CSALÁNTEA
2015. február 28. írta: TothTimcsi

CSALÁNTEA


A csalánt - melyet régen elsősorban afrodiziákumként ismertek, később pedig egy időre elfelejtettek - sokáig nem tekintették gyógynövénynek.

Levelei érintésre kellemetlen égető érzést és viszketést váltanak ki a bőrön. Ugyanakkor éppen a csalánszűrökben található, égető hatású vegyület tartalmazza a csalán egyik legfontosabb hatóanyagát. A reumában szenvedő betegek testét mind a mai napig csalánnal dörzsölik be (csapkodják). A kezelés eredményeként az eljárásnak alávetett testrészek vérellátása megélénkül, a panaszok enyhülnek. A népi gyógyászatban méregtelenítő és tisztító hatását használják ki.
A csalánlevél a tavaszi tisztítókúrák során alkalmazott vértisztító gyógyteák állandó összetevője.
A gyökeréből készített tea serkenti a vizelettermelést, és ezzel enyhíti a prosztata-megnagyobbodás tüneteit. A csalán mindezeken túl vitaminokat és ásványi anyagokat, például kovasavat, káliumot és vasat tartalmaz.

VIZELETHAJTÓ HATÁSÚ

A csalántea serkenti az emésztést, ezenkívül vizelethajtó hatású. Egy bögrébe 2-3 kávéskanál szárított csalánlevelet szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. A forrázatot lefedve 5-10 percig állni hagyjuk. Naponta kétszer fogyasszuk lassan kortyolgatva, étkezések után fél órával. A teát ízlés szerint édesíthetjük egy kevés mézzel.





Gyógyító hatás: A csalán fő hatóanyagai közé tartozik az acetilkolin, a hisztamin, a klorofill, egyes enzimek, növényi hormonok, ásványi sók, természetes savak, többek között a hangyasav és a csersav, valamint bizonyos vitaminok. Ez az összetevő-kombináció vérképző és vizelethajtó hatású, tisztítja a vért, méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, serkenti az anyagcserét, továbbá támogatja az emésztést. Hatékonyan alkalmazható reuma, vérszegénység és köszvény esetén, A csalánból készült főzetet mindemellett külsőleg is alkalmazzák, haj- és bőrápolásra.


VITAMINOK ÉS ÁSVÁNYI ANYAGOK

A csalántea nyáron kitűnő szomjoltó, mely sok értékes tápanyagot tartalmaz. C-vitaminnal és létfontosságú ásványi anyagokkal (kálium, kalcium, kovasav) látja el a szervezetet, serkenti az anyagcserét. Vizelethajtó tulajdonságának köszönhetően a vért és a bőrt egyaránt megtisztítja a méreganyagoktól.

VIGYÁZAT!

A csalánkúra nem tarthat tovább nyolc hétnél. Vesebetegség, veseelégtelenség vagy szívgyengeség fennállása esetén konzultáljunk orvosunkkal, mielőtt csalánkúrába kezdenénk.

FELHASZNÁLÁS

- A csalántermés serkenti a tejkiválasztást. A csalán terméséből készített tea szoptatós anyáknál fokozza a tejkiválasztást. A mozsárban összetört csalántermést mézzel és vízzel is kikeverhetjük. Ebből fogyasszunk naponta 3x2 kávéskanállal.

- Csalánlevéltea reumatikus fájdalmakra. A csalánlevélből készült tea vagy a vértisztító gyógynövénykeverék valamelyest késleltetheti az ízületeket elhasználódását, mérsékelheti a panaszokat.

- Csalánfőzet hajhullásra. 20 dkg felaprított csalán 5 dl vízben, 5 dl ecet hozzáadásával 20 percig főzünk. A főzetet sűrű szitán átszűrjük, és naponta kenegetjük vele a fejbőrt. A csalán hatóanyagai javítják a fejbőr vérellátását. Hajmosás után a haj öblítéséhez is használhatunk csalánból készült forrázatot.

- Vesehomok megelőzésére. Egy bögrébe 3-4 kávéskanál csalánt szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. A forrázatot 10 perc elteltével átszűrjük. Naponta háromszor igyunk meg egy csésze frissen elkészített teát.

- Prosztatapanaszokra - Ha az orvos másként nem rendeli, naponta igyunk meg 2-3 csésze csalángyökérteát. Egy bögrébe 1 kávéskanál durvára aprított csalángyökeret szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük. 5-10 percig állni hagyjuk.

GYÓGYTEAKEVERÉKEK

Vértisztító gyógytea 

- 20 g csalánlevél
- 20 g gyermekláncfű
- 20 g mezei zsurló
- 20 g nyírfalevél
- 20 g csipkebogyó

Ez a gyógyfűkeverék kiválóan alkalmas tavaszi tisztítókúrához. Enyhe vízhajtó tulajdonságának köszönhetően segít megszabadulni a szervezetben felgyülemlett méreganyagoktól.

Reumatikus panaszokra

- 40 g csalánlevél
- 20 g réti legyezőfű
- 20 g ördögcsáklya
- 20 g fűzfakéreg

3 evőkanál gyógyteakeveréket 5 dl lobogva forró vízzel felöntünk, 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. A forrázatból három héten keresztül naponta 2-3-szor fogyasszunk 1 csészével. 10 napos szünet után a kúrát megismételjük.

Általános erősítésre

- 20 g csalánlevél
- 20 g cickafark
- 20 g orbáncfű
- 10 g kis ezerjófű
- 20 g borókabogyó
- 10 g bormenta

Egy bögrébe 1 kávéskanál keveréket szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, állni hagyjuk. Étkezés után fél órával, lassan kortyolgatva fogyasztjuk. A teát mézzel ízesíthetjük.

ÉRDEMES TUDNI

Zsenge csalánlevelekkel leveseket, salátákat vagy zöldséges ételeket gazdagíthatunk. A levélben található hatóanyagok, elsősorban az enzimek különösen kedvezően hatnak az emésztésre.


A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5413767908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása