HÁZI KENDER - Cannabis sativa
2011. december 01. írta: TothTimcsi

HÁZI KENDER - Cannabis sativa

KÖTÉLBŐL VANNAK AZ IDEGEI?

Népies neve: vaddohány

A kender hihetetlenül sokoldalú növény, amely maximálisan megérdemli elfogulatlan figyelmünket. A kender osztályozása nem olyan egyszerű, mint a többi növényé, ráadásul a szakemberek véleménye sem egységes, mivel némely források állítása szerint három különböző kenderfaj létezik (a hasznos, az indiai, valamint a vadkender), míg más források szerint csupán egy kenderfaj él a Földön, méghozzá a hasznos kender és ennek van két alfaja. Bármi legyen is az igazság, egy dolog biztos: az ember ősidők óta termeszti a kendert, és ezt több neolitkori régészeti emlék is bizonyítja.

Nincs a Földön még egy olyan növény, amely olyan régóta "hű társa" volna az embernek, mint a kender. Minden fejlett ókori kultúrában hasznosították: haszon-, gyógy- és kábító növényként. Az indiai védákban erős afrodiziákumként emlegetik, az ókori egyiptomiak gyógyító erejű és mágikus növényként tisztelték, az ókori kínaiak pedig nemcsak kötélkészítésre, hanem az időutazás egyik eszközeként is használták. Az emberiség állítólag már több mint 9 ezer éve termeszti ezt a növényt.

Földünkön valóban kevés olyan gyógynövény él, amely annyira sokoldalú, egyszersmind igénytelen volna, mint a kender. Az ember textilnövényként ősidők óta termeszti, szárából rothadásálló, feszes köteleket és szövetet készít. Leveleiből és virágaiból teát főz, süteményeket süt, bódító elixíreket, gyógyító tinktúrákat és sebgyógyító kenőcsöket kever. Ugyanakkor jelentős étrend-kiegészítő is, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz telítetlen zsírsavakat. A kendernek négy típusa, vagyis földrajzi-, ökológiai alakköre alakult ki: az északi kender, közép-orosz kender, déli vagy mediterrán kender és az ázsiai kender. 


A hazánkban termesztett tiszta fajták a déli kender alakköréhez tartoznak.
A házi kender értékes egyéves, kétlaki, lágy szárú rostnövény. Oldalra ágazó orsógyökere 2-2,5 m-re is lehatol. Vastag, üreges szára erősen bordázott; 2,5-4 m magasra is felnő. Tenyeresen összetett levélkéin az apró mirigyszőrök illata jellegzetes.  
A nő- (v. magvas) kender durvább jellegű, mint a hím-kender A hím- (v. virágos) kender vékonyabb szárú, ritkább lombozatú. Gyorsan túlnövi a nő-kendert; előbb is virágzik. Bőven termel virágport, amely a szél segítségével a nő-kender levélhónaljában levő virágokat termékenyíti meg. Az egymagvú makktermés szinte zöldesszürke; jó minőségű olaját többféleképpen hasznosítják.  

A házi kender hatóanyagai:
  • többszörösen telítetlen zsíros olajok,
  • omega-3 19%,
  • omega-6 57%,
  • omega-9 12%,
  • palmitinsav 6%,
  • sztearinsav 2%,
  • gamma-linolensav 1,7%,
  • kolin,
  • lecitin,
  • gyanta,
  • egyéb 2,3%
Felhasználható részei:
  • levele
  • magja
  • magjának hidegen sajtolt olaja
Alkalmazás módjai:
  • tea
  • élelmiszer (mag)
  • hidegen sajtolt magolaj
Tea: A kereskedelemben kapható különböző ízesítésű kenderteák.

Magja: Sok közösség termesztette a kendert magjáért és többnyire a zabkásához nagyban hasonló módon fogyasztották. A kendernek a szójához hasonlóan magas a fehérje tartalma, míg az íze a dióhoz hasonló.

Hidegen sajtolt magolaj: Étrend-kiegészítőként naponta 1 mokkáskanálnyi (2 ml) fogyasztása javasolt.

Külsőleg gyulladt és krónikus bőrbetegségek kezelésére alkalmazzuk, az adott bőrfelületre kenve.

A házi kender élettani és gyógyhatásai:
  • Idegrendszer:
Este alkalmazva segít az elalvásban (de nem narkotikus hatású).
Nyugtató hatása révén a depresszió és a migrén kiegészítő kezelésében alkalmazható, akár hosszabb távon is. Az idegrendszerre szedett gyógyszerekkel, altatókkal együtt szedhető, azokkal nem lép kölcsönhatásba.
Drog- és alkoholelvonás kellemetlen mellékhatásainak csökkentésére az orvosi szakirodalom is ajánlja.
  • Szív- és érrendszer:
Az Omega-3, Omega-6 zsírsavak javítják a szív egészségesebb működését.
Bizonyított, hogy az Omega-3 zsírsavban gazdag étkezés elősegíti a megfelelő koleszterinszint fenntartását.
  • Rendszeres használata csökkenti az érfalakban a lerakódásokat.
  • Egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
  • Eredményesen csökkenti a magas vérnyomást és megfelelő vérkeringést biztosít.
  • Egyéb alkalmazás:
  • Javítja az immunrendszer működését, ezáltal több immunológiai betegség kiegészítő kezelésére szolgál.
  • Segít megszüntetni a menstruációs, a neuralgiás és a reumás eredetű fájdalmakat.
  • Csillapítja a görcsöket, a hasfájást, valamint az onkológiai betegségek orvosi terápiájának negatív mellékhatásait.
  • Külsőleg alkalmazva meggyorsítja a sebek gyógyulását.
  • Segítséget nyújt bőrsérülések, viszketegség, nyálkahártya-gyulladás, vörös, allergiás jellegű bőrkiütések kezelésében.
A többszörösen telítetlen zsírsavaknak alapvető szerepük van az agy megfelelő működésében, az anyagcsere folyamatokban, továbbá segítenek fenntartani a bőr és a haj egészségét.

Hatásos ízületi gyulladás, gyulladással járó rendellenességek, fekélyek gyógyítására.

A kendermag olaj a gyomor falát egy vékony réteggel vonja be, így az üres gyomorban termelődő gyomorsav nem irritálja a gyomor nyálkahártyáját, ezáltal az éhségérzet csökken.

Emeli a szervezet energia- és az anyagcsere szintjét.

Sportolás után segít a megterhelt izmok regenerálódásában.

Külsőleg alkalmazva az egyik leghatásosabb növény a száraz bőr kezelésére.

A házi kender, mint gyógynövény szinergistái (más gyógynövényekkel való hatékony alkalmazása):
  • len (Linum usitatissimum)
  • héjnélküli tök (Cucurbita pepo)
  • sáfrányos szeklice (Carthamus tinctorius)
  • máriatövis (Syllabum marianum)
  • mustár (Sinapis alba)
Érdekesség:

A néphagyomány szerint a farsangi mulatságban nagyokat kell ugrani, hogy nagyra nőjön a kender, a húslevesbe ugyanilyen célból hosszú laskát kell főzni.
A palóc lányok a legényekkel a kenderföldre mentek, ahol egyenként a kenderbe heveredtek. Azt tartották, hogy amelyikük után a kender feláll, az egy éven belül férjhez megy.
Rostjaiból készítenek vitorlát, kötelet, papírt, kompozit deszkagyártás, műanyaggyártás.
A kendernek lényegesen durvább rostja van, mint a lennek, ezért felhasználása is sokoldalúbb. Finomabb rostjából vásznat, a durvábból zsineget, kötelet, zsákot, ponyvát, tömlőt, készítenek.


A házi kender magja

 A házi kender gyógyászati alkalmazásáról kérdezze meg orvosát, a pontos diagnózis felállítása szakképzett orvos feladata!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr5513768348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt Zebulon 2014.10.13. 17:47:45

Kedves Tímea?Hol lehet venni kender vetőmagot?Mindegyik fajtája gyógynövény?

Tóth Tímea 2014.10.15. 18:35:31

Szép napot kedves Zsolt!
Hát ez elég nehéz ügy, ugyanis sajna a kendernek rossz híre van, és akármerre nézelődtem, nem találtam olyan online webáruházat akik árulják a kender magját. Mivel a kender termesztés nem elfogadott Magyarországon. Pedig tényleg nagyon sok oldalú gyógynövény! De ettől még esetleg gazdabotlokba, illetve olyan helyeken ahol vetőmagot árulnak lehetséges, hogy kapható! Ide kiírtuk és talán majd akad valaki aki tud segíten! Ezúton kérem a kedves olvasókat, hogy ha valaki tud segíteni, kérem írjon! Köszönöm! Mindegyik kender gyógynövény, de úgye itt csak a házi kenderről beszélünk, a vadkender termesztése úgy tudom nem engedélyezett, de ettől a növény még fellelhető mezőkön, erdő széleken!

Névtelen 2014.12.14. 13:05:52

41 éves múltam és Győrben élek ízületi térd és derékfájdalom csillapítására használom.
Nem termesztem és nem is ismerem a fajokat csak összegyűjtöm a Győr környéki kukorica mezők széléről. Találtam belterületen is kerékpárút mellett :) csak nyitott szemmel kell járni!
találtam 3, 5, illetve 7 levelűt is alacsonyan elterülő dúsat és magas ritka nyúrgát. (mint említettem nem ismerem a szakmai megnevezést. Megszárítom, összemorzsolom és 15-20 percig áztatom forró vízbe (nem forralom!) ennyi. Mézzel édesítem és kész. 25-30 perc múlva teljesen elmúlik a térd és derékfájdalmam, pontosabban fájdalom nélkül feltudok állni a fotelből. Semmiféle kábulatot nem érzek, vagy tudatmódosításnak nincs jele. Egyébként aki termeszteni akarja a sógoréknál nincs tiltva ott akármilyen mag beszerezhető és a hozzávaló készlet is. Részemről felesleges termeszteni mert észreveszem az útszélén is! Tisztelettel: István.

Névtelen 2015.06.13. 16:46:58

Kender vetőmagot az Agromag Kft-től lehet venni.

Névtelen 2016.07.11. 13:57:55

A víz nem a legjobb megoldás. Sok gyógyítóhatású aktív hatóanyag található a kenderben. A legjobb megoldás, ha valami zsírban vagy magas zsírtartalmú tejben van megfőzve. Hatásosabb!
süti beállítások módosítása