Pimpó, liba-vérontó - Potentilla anserina, P. tormentilla
2012. december 14. írta: TothTimcsi

Pimpó, liba-vérontó - Potentilla anserina, P. tormentilla


Lúdpázsit, pipehúr, dinnyeszagú fű.
Anserine, Gänsefingerkraut, Gänserich,

Szaggatottan szárnyalt, fűrészes, molyhos levelű, magányosan álló, sárga virágú növény. Legelőkön rendesen nagy tömegben fordul elő.
A virágzó növény a drog.
Hatóanyaga: csersav jelentékeny mennyiségben. 
Értékes görcscsillapító növény. Az emésztő szervek görcsei, szívszorulás, vérhas (a világháborúban nagy szolgálatot tett), máj- és epebajok hatás területei. Hószámzavar és szem gyulladás eseteiben is jó eredménnyel használható. Orosztea pótszer is.




Pimpó, vérontó

Egyéb elnevezései: Vérontófű, vérhasgyökér, kínagyökér.
Német elnevezése: Blutwurz, Tormentill

Szára kb. fél m magas, felegyenesedő. Levelei hármasak, virágai aranysárgák. 
Gyöktörzsét gyűjtjük (tormentillae rhizoma).
Hatóanyaga: csersav, (a tinktúra csersav anyaga könnyen bomlik). Friss por, vagy főzet alakjában alkalmazzuk. Hatását csak a bélbe jutva fejti ki.

Egyike a legjobb hasmenés elleni gyógyszereknek, még súlyos esetben is (beöntés formájában). A külföldi ratanhiát mindenképpen helyettesíti. Használatos bélvérzésnél és gyulladásnál, vérhasszerű székletételnél, végül vérszegény betegek étvágytalanságánál. Sárgaság és cukorbajnál is eredménnyel rendelték.

A száj és garatgyulladás esetében a tinktúrát vagy főzetét vesszük igénybe gargarizálónak, vagy ecsetelésre. Kenőcs formájában repedt kéz és ajak és zúzódás eseteiben is alkalmazható.


Forrás irodalom:
Varró Aladár Béla - Gyógynövények, gyógyhatásai

Fotók forrása:

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr2813768200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása