Egyes források arra utalnak, hogy a kefirben található nyomelemek (magnézium, kalcium, kálium, stb.) javítják a közérzetet, oldják a szorongást. A kefir fogyasztását javasolják bőrbetegségekre, ételallergiára és reumás megbetegedésekre is.
SOVÁNY VAGY ZSÍROS
A kefir több vagy kevesebb zsírt tartalmazhat, attól függően, hogy az előállítására felhasznált tej milyen volt: a boltokban kapható zsírszegény (0,3% zsír), sovány (1,5%-2% zsír) és teljes tejből (3,5%-3,8% zsír) készített kefir, illetve egyes dél-európai országokban készítenek min. 10% zsírtartalmú tejszínes kefirt is. A legelterjedtebb a sovány tejből készült kefir. A tejszínes kefir általában olyan sűrű, mint a zsíros tejföl. Különösen frissítő, ha a kefirhez epret és egy kevés ásványvizet keverünk.
Gyógyító hatás: A kefir könnyen emészthető formában tartalmaz értékes tejfehérjét. A tejsavas erjedés miatt a fehérje már "előemésztett", a szervezet ezért jobban fel tudja venni. A kefirben lévő zsírt a szervezet hatásosabban tudja felhasználni a zsírsav megfelelő szerkezete miatt. Laktóztartalma ellenére a kefirt laktózérzékenyek is fogyaszthatják. A kefir-baktériumok jótékonyan hatnak a belekre, és növelik az ellenálló képességet.
HATÓANYAGOK
- Javítja a renyhe bélműködést
A tejsav és a laktóz enyhén hashajtó hatású, szabályozza a bélműködést. A kefirben lévő tejsavbaktériumok regenerálják a bélflórát, ez pedig helyreállítja az egészséges bélmozgást.
- Növeli az ellenálló képességet
A bél nyálkahártyája fontos szerepet játszik a szervezet védekezésében. Amikor hosszú ideig tartó gyógyszerszedés, különösen antibiotikum kúra után a szervezet legyengül vagy károsodik, működését kefirrel lehet helyreállítani, mivel elősegíti a jótékony hatású bélbaktériumok szaporodását.
- Segíti a bőrbetegségek gyógyulását
A benne lévő élesztőgombáknak köszönhetően a kefir tartalmazza a B-vitamincsoport minden elemét. Különféle bőrbetegségek esetén naponta ajánlott a kefir fogyasztása - így megszabadulhatunk például az ajakherpesztől, az ajakgyulladástól és a bőrhámlástól.
FELHASZNÁLÁS
Székrekedés esetén
Egy napi adag
- 2 nagy pohár (500 g) sovány kefir
- 4 kávéskanál búzakorpa
- só vagy méz
Az egészséges bélműködés érdekében
Egy napra
- 2 nagy pohár (500 g) sovány kefir
- 1 liter rostos, (nem koncentrátumból készült) természetes almalé
Napközben igyunk több adagban kefir és almalé 1:1 arányú keverékéből készült italt. Ihatunk szénsavmentes ásványvizet is, de ne együnk semmit. A második napon ehetünk egy kevés gyümölcsöt. A kúra harmadik napja ugyanolyan, mint az első. A kefirkúrát egy héten át végezzük. Az első, a harmadik, az ötödik és a hetedik napon csak almalével kevert kefirt és ásványvizet igyunk.
ÉRDEMES TUDNI
Az igazi kefir akkor is tovább erjed, ha áttöltjük üvegbe vagy bögrébe. Növekszik a vitamintartalma, alkohol- és szénsavtermelése pedig határozottan felgyorsul - ha lezárjuk, ez jól látható a kidudorodó fedőn.
Kefir-gombát itt kérhetsz: