalmakat.

Egyéb alkalmazás:
- izomsorvadás esetén a tinktúrát dörzsöljük be az izmokba (utána nemes kenőccsel kenjük be). A kakukkfű tinktúra serkenti a bedörzsölés hatására az izomzat jobb vérellátását és így az anyagcseréjét. Ahhoz, hogy sikereket érjünk el hosszabb távon kell alkalmazni. 
- a kakukkfű idegerősítő hatással bír, így alkalmazhatjuk idegkimerültség, szellemi tompultság és stressz esetén is.
- külsőleg alkalmazva a kakukkfű teája segít az elfertőződött sebek gyógyításában, illetve vírusok okozta bőrbántalmaknál. Használható még fekélyek és kelések megszüntetésében. 
- fogínysorvadás esetén kakukkfű teával öblögessük a szájüregünket, így viszonylag hamar megáll a sorvadás. Naponta alkalmazzuk erre a problémára.
- arc- és orrmelléküreg gyulladás esetén inhaláljunk kakukkfű illóolajat, ezáltal a gyulladás hamarosan lelohad.
- a kakukkfű vérbőséget okoz a genitáliák környékén, ezért vágyserkentő növényként is használják. Az ajur-védikus gyógyászatban sikerrel alkalmazzák frigiditás és impotencia esetén is.
- a növény természetes élénkítőszer, ezért ajánlott reggel, illetve hosszabb távú vezetés közben alkalmazni.
- a kakukkfű vizelethajtó hatással is bír.
A kakukkfű, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása:

- Petrezselyem (Petroselinum hortense)
- Babér ( Laurus nobilis L.)
- Orvosi tüdőfű (Pulmonaria officinalis)
- Kálmosgyökér (Acorus calamus radix)
- Medvehagyma (Allium ursinum)
FIGYELEM: A kakukkfűnek, mint gyógynövénynek használata ellenjavallt magas vérnyomásban és szívelégtelenségben szenvedőknek. Illóolaját soha ne használjuk belsőleg! Terhes és szoptató anyáknak sem javallt a gyógynövény használata. Noha a népi gyógyászatban közvetlenül a szülés előtt alkalmazták a gyógynövényt, mint a szülés gyorsítására. A növényt ne adagoljuk túl, mert szédülést, fejfájást és hányingert is okozhat.

GThyme.JPG

 "Kakukkfű, kakukkszó, kirándulni volna jó"
(Kányádi Sándor: Somvirággal, kakukkfűvel)
A kakukkfű gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr9013768354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása