CHINAKÉREG - Chinarinde
2011. április 25. írta: TothTimcsi

CHINAKÉREG - Chinarinde

Cinchonia Ledgeriana, calysaya és succirubra szolgáltatja legtöbbnyire a sok chinafajta közül a drogot, melyet a fa ágainak és törzsének lehántása után nyernek. Ma már nagyobbrészt termelik.

Hazája: Jáva, Bolivia, Ceylon, India.

Hatóanyaga: chinin, cninidin, cinchonin, cinchonidin, stb.

a) A malária elismert gyógyszere, ebben a  minőségében általánosan használt. Hasonlóan jótékonyan befolyásolja a szeptikus bőrkiütést, gyomor- és sorvadás okozta lázat.
b) Erősítő a gyógyulás útján levő betegnek, különösen, ha a kimerültség, gyengeség a szervezet nedveinek (vér, tej, ondó, nyálka) csökkenése folytán következett  be. Továbbá vérszegénység, álmatlanság, fülzúgás, éjjeli izzadás, szemgyengeség (az öregkorban), neuralgikus fájdalmak hatásterületei.
c) Gyomorbeli zavarok szükséges, elsőrendű gyógyszere. Máj- és lépbajoknál javallva van (felváltva vérehulló fecskefűvel). Továbbá gyermekágyiláz, hószámzavar esetében és válozókorban csinakérget adnak.
d) Ajánlják még vízkór, elmezavar, bosedov tüdőgyulladás, garatgyulladás, spanyolnátha, asztma, üszkösödés (külsőleg, belsőleg) eseteiben.
e) Szabálytalan szívműködést javítja (extrasystolica).
A chinkakéregből forrázat, főzet, kivonat, tinktúra és elporítva porkeverék készül;
vizes kivonata cca 6%, alkoholos kivonata cca 12%alkaloidát tartalmaz.
Napi adagja 0.5 gr-ig forrázat, főzet, por alakban.

Orvos nélkül ne használjuk.

Fogport, hajszeszt és pomádét is készítenek belőle.

Pótszernek a puszpáng télizöld (buxus sempervirens) buxin hatóanyagával tettek kísérletet.
Ezideig nem vált be 0.1-től 1 gr-ig adagja, mert altesti kényelmetlenségeket, hányást, bódulást, hasmenést vált ki.
China-tinktúra. Vegyünk 10 gr apróra tört chinakérget és áztassuk 6-8 napig  50 gr 70%-os alkoholban. A szüredék vörösesbarna.
China-bor (lábadozóknak). 50 gr chinakérget 8 npig szobahőmérsékleten áztassunk édes- vagy vörös borban, a szüredék áttetsző, kesernyés. Ehhez, amennyiben különleges rendeltetése van, különböző anyagokat lehet hozzűákeverni, így pl. ha 1 gr ferr. pyrophosph. cum ammon. citr. in lamelis-t feloldunk 200 gr chinaborban, kitűnő vasbort kapunk.
Gyomorerősítő. Vegyünk 60 gr chinakérget 20-20 narancshéjat, tárnicsgyökeret és 10 gr fahéjat. Az összetört anyagot áztassuk 8-10 napig 500 gr 70 %-os alkoholban, azután filtráljuk. A főétkezések előtt éhgyomorra 1 pálinkás-pohárral fogyasszunk el belőle.




A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr3113768548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása