BAZSALIKOM - Ocimum basilicum
2011. március 08. írta: TothTimcsi

BAZSALIKOM - Ocimum basilicum




Egyéb elnevezés: Szent János fű, bazsalik. - Basilienkraut.

E csodásan illatozó gyógy- és fűszernövény Indiából származik, ahol már több mint 5000 évvel ezelőtt is termesztették. Évszázadokkal ezelőtt került Európába azoknak a szerzeteseknek köszönhetően, akik Ázsiából indultak útnak, és a Közel-Keleten keresztül jutottak el az Óvilágba. 

A bazsalikomot manapság a mérsékelt égöv területén szinte mindenhol termesztik, és fűszeres ételeket ízesítenek vele, különösen a földközi-tengeri térség konyháin: többek között levesekhez, pizzákhoz, salátákhoz és húsos ételekhez használják. Nélküle az olasz konyhát különösen nehéz volna elképzelni. A bazsalikom nemcsak javítja az ételek zamatát, hanem egyúttal segíti az emésztést is. 

Ezt a jelentéktelen külsejű növényt rendkívül nagy becsben tartották az elmúlt évszázadokban, a hiedelem szerint ugyanis megtisztította a lelket, és gyógyította a maláriát. Manapság tudjuk, hogy a bazsalikom elsősorban étvágygerjesztő, nyugtató, valamint görcsoldó hatású. Éppen ezért gyomor- és emésztési panaszokra, teltségérzet és felfúvódás esetén használják.

GYORS FELÉPÜLÉS

Étvágytalanság javítására és a lázas test hűtésére bazsalikommagból készített italt javasol a népi gyógyászat. 2,5 dl szénsavmentes ásványvízbe vagy más italba szórjunk 1 evőkanálnyi  bazsalikommagot, és hagyjuk duzzadni fél óráig. Ezt a frissítő hatású finom italt főként Keleten fogyasztják. Lehetőség szerint használjunk ökológiai vagy saját termesztésből való magokat (erre a célra alkalmasak az elnyílt virágok magvai), mivel a kereskedelmi forgalomban kapható bazsalikommagokat gyakran kezelik különféle vegyszerekkel.




GYÓGYÍTÓ HATÁS: Nyugtató hatása miatt a bazsalikomot többek között felfúvódásra, gyomorrontásra, stresszoldásra és álmatlanságra alkalmazzák. fokozza az étvágyat, segíti az emésztést és az epefolyadék kiválasztódását. Enyhén csípős aromája fokozza a nyáltermelést, s ennek köszönhetően az étel hatékonyabban bomlik le.

HATÓANYAGOK - A növény gyógyító hatása elsősorban a benne található illóolajnak tulajdonítható, melynek fő összetevői az esztragol és a linalool. A bazsalikom nemcsak megnyugtat, de nátha esetén ingerli az orr szőreit, ami elősegíti a többletváladék és ezzel együtt az ártalmas mikroorganizmusok kiürülését a szervezetből.

Tubák bazsalikomból - Légúti panaszok esetén a bazsalikomot tubák gyanánt is alkalmazhatjuk. A szárított leveleket mozsárban aprítsuk össze, majd szippantsuk fel az orrunkba. A levelek illóolajtartama a szárítás következtében megemelkedik, a baktériumölő és nyálkatisztító hatás ezáltal még erősebbé válik.

ÉRDEMES TUDNI - Egyetlen háztartásból sem hiányozhat a cserepes bazsalikom. A növény nemcsak tisztítja a levegőt, de előzi a kellemetlenkedő legyeket és szúnyogokat is, amelyek nem állhatják a bazsalikom borsos, fűszeres illatát.

http://edenkert.hu

KONYHAI TIPPEK
  • A bazsalikom különféle fajtái léteznek, amelyek alakjukat és zamatukat tekintve is változatosak: ilyen a nagy levelű bazsalikom, a különleges illata és visszafogott íze okán elismert kis levelű bazsalikom, valamint a ritkább bíbor változat.
  • A szupermarketekben kapható cserepes növényt tovább szaporíthatjuk - elég átültetni egy nagyobb cserépbe.
  • A friss bazsalikomleveleket rövid ideig hűtőben is tárolhatjuk légmentesen záródó műanyag tasakban vagy zárt üvegben, olívaolajjal borítva.
  • A bazsalikomleveleket le is fagyaszthatjuk, ha előzőleg robotgépben vagy mozsárban pépesítettük. ezután adagoljuk a jégkockatartó mélyedéseibe, és töltsük fel egy kevés vízzel.
  • A szárított bazsalikomot tároljuk jól záródó üvegedényben, szobahőmérsékleten, sötét helyen.
  • A friss leveleket közvetlenül tálalás előtt adjuk hozzá az ételhez. A bazsalikom szegfűszegre emlékeztető aromája kiválóan egészíti ki a paradicsomot, a rizses ételeket, a cukkinit, a babot és a gombát.
  • A friss bazsalikom fűszeres aromájú, ezért kellemes alternatívát nyújthat mindazoknak, akik nem szeretik a csípős fűszereket, mint amilyen a bors vagy az őrölt paprika. Használatával a sófogyasztás is csökkenthető.
Olasz pesztó
    1 nagy csokor bazsalikom, 5 dkg fenyőmag, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg reszelt pecorino sajt, 2 dkg reszelt parmezán, 6-8 kiskanál olívaolaj, só, fekete bors
      1. A fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni.
      2. A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és vágjuk ketté. A bazsalikomot öblítsük le, rázzuk le róla a vizet, és durván aprítsuk fel.
      3. Az összes hozzávalót szórjuk bele a robotgépbe, és turmixoljuk össze. Ízesítsük sóval és borssal. Főtt tésztához tálaljuk.

      Bazsalikombor - A bazsalikomból készült bor átmelegíti a testet, és javítja az emésztést. 7 dl fehérborhoz adjunk 3 dkg bazsalikomlevelet. Hagyjuk ázni 24 órán át, majd szűrjük le.

      Hólyag- vagy vesegyulladásra - A vizeletkiválasztó rendszer átmosására irányuló kúra idején naponta 3 alkalommal, étkezések között fogyasszunk bazsalikom- és nyírfalevélből készített főzetet, amíg a panaszok meg nem szűnnek. 2 kiskanál bazsalikom- és ugyanennyi nyírfalevelet forrázzunk le 2,5 dl lobogó vízzel, és hagyjuk ázni 10 percig.

      A bejegyzés trackback címe:

      https://gyogykincs-tar.blog.hu/api/trackback/id/tr4613768572

      Kommentek:

      A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

      Nincsenek hozzászólások.
      süti beállítások módosítása