
Egyéb elnevezései: Kőrontó, borvirág, tündérfürt, réti legyező
Német nevei: Wisen Geißbart, Supf-Mädesüß, Wesenkönigin.
Jellemzők: A réti legyezőfű a rózsafélék családjába tartozó, ellenálló növény, melynek magassága akár a 2 métert is elérheti. Krémszínű virágai mandula- és mézillatúak, ízük kesernyés.
Előfordulás: A nyirkos talajú erdők és tőzeglápok gyakori növénye, - kedveli a vízfolyások partját és az árkokat. Magyarországon nem gyakori, de helyenként tömegesen fordul elő. A Földközi-tenger medencéjén kívül egész Európában elterjedt, ezenkívül Ázsiában és Észak-Amerika területének egy részén is.
Gyógyászati alapanyag - Gyógyászati célokra az egész virágzó növényt hasznosítják, gyökerével együtt. Hatóanyagok tekintetében különösen értékes a réti legyezőfű virága, elsősorban ennek gyógyító hatását használják ki. A virágpor számos vitamint is tartalmaz.
HATÓANYAGOK - A szárítás és a tárolás során a növény virágaiban kis mennyiségű illóolaj keletkezik. Ebben megtalálhatók a gyulladáscsökkentő hatású szalicilsav elő anyagai. A növény további fontos hatóanyagai a flavonoidok, a csersavak, valamint a növény nyálka.

ÉRDEMES TUDNI - Begyűjtésre leginkább a felső részei alkalmasak, amikor a növény virágzása teljében van. A leszedett növényt csokorba kötik, és felfüggesztve szárítják. Szárítás közben a levegő hőmérséklete nem érheti el a 30°C-ot.
FELHASZNÁLÁS
Forrázat - 2 kávéskanál réti legyezőfű virágot vagy 4-5 kávéskanál legyezőfüvet felöntünk 1,5 dl forrásban lévő vízzel. Kb. 10 percre félretesszük, majd leszűrjük. Naponta többször igyunk 1-1 csésze frissen elkészített forrázatot. Izzasztószerként alkalmazva fogyasszuk minél forróbban. Vigyázat: A kész teát tilos felforralni!
Szirup - 50 g réti legyezőfüvet felöntünk 5 dl meleg vízzel, majd 8 órán át állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, melegíteni kezdjük, és eközben feloldunk benne 900 g cukrot. Végtagfájdalom és láz esetén vegyünk be naponta 4-5 evőkanál szirupot.
Gyökérfőzet - Főzetet készítünk 50 g durvára aprított gyökérből és gyöktörzsből, valamint 6 dl vízből. A gyökeret hideg vízzel felöntjük, az egészet lassan forrásig hevítjük, majd takaréklángon 10-15 percig főzzük. Végül gondosan leszűrjük, hogy a főzetben ne maradjanak kisebb gyökérdarabkák sem. Külsőleg alkalmazható a pattanásos, gyulladt bőr lemosására.