Gemeiner Tüpfelfarn, Engelsüß

Kúszó, hengeres, csomósan tagozó gyöktörzséből arasznyi hosszú felemelkedő, bőrszerű, szárnyasan szeldelt levelek nyúlnak ki. A levél fonákján az erek mentén, spórákat látunk, melyek érintésre lehullanak.
Nálunk árnyas sziklarepedésekben, régi fatörzsekben, meszes talajú erdőkben fordul elő.
Gyöktörzsét, gyökere nélkül, valamint leveleit gyűjtjük (radix, rhizoma). A drog erősen átható szagú, csípősen édeskés, gyengén összehúzó ízű.
Hatóanyaga: mannit, mész, zsírosolaj, almasav, kalcium stb.
Gyöktörzséből készült forrázat (5-10 g 200 g vízre), citromsárga színű, édeskés ízű és katarrusos(hurutos) köhögésnél oldó hatású. Főzete (20-25 g 1 l vízre), idült köhögésnél és étvágytalanságnál ajánlható. A főzet íze kesernyés. Reggel, este 1-1 csészényit fogyaszthatunk el.
Mellfájásnál, tüdőhurutnál, amikor erős az elnyálkásodás, asztmánál és béldugulásnál ajánljuk a következő tea keveréket: vegyünk 40-50 g gyöktörzset, 5 g mazsolát főzzük azt mintegy fél l vízzel 10 percig és a szüredéket 2 egyenlő részben fogyasszuk el.
A főzet (6-10 g negyed l vízre) tüdőbajnál, de májbajnál is használatban van.
Céklával és málnával megfőzve a gyöktörzse hashajtók, pora elkeverve epe- és nyálka kiválasztó. A néphit szerint ügyessé, fürgévé lesz tőle, aki rendszeresen issza. Csak kis adagban ajánlják.
Idült bélrenyheség és máj körüli panaszoknál.
Veszünk
- 20 g polypodiumot
- negyed l vízzel
- 10-15 percig főzzük.
Ezután hozzáadjuk a liquiritiát
és angyelikát és 12 óráig állni hagyjuk.
Felhasználása előtt cukorral, vagy
mézzel ízesítjük.