ÉDESGYÖKERŰ PÁFRÁNY - Polypodium vulgare
2011. június 18. írta: TothTimcsi

ÉDESGYÖKERŰ PÁFRÁNY - Polypodium vulgare

Gemeiner Tüpfelfarn, Engelsüß


Kúszó, hengeres, csomósan tagozó gyöktörzséből arasznyi hosszú felemelkedő, bőrszerű, szárnyasan szeldelt levelek nyúlnak ki. A levél fonákján az erek mentén, spórákat látunk, melyek érintésre lehullanak.
Nálunk árnyas sziklarepedésekben, régi fatörzsekben, meszes talajú erdőkben fordul elő.

Gyöktörzsét, gyökere nélkül, valamint leveleit gyűjtjük (radix, rhizoma). A drog erősen átható szagú, csípősen édeskés, gyengén összehúzó ízű.
Hatóanyaga: mannit, mész, zsírosolaj, almasav, kalcium stb.

Gyöktörzséből készült forrázat (5-10 g 200 g vízre), citromsárga színű, édeskés ízű és katarrusos(hurutos) köhögésnél oldó hatású. Főzete (20-25 g 1 l vízre), idült köhögésnél és étvágytalanságnál ajánlható. A főzet íze kesernyés. Reggel, este 1-1 csészényit fogyaszthatunk el.
Mellfájásnál, tüdőhurutnál, amikor erős az elnyálkásodás, asztmánál és béldugulásnál ajánljuk a következő tea keveréket: vegyünk 40-50 g gyöktörzset, 5 g mazsolát főzzük azt mintegy fél l vízzel 10 percig és a szüredéket 2 egyenlő részben fogyasszuk el.
A főzet (6-10 g negyed l vízre) tüdőbajnál, de májbajnál is használatban van.
Céklával és málnával megfőzve a gyöktörzse hashajtók, pora elkeverve epe- és nyálka kiválasztó. A néphit szerint ügyessé, fürgévé lesz tőle, aki rendszeresen issza. Csak kis adagban ajánlják.


Idült bélrenyheség és máj körüli panaszoknál.

Veszünk

  • 20 g polypodiumot
  • negyed l vízzel
  • 10-15 percig főzzük.

Ezután hozzáadjuk a liquiritiát
és angyelikát és 12 óráig állni hagyjuk.
Felhasználása előtt cukorral, vagy
mézzel ízesítjük.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/13768502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása