RETEK - Növény termesztés
2014. február 13. írta: TothTimcsi

RETEK - Növény termesztés

Raphanus sativus

A retek reggel méreg, délben étek, este orvosság.


A retek a káposztafélék (keresztesvirágúak) családjába tartozó egy- vagy kétnyári zöldség- és takarmánynövény, amely Nyugat-Ázsiából származik. Már a középkorban ismerték gyógyhatását. Értékes a növény gumója, azaz a lombozat és a gyökér közötti megvastagodott rész, amely nagy mennyiségben tartalmaz tápanyagokat. A reteknek számos fajtája van, leggyakrabban a pirosat fogyasztjuk, de létezik fehér és fekete változata is. A fekete reteknek a benne található glikozidok nagy mennyisége okán különleges gyógyhatást tulajdonítanak. ezek az anyagok serkentik az epekiválasztást, szabályozzák az emésztést és enyhítik a puffadást. A retket ezért ajánlják egyes gyomor- és epebetegségekre. Magas C- és B-vitamin-, továbbá ásványianyag-tartalma révén erősíti az immunrendszert. Nem szabad azonban használni fekélybetegség és májgyulladás esetén.



TALAJ / TERMESZTÉS

retekcsíra

Kedveli a  napos termőhelyeket, alacsony hőmérsékleten csírázik.
Megterem minden talajon, különösen, ha az laza és porózus.
Rendszeres öntözést igényel.

V,VI,VII,VIII,IX,X,XI,

A retek fajtától függően májustól novemberig termeszthető, szedhető. Üvegházi fajtáit télen és kora tavasszal is termesztik. Zsenge, ehető leveleit az egész szezonban szedhetjük.

Már négyezer évvel ezelőtt is termesztették a retket, erről tanúskodnak az egyiptomi sírokban talált ábrázolások. A fokhagyma és a vöröshagyma mellett ezt a növényt is a fertőzések megelőzésére használták.

JELLEMZŐK: A káposztafélék családjába tartozó egy-vagy kétnyári növény. Ehető, húsos, megvastagodott részének alakja lehet gömbszerű, de hengeres is, leggyakrabban fehér, piros vagy fekete színű, bár vannak sárga, rózsaszín és lila változatai. Húsa általában fehér. Karéjos levele érdesen szőrös. Virága általában fehér, lila erezettel.

HOGYAN TERMESSZÜK?


Tápanyagban gazdag földben a retek jobban nő. Hidegtűrő, alacsony hőmérsékleten nevelve fejleszt szép gumót. A kötött talajt komposzttal és tőzeggel kell keverni. Fontos a magas káliumtartalom, de a nitrogénben gazdag talajon főleg a lombozat erősödik, az ehető gumó kicsi és kemény lesz. A retek rendszeres, de nem túl bő öntözést igényel.

Vannak korai fajták, amelyeket már februárban vethetünk, de léteznek nyári, őszi és téli változatok is, ezek vetését néhány héttel később kezdhetjük meg. Felszedni fajtától függően a vetéstől számított 3-10 hét elteltével lehet. A retket tavasszal a többi növény előtt vagy ősszel a többi után vetjük. Néhány változata még októberi vetés esetén is kihajt, ha ősszel meleg van.

TERMESZTÉS

Készítsük elő a talajt. Távolítsuk el a gyomokat, és lazítsuk fel a földet.
A magokat vessük sorokba, az adott fajta csomagolásán megadott távolságra.
Ahogy az első néhány levél kihajt és erősödni kezd, ritkítsuk meg, hogy a nagyobbaknak elegendő hely jusson. Távolítsuk el a gyengébb, kisebb palántákat.
Rendszeresen (de ne túlságosan) öntözzük, és szükség szerint kaphat lombtrágyázást (műtrágyát). A hosszabb szárazság utáni túlöntözés a gumó megrepedését okozhatja.
A fiatal gumókat húzzuk ki; ha túl sokáig maradnak a földben, megkeményednek vagy megfásodnak.
Ha mindig friss retket szeretnénk, vessük két-három hetente.
    SZAPORÍTÁS

    Ha hagyunk néhány növényt elvirágozni és termést hozni, hozzájutunk a következő adag vetőmaghoz. A télen hajtatott retekcsíra jóízű vitaminforrás.


    SZEDÉS ÉS FELDOLGOZÁS

    A gumókat még a virágos hajtás kifejlődése előtt szedik fel, a nagyobb méretűekkel kezdve. A tavaszi, nyári és őszi változatok csak nagyon rövid ideig tarthatók el, a téli retek föld- vagy homokprizmában tárolhatjuk. Kínában és Japánban a retket savanyítják.

    FELHASZNÁLÁS

    A retket leggyakrabban frissen használjuk. Mindegyik fajtájából kiváló saláta készíthető, önmagában vagy más zöldségekkel elkeverve. Karikára vágva és enyhén sózva rendkívül finom kenyérhez. A retek zsenge levele is illik salátákba, vitaminban gazdag hajtásait számos ételhez adhatjuk. A fekete retekből frissen facsart ital segít epebántalmak és emésztési zavarok esetén. (Csak orvosi javallatra szabad kipróbálni!) Kénvegyületeinek köszönhetően enyhíti a korpásodást és a kopaszodást, helyileg alkalmazva. A retekkivonat számos gyógyhatású szerben (pl. Raphachol) és hajápolási termékben megtalálható. Figyelem: Ne használjuk a fekete retek levét az emésztőrendszer heveny gyulladása, valamint fekély esetén!

    ÉRDEMES TUDNI

    Hogy a káposztalégy ne támadja meg a retket, ne vessük oda, ahol korábban más káposztaféléket termesztettünk.


    A FEKETE RETEKRŐL itt olvashatsz>>>

    A bejegyzés trackback címe:

    https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3013768020

    Kommentek:

    A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

    Nincsenek hozzászólások.
    süti beállítások módosítása