RÉTI LEGYEZŐFŰ - Filipendula ulmaria
2011. március 08. írta: TothTimcsi

RÉTI LEGYEZŐFŰ - Filipendula ulmaria

Megfázásra, reuma és köszvény ellen!


Egyéb elnevezései: Kőrontó, borvirág, tündérfürt, réti legyező 
Német nevei: Wisen Geißbart, Supf-Mädesüß, Wesenkönigin.

A réti legyezőfű jellegzetessége a belőle áradó édeskés illat. Mézsör fűszerezésére használták egykor, de alkalmazták gyógynövényként is, elsősorban élősködők elpusztítására. Gyulladásgátló szalicil-vegyületeinek köszönhetően a réti legyezőfű kiválóan alkalm reumatikus panaszok kezelésére. 
Jellemzők: A réti legyezőfű a rózsafélék családjába tartozó, ellenálló növény, melynek magassága akár a 2 métert is elérheti. Krémszínű virágai mandula- és mézillatúak, ízük kesernyés.

Előfordulás: A nyirkos talajú erdők és tőzeglápok gyakori növénye, - kedveli a vízfolyások partját és az árkokat. Magyarországon nem gyakori, de helyenként tömegesen fordul elő. A Földközi-tenger medencéjén kívül egész Európában elterjedt, ezenkívül Ázsiában és Észak-Amerika területének egy részén is.

Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra az egész virágzó növényt hasznosítják, gyökerével együtt. Hatóanyagok tekintetében különösen értékes a réti legyezőfű virága, elsősorban ennek gyógyító hatását használják ki. A virágpor számos vitamint is tartalmaz. 

HATÓANYAGOK - A szárítás és a tárolás során a növény virágaiban kis mennyiségű illóolaj keletkezik. Ebben megtalálhatók a gyulladáscsökkentő hatású szalicilsav elő anyagai. A növény további fontos hatóanyagai a flavonoidok, a csersavak, valamint a növény nyálka.

ALKALMAZÁS - Szalicilsav-tartalmának köszönhetően a réti legyezőfű belsőleg alkalmazva eredményesen enyhíti a reumatikus panaszokat, az izom- és ízületi fájdalmakat. Vizelethajtó hatása folytán jó szolgálatot tehet húgykő epekő és a szövetekben kialakuló folyadék-felhalmozódás esetén. A növényt vértisztító kúrához ugyancsak ajánlják. Mivel izzasztó hatású, kiváló gyógyír a lázzal járó meghűlés ellen. A réti legyezőfű minden része összehúzó hatású, így segítséget nyújthat hasmenés esetén is. Külsőleg alkalmazva elősegíti a sebgyógyulást, javítja a pattanásos bőr állapotát.

ÉRDEMES TUDNI - Begyűjtésre leginkább a felső részei alkalmasak, amikor a növény virágzása teljében van. A leszedett növényt csokorba kötik, és felfüggesztve szárítják. Szárítás közben a levegő hőmérséklete nem érheti el a 30°C-ot.

FELHASZNÁLÁS

Forrázat - 2 kávéskanál réti legyezőfű virágot vagy 4-5 kávéskanál legyezőfüvet felöntünk 1,5 dl forrásban lévő vízzel. Kb. 10 percre félretesszük, majd leszűrjük. Naponta többször igyunk 1-1 csésze frissen elkészített forrázatot. Izzasztószerként alkalmazva fogyasszuk minél forróbban. Vigyázat: A kész teát tilos felforralni!

Szirup - 50 g réti legyezőfüvet felöntünk 5 dl meleg vízzel, majd 8 órán át állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, melegíteni kezdjük, és eközben feloldunk benne 900 g cukrot. Végtagfájdalom és láz esetén vegyünk be naponta 4-5 evőkanál szirupot.

Gyökérfőzet - Főzetet készítünk 50 g durvára aprított gyökérből és gyöktörzsből, valamint 6 dl vízből. A gyökeret hideg vízzel felöntjük, az egészet lassan forrásig hevítjük, majd takaréklángon 10-15 percig főzzük. Végül gondosan leszűrjük, hogy a főzetben ne maradjanak kisebb gyökérdarabkák sem. Külsőleg alkalmazható a pattanásos, gyulladt bőr lemosására.

A növény részei



A bejegyzés trackback címe:

https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr10013768574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása