ERDEI ISZALAG - Clematis vitalba
2015. augusztus 02. írta: TothTimcsi

ERDEI ISZALAG - Clematis vitalba

Az erdei iszalag azon kevés közép-európai kúzsónövény közé tartozik, amely nem fonja körbe szorosan a fákat és a bokrokat. Szőnyegszerűen terít be mindent, zért kerítések és kertek dísze lehet. Az őszi időszakban jelennek meg az iszalag gyapjúgombolyagra emlékeztető, puha fehér termései, melyek átvészelik a telet.

Jellemzők: A boglárkafélék családjába tartozó, évelő erdei iszalag akár 15 m hosszú hajtásokat növeszt. A talajba apró levél- és virágnyelek segítségével kapaszkodik. Levelei hármasan tagoltak, molyhosan szőrösek. A növény számtalan jellegzetes illatú, kis fehér virágot hoz. Ezekből hosszú, pihés bibeszárakon fejlődnek ki a kisméretű termések. A levelek és a levélszárak bőirritáló hatású nedvet tartalmaznak.

Előfordulás

Az erdei iszalag a természetben előfordul Európa, Észak-nyugat-Afrika és Nyugat-Ázsia csaknem teljes területén. Élő sövényeken és nyirkos erdőszéleken, valamint bozótosokban és napsütötte ártéri erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kedveli a nyirkos erdőszéleken, valamint bozótosokban és napsütötte ártéri erdőkben gyakran találkozhatunk vele. Kedveli a nyirkos, humuszos talajt és a meleget. Rokonai és hibridjei számos országban a parkok kedvelt dísznövényei.




Gyógyászati alapanyag - Orvosi célokra kizárólag a növény leveleit használják fel. Gyógyhatású készítmények formájában kapható. Vigyázat: Az erdei iszalag leveleinek begyűjtését tilos önállóan végezni, a növény ugyanis mérgező!

HATÓANYAGOK

Az erdei iszalag erőteljesen irritáló hatású szaponinokat és alkaloidokat tartalmaz. Ha megérintjük a növényt - különösen igaz ez a fiatal hajtásokra -, bőrpírt vagy akár hólyagosodást is okozhat.

Alkalmazás

Az erdei iszalag levelében és virágában baktérium- és gombaölő vegyületek találhatók, amelyek a bőrre kerülve irritáló, égető hatásőúak, a népi gyógáyszatban éppen ezért kiütés, fekély, valamint a bőrön előforduló élősködők ellen alkalmazták. A növény ilyesfajta alkalmazása azonban az erős irritáló hatás miatt kerülendő. az erdei iszalagból készült szereket ezzel szemben elsősorban a homeopátiában alkalmazzák, többek között nyirokmirigy-duzzanat, ekcémás gyulladás, húgyúti gyulladások és prosztataproblémák esetén.

FELHASZNÁLÁS

Figyelem! - Az erdei iszalag friss állapotában olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek nagyobb mennyiségben mérgezők. A növényből éppen ezért tilos saját kezűleg orvosságot készíteni, és azt bármilyen formában alkalmazni.

Homeopátia - a homeopátiás készítmények cseppek, golyócskák, tabletta és injekció formájában kaphatók. főként nyirokmirigy-duzzanat, húgyúti és prosztatagyulladás, a tejmirigyek gyulladása, továbbá nehezen gyógyuló sebek és bőrpanaszok kezelésére szolgálnak. A készítmények kizárólag orvosi javallat szerint használhatók.

Gyári készítmények - Az erdei iszalag hozzáadásával készült homeopátiás szereket húgyúti gyulladások és a nemi szervek betegségeinek kezelésére alkalmazzák.


ÉRDEMES TUDNI

Az erdei iszalag mérgező növény, szedése és használata egyaránt tilos. Kifejezetten keserű és csípős ízű, ezért képtelenség nagyobb mennyiséget elfogyasztani belőle.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3813767860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása